Nektes å hoppe i Kollen

To år etter at Anette Sagen (20) vant kampen mot FIS-pampene, nektes hoppjen-tene fortsatt å hoppe i de samme bakkene som gutta - Holmenkollen inkludert.

«Den er for stor for internasjonale kvinnerenn, dessuten er det for få jenter som er gode nok», er argumentene.

Hoppjentene reagerer med en blanding av forundring, ironi og aldri så lite forbannelse.

-  Vi er inne i en helt feil utvikling. I år 2000 var det sju jenter som hoppet i Kollen. Nå er vi 25, som både er bedre og hopper mye lenger enn de som deltok den gangen. Det er tåpelig å kutte oss ut nå, sier Anette Sagen til Dagbladet.

Nyhus beklager

Søndag 12. mars er det verdenscuprenn i Kollen, uten hoppjenter i bakken. Som initiativtaker til jenterennet i 2000, er det en situasjon Kollen-general Rolf Nyhus liker dårlig.

-  Jeg er kjempepositiv til jentehopprenn, og satte det på agendaen ved årtusenskiftet. Men det er Skiforbundet og FIS som bestemmer. Vi må følge reglementet, sier Nyhus til Dagbladet.

Første ordentlige renn

Kuvendingen skjer nesten 30 år etter at den første jenta satte utfor hoppkanten i det nordmenn ynder å kalle Hoppsportens Mekka. Trønderjenta Anita Wold sto ikke bare som en påle, hun fikk også det største Kollen-brølet i 1974.

b> SKIFLYGING:  Anette Sagen hoppet 174,5 meter i Vikersundbakken i fjor, etter mye sirkus i forkant. Foto: Arnt E. Folvik
b> SKIFLYGING: Anette Sagen hoppet 174,5 meter i Vikersundbakken i fjor, etter mye sirkus i forkant. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Det første ordentlige jenterennet i Holmenkollen ble arrangert 12. mars 2000. Det gikk i forkant av det tradisjonelle Kollen-rennet, og hadde sju deltakere: To fra Østerrike, USA og Norge og ei svensk jente. Østerrike tok de to første plassene ved Daniela Iraschko og Eva Ganster. Svenske Helena Olsson hoppet lengst med 101 meter.

Siden har Anette Sagen flyttet bakkerekorden i Kollen til 128 meter (2005). Vinteren før fløy hun 174,5 meter i Vikersundbakken, etter mye sirkus i forkant.

Nå vil både hun og Line Jahr (155 meter i Vikersund) lufte seg ordentlig i verdens største skiflygingsbakke, Planica.

-  Jeg har prøvd å få være med to ganger før, men gir meg ikke. Motet skal ingen ta fra meg. Jeg har hørt at alle gode ting er tre, og kommer til å fighte for å hoppe i Planica i mars, sier Anette Sagen.

Kollisjon

Hopping i Kulm i forbindelse med skiflygings-VM er uaktuelt, da det kolliderer med starten på den kvinnelige Kontinentalcupen som innledes i Ljubno i Slovenia 14.januar. Vel vitende om denne kollisjonen, var ikke FIS-manager Walter Hofer direkte avvisende til jenter som prøvehoppere i VM-bakken week-enden 13.til 15.januar.

-  Hvem som skal være prøvehoppere i Kulm, avgjøres ene og alene av arrangøren i samarbeid med de forskjellige skiforbundene. Det eneste kravet vi stiller, er at prøvehopperne må hoppe med konkurransefart, sier Walter Hofer til Dagbladet.

Kritiserer

Line Jahr (21) sier at hun mye heller vil hoppe i Planica enn Kulm, samtidig som hun kritiserer FIS for oppsettet av Kontinentalcuprennene i begynnelsen av mars.

-  1. og 2.mars er det renn i Zao i Japan, etterfulgt av renn i Vikersund 4. og 5.mars. Det er stor sjanse for at vi er ganske døgnville i de to siste rennene. FIS-folka tenker ikke alltid like langt, sier Line Jahr.

I vinter er det ingen store utfordringer for hoppjentene, «høydepunktene» blir Kontinentalcuprennene i 74 til 100-metersbakker i Slovenia, Italia, Tyskland, Østerrike og Norge (Vikersund og Våler). Egen verdenscup, VM, OL og skiflyging i Planica er fortsatt helt i det blå.

-  Det til tross for at vi nå er mellom 10 og 15 jenter som kan vinne. I småbakkene er det enda flere seierskandidater, sier Anette Sagen - som fortsatt er verdens beste hoppjente.

-  VM i 2009

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier til Dagbladet at Skiforbundet jobber for å utvikle jentehoppingen.

-  Det innebærer også at noen få jenter skal få hoppe skiflyging i Planica. Målet vårt er å få til et offisielt jente-VM i 2009. Norges Skiforbund satser mer på jentehopping enn alle de andre nasjonene til sammen. Dessverre har hele jentehoppsaken kommet skeivt ut fra hoppkanten. Den er i stedet blitt en kvinnesak, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

I KAMPHUMØR: I år 2000 var det sju jenter som hoppet i Kollen. Nå er vi 25, som både er bedre og hopper mye lenger enn de som deltok den gangen. Det er tåpelig å kutte oss ut nå, sier Anette Sagen.