FÅR IKKE REISE HJEM: Nepalske arbeidere får ikke reise hjem til hjemlandet for å begrave sine avdøde familiemedlemmer, hevder regjeringen.  Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/NTB Scanpix
FÅR IKKE REISE HJEM: Nepalske arbeidere får ikke reise hjem til hjemlandet for å begrave sine avdøde familiemedlemmer, hevder regjeringen. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/NTB ScanpixVis mer

Nepalske VM-arbeidere får ikke reise hjem for å begrave sine døde etter jordskjelv

Stoppes av Qatar.

(Dagbladet): Myndighetene i Nepal har avslørt at arbeidere fra Nepal som bygger VM-anlegg i forbindelse med Qatar-VM i 2022 ikke får lov til å reise hjem for å delta i begravelser etter jordskjelvkatastrofen som tok livet av over 8000 mennesker for noen uker siden.

Jordskjelvet målte 7,8 og var det kraftigste i landet på over 80 år. To uker etterpå ble landet igjen rammet av et nytt kraftig jordskjelv som også tok livet av flere titalls mennesker.

UNICEF meldte tidlig at så mye som 1,7 millioner barn var i akutt behov for humanitær hjelp etter det første jordskjelvet.

Rundt 400 000 av arbeiderne på VM-anleggene i Qatar er fra Nepal, og disse skal ifølge The Guardian ikke få lov til å besøke sine slektninger som opplever stor sorg etter de to kraftige jordskjelvene. Grunnen er tidspress.

Får kritikk Regjeringen i Katmandu har nå for første gang kritisert FIFA og organisasjonens kommersielle partnere. Dette for å legge press på Qatar for å bedre arbeidsforholdene før mesterskapet skal arrangeres.

- Etter jordskjelvet 25. april ba vi alle selskapene i Qatar om å gi de Nepalske arbeiderne fri og betale for reisen hjem. Mens noen arbeidere i noen sektorer har fått tillatelse til dette, får ikke de som jobber med VM-anleggene lov på grunn av press for å gjøre arbeidet ferdig i tide, sier Nepals arbeidsminister Tek Bahadar Gurung ifølge The Guardian.

Ifølge arbeidsministeren har ikke regjeringen fått kontakt med FIFA. Han hevder ingenting vil skje før FIFA og organisasjonens sponsorer presser Qatar til å forandre på forholdene.

TØFFE FORHOLD:Det jobbes på spreng i Qatar slik at alt skal bli klart til VM i 2022.
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 / NTB Scanpix
TØFFE FORHOLD:Det jobbes på spreng i Qatar slik at alt skal bli klart til VM i 2022. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 / NTB Scanpix Vis mer

- De har mistet slektninger og hjemmene sine og opplever svært vanskelige tider i Qatar. Dette er med på å styrke deres lidelse, sier Gurung om arbeiderne.

- Men vi er et lite, fattig land og disse mektige organisasjonene vil ikke høre på oss, sier Gurung.

Nepal trenger all den økonomiske støtten landet kan få etter katastrofene som har rammet landet. Derfor ønsker de å ha arbeidere i land som Qatar da folk trenger jobb og penger. Men da må forholdene bedres betraktelig.

Arresterte journalist Qatar har høstet mye kritikk etter at landet startet forberedelse til det som egentlig skal være en stor fotballfest i 2022.

En BBC-journalist som var invitert til Qatar for å se på levekårene til arbeidernes som jobber med landets VM-anlegg, ble arrestert og satt i varetekt i mer enn et døgn. Det skjedde da han filmet en gruppe arbeidere fra Nepal.

Det er ikke første gang journalister har blitt arrestert i landet i forbindelse med VM-forberedelsene.

- Ingen har dødd I fjor ble det hevdet at et stort antall fremmedarbeidere fra Nepal skal ha mistet livet i forbindelse med arbeidet med VM-sluttspillet. Dødsfallene skal imidlertid ikke ha hatt sammenheng med byggingen av de nevnte arenaene, men derimot i oppgraderingen av infrastrukturen i Qatar.

I den forbindelse skrev Dagbladets Esten O. Sæther en kommentar med tittelen: «VM-banene er blitt likhus».

Arrangementskomiteens sjef Hassan Al-Thawadi hevder på sin side at ingen arbeidere har dødd under bygge-prosessen på selve VM-arenaene.

- Det har ikke vært noen dødsfall eller alvorlige skader på de VM-arenaene som vi har ansvaret for, uttalte Al-Thawadi tidlig i mai.

Får kritikk Et estimat tilsa at så mange som 4000 arbeidere vil ha mistet livet innen mesterskapet sparkes i gang om sju år. Årsakene er i hovedsak dårlige arbeidsforhold og den voldsomme varmen i Qatar.

Amnesty International har tidligere kritisert Qatar for å ha gjort altfor lite for å få slutt på den dårlige behandlingen av utenlandske arbeidere.

RØDT KORT: Folk protesterer i London mot FIFA etter meldinger om flere døde arbeidere i forbindelse med byggingen av VM-anlegg. Foto: NTB Scanpix
RØDT KORT: Folk protesterer i London mot FIFA etter meldinger om flere døde arbeidere i forbindelse med byggingen av VM-anlegg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag publiserte Amnesty en rapport som viser at Qatar ikke har holdt det de lovet for å bedre forholdene, skriver The Guardian.