USAs politiske kamp

Nektet å spille med regnbuefarget drakt. Sluttet på landslaget

Flere kvinnelige fotballspillere har kommet ut av skapet. Da USAs kvinnelandslag støttet Pride i 2017, ble det for mye for Jaelene Hinkle.

BORTE: Amerikanske Jaelene Hinkle (nummer 26) har ikke deltatt på landslagssamling siden 2018. Foto: Ralph Freso / AP
BORTE: Amerikanske Jaelene Hinkle (nummer 26) har ikke deltatt på landslagssamling siden 2018. Foto: Ralph Freso / APVis mer

I fotball-VM i 2019 er det hele 34 spillere som har opplyst om at de er homoseksuelle. Det viser en undersøkelse gjort av Outsports. For fire år siden var det bare 18.

Tidligere i år kom den japanske fotballproffen Shiho Shomoyamada ut av skapet og sa dette:

- Jeg visste allerede på videregående at jeg ikke ble tiltrukket av menn, men det var ikke før jeg møtte lagvenninner i fotballmiljøet jeg forstod at jeg endelig kunne være meg selv. Flere av dem var som meg, som ikke likte gutter. Jeg håper at vi en dag snart kan være mer åpne i idretten vår, sa hun.

Fastsatt i grunnloven

Megan Rapinoe var den første amerikanske fotballspilleren som gikk ut og sa at hun var lesbisk. Det skjedde i 2011, fire år før den nye loven ble vedtatt i USA.

I fotball-VM i 2015 gikk kyssebilder av Abby Wambach og kona som en farsott på sosiale medier etter finaleseieren mot Japan, som USA vant 5-2.

- Det var et stort øyeblikk for oss. Vi hadde kjempet lenge, og jeg hadde hatt veldig mange reisedager det året, rundt 275, så vi hadde knapt sett hverandre. Vi savnet hverandre, forteller Wambach.

Knapt ei uke tidligere ble det fastsatt i den amerikanske grunnloven at samkjønnede kan gifte seg.

KYSS: Kona Sarah og Abby Wambach etter at USA vant VM i 2015. Foto: Elaine Thompson
KYSS: Kona Sarah og Abby Wambach etter at USA vant VM i 2015. Foto: Elaine Thompson Vis mer

- Det er klart at denne dommen påvirker mitt liv, sa hun.

Landslagstrener Jill Ellis kjente stolthet da nyheten traff.

- Når jeg så det ble jeg veldig rørt. Våre spillere er forbilder og det at vi nå kan elske hvem som helst, uansett hvor i landet vi bor, er helt fantastisk, sa Ellis da.

- Guds plan

Det var starten på USAs kvinnelige fotballspillere som provoserende og politiske symboler, og som også betydde slutten på den amerikanske landslagsdrømmen for venstrebacken Jaelene Hinkle.

I 2017 valgte USAs kvinnelandslag å spille med regnbuefargede tall på drakta i anledning Pride. Det ble gjennomført i juli mot Sverige. Noen dager seinere kom pressemeldingen om at Hinkle meldte avbud til kampene av «personlige årsaker.»

Det tok ett år før hun forklare hvorfor.

- Jeg er så overbevist i troen og fant ut at det ikke var min jobb å bære denne trøya. Jeg ga meg selv tre dager for å søke om svar, for å be og for å tolke hva Gud mente jeg måtte gjøre i denne situasjonen.

- Om jeg aldri blir tatt ut på landslaget igjen, så er det bare en del av Guds plan. Da kjennes det rett, sa Hinkle.

- Kanskje det var derfor det var meningen at jeg skulle spille fotball, for å vise andre å være sterk i troa, påpekte hun.

Flere kritiserte Hinkles valg ved flere anledninger. I ettertid har hun sagt at det har vært tøft.

- Det har vært en kamp, jeg ljuger om jeg sier noe annet.

PRIDE: Kjendisene på Universal Music sin sommerfest snakker om Pride. En av dem brenner for det nå, men var mot Pride i starten av 20-årene sine. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Mariann Habbestad Vis mer

Utelatt

Jaelene Hinkle står med åtte landslagskamper for USA og har spilt samtlige kamper for North Carolina Courage som ligger på fjerdeplass i NWSL. Der topper hun tabellen på antall assister.

I den amerikanske troppen fins det ingen som spiller venstre back til vanlig. Landslagstrener har valgt å satse på spissen Crystal Dunn og midtstopper Tierna Davidson på venstresiden.

Den irske avisa Irish Times skriver at «det ikke er vanskelig å se at noen som er så troende kanskje vil strebe med å passe inn i et lag som er så frittalende. Og som har kjempet så mange kamper for likestilling og ordentlig behandling med forbundet», og påpeker at dette kan være en underliggende faktor til at Hinkle aldri har funnet veien tilbake til landslaget.

Da USA møtte opp på pressetreff i forkant av Sverige-kampen onsdag, måtte lagkamerat i Courage, Crystal Dunn, svare på spørsmålene om Hinkle.

- Jeg spiller med henne der og jeg syns hun er en veldig god spiller. Temaet om hennes kristne tro er noe jeg ikke vil uttale meg om. Jeg kan heller ikke uttale meg om hvorfor hun ikke er her i dag, det er ikke jeg som er landslagssjef, sier Dunn til svenske Ekspressen.