<strong>FIKK KRITIKK:</strong> Egypts Islam El Shehaby (i blått) nektet å ta Israels Or Sasson i hånden. Nå er han sendt hjem. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB Scanpix
FIKK KRITIKK: Egypts Islam El Shehaby (i blått) nektet å ta Israels Or Sasson i hånden. Nå er han sendt hjem. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB Scanpix Vis mer

Nektet å ta motstanderen i hånda etter tap. Nå har han blitt straffet

Islam El Shehaby ble møtt med høylytt buing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Judo er en gentlemanssport med japanske tradisjoner som går langt tilbake i tid. Det er vanlig etikette at motstanderne bukker høflig til hverandre og tar hverandre i hånda etter kampen - som et tegn på respekt.

Da egyptiske Islam El Shehaby møtte Or Sasson fra Israel fredag, nektet førstnevnte å ta sin motstander i hånda, skriver engelske The Independent.

Sasson vant kampen mot El Shehaby, som ble liggende på ryggen en stund før han reiste seg opp og stilte seg i vanlig posisjon foran dommeren.

Da Sasson rakte ut hånda, rygget El Shahaby unna og ristet på hodet. Dommeren kalte tilbake El Shehaby, som nikket såvidt samtidig som han ble møtt med høylydt piping fra publikum som følge av opptrinnet. Også i sosiale medier ble han møtt med mye kritikk.

De to nabolandene har lenge hatt et anstrengt forhold, og var lenge i krig med hverandre. Det har vært fred mellom landene i mer enn 30 år, men freden omtales gjerne som en «kald fred». Egypt har også fått tettere bånd til Palestina.

Ofir Gendelman, som er talsmann for den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, kalte episoden «sjokkerende». Det skriver USA Today. Gendelman skriver på Twitter at «sport ikke er en arena for politikk eller ekstremisme».

Utøveren fra Egypt hadde blitt møtt med press fra sterke stemmer i hjemlandet som ville at han skulle trekke seg fra kampen, men valgte altså å gjennomføre den likevel.

El Shahaby ville ikke kommentere hendelsen etterpå, mens Det internasjonale judoforbundet mente at kampen i seg selv allerede var et tydelig tegn på framgang. Liknende episoder har skjedd mellom andre judoutøvere fra de to landene.

I dag kommer beskjeden om at El Shahaby har blitt sendt hjem som følge av opptrinnet. Det forteller Den olympiske komité (IOC), ifølge USA Today.

De sier at han har fått en «alvorlig reprimande», uten å utdype hva det vil si. IOC fordømmer samtidig El Shahabys handling.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer