NEI TAKK:  Før helgas landskamp mellom Norge og Russland er det 25-30 personer som ønsker å stille med regnbueflagg og t-skjorter på Ullevål. De risikerer å bli bortvist. Foto: NTB Scanpix
NEI TAKK: Før helgas landskamp mellom Norge og Russland er det 25-30 personer som ønsker å stille med regnbueflagg og t-skjorter på Ullevål. De risikerer å bli bortvist. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nektes å stille med homoflagg under landskampen mellom Norge og Russland

- Vi ble sjokkert.

(Dagbladet): Før helgens landskamp mellom Norge og Russland er det 25-30 personer som ønsker å stille med regnbueflagg og t-skjorter på Ullevål.

Det kan de bare glemme.

- Vi har vært i kontakt med Norges Fotballforbund og fått beskjed via politiet at det bare tillates russiske og norske flagg. Og at dersom vi stiller med regnbueflagg vil vi bli bortvist, sier Gjert Moldestad til Bergens Tidende, som omtalte saken først.

- Jeg kom på at Norge skulle spille landskamp mot Russland. Jeg tenkte at det var en ok anledning til å vise at det å være homo er ok i Norge, og vise at fotball er for alle, sier Gjert Moldestad til Dagbladet.

Enkel markering Han sier det skulle være en enkel markering med regnbueflagg. Han ville likevel at det skulle være en ryddig prosess, så han tok kontakt med kommunikasjondirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff.

- Svaret fra NFF var veldig vagt. Så ble Kristin Bergersen i Homonettverket oppring av politiet. Hun fikk høre at en politisk demonstrasjon ikke var greit. Hvis det skjedde skulle vi bli bortvist av politiet, og det var på beskjed fra NFF. Regnbueflagg var ikke tillatt. Vi ble begge to veldig sjokkert. Jeg trodde Graffs umiddelbare reaksjon ville være flott. NFF har flere ganger sagt at de ønsker å gjøre mer i denne saken. Jobbe for at det ikke skal spille noen rolle hvem du er glad i. Så har vi ikke engang har kommet lenger enn dette, sier en oppgitt Moldestad.

Norges Fotballforbund er klare på at de helst bare ønsker russiske og norske flagg på tribunen på kampen.

- Jeg kan ikke gi et bastant svar på om de får lov til å stille med flagg og t-skjorter eller ikke. Dette vil bli vurdert ved inngangen, blant annet vil man se på størrelse på flaggene, sier Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund til BT.

Han sier at NFF har gitt beskjed til politiet om at det kun er russiske og norske flagg som tillates. Men at de i døren må bruke sunn fornuft.

Oppgitt Gjert Moldestad er oppgitt over situasjonen. Han spør om NFF skjønner hvilke signaler de sender ut. Han trodde Norge var et foregangsland når det gjelder menneskelige rettigheter.

- Hvorfor tror du de gjør dette?

- Jeg vet ikke. Kanskje de er nervøse for Russland. Kanskje de ikke helt har skjønt poenget. Hva regnbuefargene står for. Jeg syns de er vage og feige med tanke på tilbakemeldingene vi fikk, også hva NFF svarer BT. De tør ikke svare ja eller nei. Det er bare å se det an for å skape minst mulig styr. Jeg lurer på det samme selv, sier Moldestad, som ikke har planer om å la regnbueflaggene ligge igjen hjemme.

- Vi går på kamp vi. Vi tar med oss masse flagg, og stiller oss i kø. Jeg har aldri blitt geleidet bort fra politiet i mitt liv. Hvis det skjer nå så får det bare være.

Homonettverket har laget et arrangement på Facebook der de inviterte medlemmer til å ta med seg regnbueflagg på kampen.

Dårlige holdninger De siste årene har de russiske holdningene til homofile utviklet seg i negativ retning. I tillegg sier den russiske lov at all homoseksuell propaganda er ulovlig.

Moldestad spør seg om det kan være grunnen til at NFF ikke ønsker flagg i regnbuefarger mot nettopp Russland.

- Hvis NFF har en konkret årsak, så får de si det. Men om de er redd FIFA skal gi de sanksjoner, så burde vi male hele Ullevål i regnbuefarger. Det finnes ingen god grunn til at vi skal holdes vekke fra denne kampen, sier han.

Amnesty og Dagbladet har tidligere i år gått sammen om en kampanje for å sette søkelys på brudd på menneskerettighetene i Russland.

Den fikk navnet: To Russia With Love.

REAGERER: Gjert Moldestad. Foto: Privat
REAGERER: Gjert Moldestad. Foto: Privat Vis mer