MENSEN: Da Kiran Gandhi fikk mensen dagen før hun skulle løpe London Maraton, droppet hun tampongen - og lot det renne. Foto: Privat
MENSEN: Da Kiran Gandhi fikk mensen dagen før hun skulle løpe London Maraton, droppet hun tampongen - og lot det renne. Foto: PrivatVis mer

Nektet å løpe maraton med tampong. Lot heller blodet renne

Ville sette fokus på kvinner som sliter med kramper og smerter.

(Dagbladet): Kiran Gandhi hadde aldri før sprunget et maraton før hun sto på startstreken i London tidligere i år.

Nervøs for hva som ventet gikk det fra vondt til verre kvelden før hun skulle løpe 4,2 mil i den engelske hovedstaden.

Mensen. Og så smertene som ofte følger med den månedlige gjesten.

Hva gjør man da? Svaret for de fleste ville vært å bruke en tampong, for å unngå at noen andre i maraton-feltet legger merke til at man blør.

Fikk mensen kvelden før Gandhi, som har en master i økonomi fra Harvard og spiller trommer for artisten M.I.A, bestemte seg for å droppe tampongen - og la det renne.

- Jeg fikk mensen kvelden før, det var ekstremt smertefullt. Dette skulle bli mitt første maraton, og jeg husker at jeg allerede var svært nervøs. Jeg hadde brukt et år på å trene hardt, men hadde aldri trent på å løpe med mensen, beskriver Gandhi i et innlegg på Medium.com.

- Jeg visste at jeg var heldig som har tilgang til tamponger, og jeg kunne velge å delta på bekostning av min egen komfort, og takle dette i det stille, skriver 26-åringen.

Lot det renne Men så bestemte Gandhi seg heller for å bruke sitt eget blod til å ta et oppgjør.

Et oppgjør for alle de kvinnene i verden som ikke har tilgang til tamponger eller andre hjelpemidler. Sette fokus på kvinner som sliter med kramper og smerte, men likvel må gjøre det de kan for å skjule en ting som er noe av det mest naturlige for en kvinnekropp.

Underveis fløt blodet som det selv ville, og mens Kiran Gandhi løp, tenkte hun på hvor mye det irriterer henne at til tross for at mensen er noe rundt 50 prosent av befolkningen på kloden opplever, vil oppleve eller har opplevd - så er det likevel et tema som sjelden snakkes om.

- Ved å gjøre det vanskelig å snakke om, så annerkjenner vi ikke forskjellene mellom menn og kvinner, som må etableres som en akseptabel norm. Siden det holdes i det skjulte, læres kvinner opp til å ikke klage over det og snakke om sine kroppers funksjoner, siden ingen ser at det faktisk pågår, skriver Gandhi videre.

• Les også: 26-åringen krysset mållinja som førstemann. Så skjønte arrangørene at noe var galt

- Løp for kvinner Underveis i maratonet fikk 26-åringen både uttrykk og snøft som ikke kunne tolkes som noe annet enn at andre løpere reagerte på at hun ikke skjulte at hun hadde mensen.

Men i mål følte Kiran Gandhi at hun hadde fått satt fokus på nettopp det hun ville. Da hun krysset mållinja gjorde hun det hånd-i-hånd med to gode venninner.

- Vi løp for kvinner som ikke kan vise offentlig at de har mensen, og for kvinner som ikke kan konkurrere innen sport. Vi løp for våre venner som har lidd seg gjennom perioder med kramper på jobb, og for kvinner som har overlevd brystkreft.

• Les også: 92-åring fullførte maraton

FOR KVINNER: Kiran og hennes to venninner løp for å sette fokus på kvinner verden over. Foto: Privat
FOR KVINNER: Kiran og hennes to venninner løp for å sette fokus på kvinner verden over. Foto: Privat Vis mer