Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana i sjakk-VM

Nemesisen sammenliknes med legenden: - Ikke i nærheten!

Amerikanerne håper at Fabiano Caruana kan være den nye Bobby Fischer, men den australske stormesteren Ian Rogers tror ingen kommer til å nå legendens toppnivå.

USAS STORE HÅP: Fabiano Caruana kan bli den første amerikanske verdensmesteren siden 1972. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix
USAS STORE HÅP: Fabiano Caruana kan bli den første amerikanske verdensmesteren siden 1972. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Han er ikke i nærheten!

Jo nærmere dagens VM-åpning, desto oftere har sammenlikningen mellom Fabiano Caruana og sjakklegenden Bobby Fischer blitt trukket fram i lyset.

«I søken etter den neste Bobby Fischer, finner USA Fabi», skrev New York Times for ei uke siden, og på gårsdagens pressekonferanse ble den 26 år gamle italiensk-amerikaneren igjen konfrontert med sammenlikningen.

Den australske stormesteren og sjakkjournalisten Ian Rogers mener derimot at Caruana ikke er i nærheten av nivået til Fischer, som døde for ti år siden.

- Fischer vant tjue kamper på rad da han spilte på sitt aller beste. Ingen gjør det. Fabiano hadde sju strake - en seiersrekke som burde vært lenger - men det er den eneste gangen i karrieren hans at han har hatt en slik rekke. Å gjøre det én gang er fantastisk, men Fischers var tre ganger lengre, sier Rogers til Dagbladet.

LEGENDE: Bobby Fischer. Foto: Robert Kradin / AP / NTB Scanpix
LEGENDE: Bobby Fischer. Foto: Robert Kradin / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Umulig å mislike

- Det er selvfølgelig veldig flatterende å bli sammenliknet med en sånn spiller, men jeg mener sammenlikningen kommer for tidlig. Hvis jeg blir verdensmester så er den kanskje mer passende. Når det kommer til sjakkstil og framgangen i livet, så håper jeg det, sa Caruana om sammenlikningen i går.

Der Magnus Carlsen showet på gårsdagens pressekonferansen, var den ydmyke italiensk-amerikaneren mer tilbakeholden i stilen.

- Han er en veldig sky og ydmyk person. Det er ganske rart for ham å være en mediefigur, men han håndterer det på en fin måte, sier Rogers.

Sjakkspiller og VG-ekspert Simen Agdestein bruker liknende ord for å beskrive Carlsens motstander.

- Han er en veldig hyggelig type, totalt uten nykker. Han er gjennomført sympatisk, stille og omgjengelig. Han er umulig å mislike. Han er litt «nerdete», alt handler liksom om sjakk, men jeg har ikke noe negativt å si om typen, sier Agdestein til Dagbladet.

YDMYK OG ROLIG: Simen Agdestein beskriver Fabiano Caruana som en person umulig å mislike. Her poserer 26-åringen med filmstjerna Woody Harrelson. Foto: James Shaw / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
YDMYK OG ROLIG: Simen Agdestein beskriver Fabiano Caruana som en person umulig å mislike. Her poserer 26-åringen med filmstjerna Woody Harrelson. Foto: James Shaw / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Ofret vennene for sjakken

Caruana ble født i Miami i 1992, men da han var fire år gammel flyttet familien til Park Slope, Brooklyn - samme område som Bobby Fischer tilbrakte sin ungdom.

26-åringens sjakktalent ble oppdaget da han var fem år, og bare sju år seinere flyttet Caruana og resten familien til den spanske hovedstaden Madrid for å følge sjakkdrømmen.

- Det fristet ikke veldig da foreldrene mine foreslo å dra til Europa. Jeg hadde venner og et liv i Brooklyn, men da jeg begynte å spille sjakk på fulltid ble det en normal del av livet mitt, sier Caruana i et intervju med TIME.

Seinere tilbrakte han også tid i blant annet Sveits og Ungarn, som regel alt etter hvor sjakktrenerne hans holdt til.

- Pappa og jeg dro fra turnering til turnering i forskjellige land. Jeg fikk ikke oppleve sosiale ting på skolen og sånt, men jeg fikk muligheten til å se verden som ung. Det er veldig sjelden.

Fellestrekk med Carlsen

Rett før han ble 15 år, ble Caruana den yngste stormesteren gjennom tidene i både USA og Italia.

I 2014 vant han Sinquefield Cup i St. Louis mot blant annet Carlsen, noe som ble det definitive gjennombruddet for Caruana, som nå bor i nettopp St. Louis.

- Han og Magnus har nådd toppen på ganske lik måte. De ble stormestre og spilte masse europeiske turneringer på ganske lik alder, og man må huske på at Fabiano nesten er to år yngre enn Magnus. Hvis du følger meg på framgangen hans, så er den ikke så ulik, bortsett fra at Magnus utvikling gikk til værs da han var i tenåra, sier Rogers.

Australieren påpeker at da Carlsen slo gjennom så spilte han mot en generasjon av eldre sjakkspillere som han visste at han kom til å passere, mens i Caruanas tilfelle har Carlsen vært den å strekke seg etter.

- Hvis du har en slik spiller foran deg som bare er to år eldre enn deg, så vet du ikke om du kommer til å gå forbi dem, sier Caruana.

VITENSKAPSMANN?: Simen Agdestein beskriver Fabiano Caruana som en vitenskapsmann, men Ian Rogers mener 26-åringen først og fremst likner på én. Foto: Joel Saget / AFP / NTB Scanpix
VITENSKAPSMANN?: Simen Agdestein beskriver Fabiano Caruana som en vitenskapsmann, men Ian Rogers mener 26-åringen først og fremst likner på én. Foto: Joel Saget / AFP / NTB Scanpix Vis mer

«Vitenskapsmannen»

Som ung spilte Caruana aggressivt og suicidalt, men med åra ble italiensk-amerikaneren mer balansert, og framfor alt analytisk.

- Han er en seriøs og angripende spiller. Han kalkulerer ting veldig nøye og er vanskelig å stoppe hvis han først kommer i gang. Magnus må bruke åpningen slik at brikkene til Caruana ikke plutselig dukker opp og angriper, sier Rogers.

Agdestein beskriver 26-åringen som en vitenskapsmann, men den sammenlikningen ser ikke den australske stormesteren.

- Jeg mener han spiller mer risikabelt enn som så. Det er grunnen til at han har en del seire mot Magnus, men også mange tap. Han er forberedt på å gamble, noen ganger også bløffe, så jeg mener «vitenskapsmann» ikke passer helt, men han ser jo ut som en vitenskapsmann. Men han spiller ikke som én, ler australieren.

- Umulig rekord

Nå er spørsmålet om Caruana kan gjenta Bobby Fischers bragd fra 1972. Det er nemlig forrige gangen en amerikaner gikk til topps i VM.

Verken NRK-ekspert Torstein Bae eller Simen Agdestein tror Caruana føler noe press tross de hyppige sammenlikningene med sjakklegenden.

- Caruana har jo alt å vinne i denne matchen, så jeg tror presset er håndterbart for han, og at han går inn i dette med en veldig god selvtillit etter mange triumfer, sier Bae til Dagbladet.

- Det virker som han er helt fri for sånt, men det er kanskje bare fasaden hans. Det blir veldig spennende å se. Fasademessig virker han helt upåvirket. Han er veldig flat og det er vanskelig å lese noe ut av kroppsspråket hans, sier Agdestein.

På spørsmål om Caruana noen gang kan bli så god som Fischer, viser Ian Rogers til amerikanerens norske motstander.

- Jeg tror ingen kommer til å vinne 20 strake kamper. Hvis noen skulle gjort det, så ville det vært Magnus for fire-fem år siden da han spilte som en superstjerne. Det er en rekord som aldri kommer til å bli brutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!