DÅRLIG STEMNING:  Det var tydelig at «Toiletgate» fra 2006 fortsatt setter preg på forholdet mellom Vladimir Kramnik og Veselin Topalov under kandidatturneringen. Her fra VM-kampen i 2006. Foto: AP Photo / Mergen Bembinov / NTB Scanpix
DÅRLIG STEMNING: Det var tydelig at «Toiletgate» fra 2006 fortsatt setter preg på forholdet mellom Vladimir Kramnik og Veselin Topalov under kandidatturneringen. Her fra VM-kampen i 2006. Foto: AP Photo / Mergen Bembinov / NTB ScanpixVis mer

Nektet å hilse på hverandre - åtte år etter «Toiletgate»

Dårlig stemning i kandidatturneringen.

(Dagbladet): Kampen om hvem som skal møte Magnus Carlsen til VM-kamp i november er i full gang i Khanty-Mansijsk.

Under kandidatturneringen kjemper åtte menn om den gjeve billetten. Hvor kampen skal spilles er ennå ikke avklart, siden ingen hadde sendt inn søknad om å arrangere begivenheten da fristen gikk ut 10. mars.

Så langt er det mannen som Magnus Carlsen slo i VM-finalen i fjor, Vishy Anand, som leder turneringen.

Hilse eller ikke hilse? I forkant den sjette runden i kandidatturneringen i dag var det særlig knyttet stor spenning til én ting: Kommer Vladimir Kramnik og Veselin Topalov til å hilse på hverandre, før de går løs på matchen?

Russiske Kramnik og bulgarske Topalov har ikke direkte vært perlevenner siden «Toiletgate» i 2006. Dagens match i kandidatturneringen er den første kampen de spiller mot hverandre i klassisk sjakk siden 2008.

Men ved bordet var det ingen tvil om at Vladimir Kramnik ikke har tilgitt Topalov for hendelsen fra 2006, og kandidatene hilste ikke på hverandre før kampen startet.

«Toiletgate» Kramnik lider av Bekhterevs sykdom og han må svært hyppig på do under partiene.

Kampen holdt på å ende i en eneste stor do-skandale, og hendelsene refereres til kun som "Toiletgate" i sjakkverden.

Oppgjøret mellom de to skulle gå over tolv partier, og det lå en million dollar i premiepotten. Kramnik gikk hardt ut og vant de to første partiene og tok ledelsen med overbevisende 2-0, selv om Topalov spilte på hjemmebane.

Dette tok ikke Topalov lett på, og han begynte å irritere seg stadig mer over Kramniks hyppige dobesøk.

Opptil 50 ganger under hvert parti skal Kramnik ha frekventert toalettet ifølge Topalovs team.

Etter parti tre og fire som endte remis ble Topalov mistenksom, og sammen med sin manager, kontroversielle Silvio Danailov, beskyldte de Kramnik for juks.

Mistanken var at Kramnik hadde gjemt datautstyr eller en form for elektronikk på toalettet, og at han dermed kunne få hjelp utenfra eller fra datamaskiner.

Beskyldningene kom til tross for at spillerne måtte gå gjennom metalldetektorer før hvert eneste parti.

Nektet å spille Som et resultat av klagen ble Kramniks toalett plukket fra hverandre og grundig gjennomsøkt, uten at noe ulovlig ble funnet. Likevel, som et forsøk på kompromiss, ble det bestemt at de to spillerne ikke lenger skulle ha hvert sitt toalett, men for resten av partiene dele det samme toalettet.

VM-BILLETT:  Veselin Topalov fra Bulgaria spiller kandidatturneringa i håp om å få spille VM-kamp mot Magnus Carlsen. Her fra Norway Chess i fjor. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
VM-BILLETT: Veselin Topalov fra Bulgaria spiller kandidatturneringa i håp om å få spille VM-kamp mot Magnus Carlsen. Her fra Norway Chess i fjor. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

Dette fikk begeret til å renne over for Kramnik. Han nektet å spille mer. Under hele det femte partiet nektet Kramnik å flytte en eneste brikke, og tapte dermed på tid.

Nå stod hele sjakkens framtid på spill. VM-kampen i 2006 skulle nemlig endelig forene VM-titlene i sjakk igjen, etter at VM-tittelen hadde vært splittet i flere år, slik vi har sett i boksingens verden.

Til slutt ble det bestemt at spillerne skulle få beholde toalettene sine, men at resultatet i kamp fem ble stående. Vel og merke mot at Kramnik forbeholdt seg retten til å prostestere på resultatet på et senere tidspunkt hvis det skulle bli nødvendig.

Det ble det ikke. Etter at kampen endte uavgjort etter de tolv langsjakkpartiene, vant Kramnik tiebreaket, og ble med det udiskutabelt verdensmester i sjakk.

De fleste nøytrale tilskuerne holdt med Kramnik i alt oppstyret, og Topalov måtte finne seg i å bli sett på som usportslig.

Og det er noe Kramnik tydeligvis fortsatt ikke har tilgitt ham for.

Kramnik beholdt VM-tittelen fram til 2007, da han mistet den til Vishy Anand.

Dagens kamp vant Topalov overraskende.

VILLE IKKE:  Russiske Vladimir Kramnik ønsket ikke å hilse på sin gamle VM-konkurrent fra 2006. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
VILLE IKKE: Russiske Vladimir Kramnik ønsket ikke å hilse på sin gamle VM-konkurrent fra 2006. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer