Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nektes Bjørgen-trening

Kombinertlandslaget har begynt å trene som Marit Bjørgen. Det vil ikke Olympiatoppen ha noe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev lørdag om kombinertlandslagets nye sjef Bård Jørgen Elden som har innført deler av treningsfilosofien til Marit Bjørgen på løperne sine. Olympiatoppen har alltid vært kritisk til denne måten å trene på, og etter oppslaget i Dagbladet har utholdenhetssjefen innkalt kombinertledelsen til møte denne uka.

-  Vi vil stille en del kritiske spørsmål, og ha full gjennomgang av totalpakka, sier Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

-  Dere har ikke troen på dette treningsopplegget?

-  Nei.

Skeptisk

Marit Bjørgens suksess er udiskutabel, men flere andre har ikke tålt den ekstreme treninga som har gjort Bjørgen til langrennsdronning. Derfor har kvinnelandslaget i langrenn endret en del på treninga for flere av jentene denne sesongen.

Kvålsvoll frykter at det bare er deler av Bjørgens treningsprogram som blir kopiert. Det vil si de knallharde ukene med alle de harde øktene. Bård Jørgen Elden ønsket med opplegget å redusere på det totale antallet treningstimer. Det er dette som gjør Kvålsvoll mest skeptisk.

-  Det er ikke noen idretter som har hatt suksess med å trappe ned treningsmengden. I tillegg til den harde treninga, trener Marit Bjørgen 80-85 prosent rolig trening.

 TØFF TRENING:  Langrennsdronning Marit Bjørgen har hatt stor suksess med sin treningsform, men Olympiatoppen liker ikke alt det hun og de andre langrennsjentene driver med. Foto: ERIK BERGLUND
TØFF TRENING: Langrennsdronning Marit Bjørgen har hatt stor suksess med sin treningsform, men Olympiatoppen liker ikke alt det hun og de andre langrennsjentene driver med. Foto: ERIK BERGLUND Vis mer

Daglige henvendelser

Her mener Kvålsvoll at langrennsmiljøet har vært for dårlige til å forklare hva Bjørgen og de andre jentene som har trent på denne måten de siste åra, egentlig har gjort.

-  Langrenn har ikke vært klar nok utad, det er bare en del som er kommet ut, sier Kvålsvoll.

Dette har ført til at en rekke unge utøvere har trent galt mener han.

-  Jeg får henvendelser daglig fra unge utøvere og trenere som har gått på en smell på grunn av dette, sier Kvålsvoll.

Frykter tilbakegang

På møtet vil Kvålsvoll legge fram dokumentasjon på hva Olympiatoppen mener fungerer.

-  Vi bygger på det som er gjort før, og ønsker å komme med de erfaringene vi sitter på fra forskjellige miljøer.

Utholdenhetssjefen er redd for at framgangen i norsk kombinert kan bli reversjert hvis denne måten å trene på blir utbredt.

-  Det har vært gjort en kjempejobb med å få opp igjen kombinertsporten de siste åra. Det er viktig å ta med seg det man har sett fungere før, videreføre det og fornye det. Magnus Moan er omtrent best i verden, skal han holde en lang sesong så kan han ikke trene hardt hver dag, han må ha (rolig) grunntrening, sier Atle Kvålsvoll til Dagbladet.