Nektes trening

SØGNE/OSLO (Dagbladet): Etter tre hjernerystelser på to måneder fikk Steffen Iversen (24) treningsforbud av Tottenham. Nå lader han batteriene til ny sesong i Premier League på hytta til Andreas Lund like utenfor Kristiansand.

- Jeg har ikke fått lov til å trene i sommer, men skal tilbake til Tottenham 25. juni for ny test, sier Iversen til Dagbladet.

Det betyr at den norske landslagsspissen innkalles ei uke tidligere enn lagkameratene i Spurs. Klubben vil forsikre seg om at Steffen er i stand til å delta i sesongoppkjøringen til Premier League.

Kan bli lenge borte

Men landslagslege Lars Engebretsen er slett ikke overbevist om at Iversen vil bli friskmeldt allerede i slutten av måneden.

- Det blir spennende å se. I verste fall blir Steffen borte lenge. Slike skader er mer vanlig i amerikansk fotball og ishockey enn i fotball. Det har hendt at utøvere har måttet ta pause i et helt år. Det er dette vi er bekymret for, sier landslagslegen.

- Jeg skal trene lett og se hvordan ting fungerer. Men hodet kjennes helt fint ut nå, så jeg tror ikke det skal bli noe problem, sier Iversen.

Etter tre hjernerystelser på under to måneder er det likevel greit å være på den sikre sida.

Kollisjon

Første gang uhellet var ute var under landskampen mot Hviterussland 28. mars. Iversen kom forkjært inn i en duell og pådro seg lettere hjernerystelse. Etter et par dagers hvile var han tilbake i trening. Mot Bradford 10. april gikk det ikke like bra. Iversen ble slått bevisstløs etter en kollisjon med Andy Myers.

- Jeg husker ikke stort før jeg våknet opp i garderoben. Hjernerystelsen var kraftig så jeg måtte bli på sykehuset over natta, sier han.

Konsentrasjonssvikt

I tillegg fikk han problemer med konsentrasjonssvikt og uklart syn.

- Det varte bare noen dager, men var ubehagelig nok, sier han.

De fleste trodde sesongen var over for 24-åringen. En måned etter uhellet var han imidlertid igjen tilbake på trening, med håp om å rekke avslutningskampen mot Manchester United 19. mai. Isteden fikk han en ny trøkk i hodet.

Da sa legene stopp.

- Jeg fikk beskjed om å ta det veldig med ro. Bevege meg minst mulig, sier Steffen.

- Langvarige plager

Ifølge landslagslege Lars Engebretsen er ikke Steffens hjernerystelser spesielt alvorlige hver for seg. Det er summen av alle tre som gjør at legene beordrer ham til hvile. På generelt grunnlag sier han:

- Får man flere hjernerystelser i løpet av kort tid, adderes de til hverandre.

- En slik skade er ikke livsfarlig, men veldig alvorlig. Det kan gi langvarige plager i form av hodepine, konsentrasjonssvikt og problemer med daglige gjøremål. Foreløpig er det for drastisk å si at vi frykter for Iversens karriere, sier Engebretsen til Dagbladet.

Dersom Iversen blir friskmeldt før neste sesong, mener landslagslegen at han bør være meget forsiktig i flere år framover.

- Det er uhyre ugunstig å få flere hjernerystelser, selv om de skulle komme med et par års mellomrom, sier Lars Engebretsen.

<B>SLAPPER AV:</B> Steffen Iversen (t.h.) slapper for tida av i skjærgården ved hytta til Andreas Lund. - Jeg prøver å få ham til å forstå at Kristiansand er en mye finere by enn Trondheim, gliser Andreas Lund.