Nektes adgang

SYDNEY (Dagbladet): C.J. Hunter (31) dømmes ikke for de tre siste positive dopingprøvene. Den første positive dopingprøven fra Bislett Games 28. juli er nok.

- Vi forholder oss bare til den første prøven. Den andre, tredje eller fjerde positive prøven er ikke av betydning, sier Arne Ljungqvist.

Den dopingbeskyldte kulestøteren mister akkrediteringen, og får ikke se kona kjempe seg gjennom lengdekvalifisering, og forsøk og mellomheat på 200 meter i dag. Medlemmer av IOC beskyldte i går C.J. Hunter for å bruke den typiske unnskyldningen for å vri seg unna dopingbeskyldninger.

- Dette er det vanlige. Utøvere sier alltid det samme: «Dette er ikke mulig. Det må være en feil. Jeg må ha fått det fra toalettsetet. Så kommer det en 12 millioner dollars erstatningskrav fra advokaten min», sier visepresident Dick Pound i IOC.

Både Pound fra Canada og styremedlem Jacques Rogge i IOC anklaget den gråtende kulestøteren for å seile under falskt flagg.

- Dette er en helt klassisk forsvarstale, sier Pound, som nå tar initiativ til å kaste C.J. ut av OL for godt.

- Han bør ikke ha tilgang til akkrediterte soner, sier Pound.

Rogge er visepresident i IOCs medisinske kommisjon, og sier det slik:

- Om denne mannen er skyldig i dopingmisbruk, er det moralsk og etisk riktig å ta fra ham akkrediteringen, og si: «Sir, du har ikke noe i lekene å gjøre.»

Fire prøver

Det internasjonale friidrettforbundets (IAAF) dopingsjef Arne Ljungqvist bekreftet tirsdag at Hunter (verdensmester i kulestøt fra VM i Sevilla i 1999) testet positivt for nandrolon i fire dopingtester i Europa i løpet av sommeren.

Det er god grunn til å spørre hvorfor Ljungqvist var så feig at han ventet helt til i går med å bekrefte det han har blitt konfrontert med i snart to uker.

  • Ifølge Ljungqvist testet Hunter positivt to ganger utenfor konkurranse i Milano og Oslo. Dessuten testet han positivt etter andreplassen i Bislett Games og etter Weltklasse-stevnet i Zürich 11. august.

- Dette ser ut til å bekrefte at han har inntatt et ulovlig stoff over tid, sier Ljungqvist.

På en pressekonferanse for spesielt utvalgte internasjonale nyhetsbyråer i går, tok C.J. Hunter til krokodilletårene for å forsvare seg mot anklagene. Sammen med ernæringsfysiologen Victor Conte hevdet Hunter at kosttilskudd har skylda for de positive testene.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd og jeg vet ikke hvordan det har skjedd, sier Hunter.

Marion Jones stilte sjøl opp og bedyret at hun tror på mannens forklaringer.

- Jeg lover at jeg skal finne ut av det, sier C.J..

Conte påstår at Hunter har brukt det samme kosttilskuddet som Linford Christie og Merlene Ottey. Begge testet positivt for nandrolon. Ottey ble frikjent. Christie står fortsatt skyldig.

Arne Ljungqvist krever å bli trodd på at Hunter har inntatt 19-norandrostenediol og 19-norandrostenedione - forbudte steroider som produserer nandrolon i kroppen.

- Jeg tror at han kan være et av tilfellene som har inntatt kosttilskudd som inneholder disse utløserne, sier Ljungqvist.

Som har nektet for så mye og avvist så lenge at det er umulig å vite hvilken hatt han har på.

Uansett: Ifølge IAAF- og IOC-regler har C.J. ansvaret for alle stoffer som blir avslørt i kroppen.

Må ha bløffet

- Han har drevet på lenge nok til å vite bedre, sier Pound.

Han er formann i WADA (World Anti-Doping Agency) - overvåkingsbyrået som passer på at dopingetestene går rett for seg i Sydney.

Ljungqvist bekrefter at Hunters positive dopingprøve fra Bislett inneholder en nandrolon-konsentrasjon på 2000 nanogram per milliliter urin - mer enn 1000 ganger over tillatt nivå

Ifølge Rogge er det umulig å oppnå en så høy konsentrasjon bare ved å innta kosttilskudd.

- Om han så var pepret med nandrolon ville det ikke bli så mye som 2000 nanogram. Den eneste måten å nå så høyt nivå er ved injeksjoner eller ved å bruke nandrolonpiller, sier Rogge.

- Om det skulle være slik at han har tatt kosttilskudd - og de er ansvarlige for de positive testene - så er det like fullt hans ansvar å holde seg til tillatte produkt. Ingenting er endret. Han må diskvalifiseres og utestenges, sier Rogge.

Som en alkoholiker

Hunter-agent Charlie Wells nektet i går å svare på IOCs anklager.

- Jeg har ingen kommentar. Vi går videre, sier han.

C.J.-saken har medført nye beskyldinger mot USAs dopingpolitikk:

- Så lenge du holder deg til fornektelse, er det umulig å gå videre mot en løsning. Om du nekter, nekter og nekter er det vanskelig å flytte seg framover, sier Pound.

- Det er som alkoholisme. Du må akseptere at det er et problem. USA har vært trege til å innse at det er et problem. Dette er en mulighet til å godta at det er et problem og - om de ønsker å være ledende - vise at det er ledere som det går an å tro på, sier Pound.