- Neppe grenser for hva folk vil betale

Hard kamp om sæden til den avdøde hesten Hickstead.

(Dagbladet): Sprangridningen mistet sin beste hest forrige helg, da Hickstead falt om etter målgang i Verona og døde.

Nå kjemper hesteoppdrettere og andre hestefolk en hard kamp for å sikre seg sæden etter den avdøde stjernehingsten, skriver Globe And Mail.

Ifølge avisa har agent Francis Berger mottatt over 500 e-poster den siste uka, der folk spør om muligheten for å få kjøpt de edle varene.

- Det har vært litt galskap siden han døde, sier Berger.

Dødsfallet øker verdien
Hickstead skulle etter planen pensjoneres om et års tid, og var ventet å kunne befrukte rundt 500 hopper i året etter det.

I løpet av de siste tre årene har han bedekket rundt 100 hopper verden rundt, og det er usikkert hvor mange doser som finnes igjen etter hesten nå. De eldste føllene i avlsprosjektet er blitt rundt to år.

- Jeg hører fra noen av eierne at de er veldig pene, og morsomt nok ser han ut til å få fram føll som er litt større enn han selv var, sier Francis Berger.

Etter OL-gullet i 2008, ble Hicksteads sæd solgt for rundt 30 000 kroner, men landslagsrytter Geir Gulliksen sier til Dagbladet at det ikke er overraskende dersom prisene nå stiger.

VURDERER FRAMTIDA: Verdensener Eric Lamaze er usikker på om han satser mot OL i London uten Hickstead. Samtidig er det en hard kamp om den avdøde hestens sæd.Foto: SCANPIX/AP/Bruno De Lorenzo
VURDERER FRAMTIDA: Verdensener Eric Lamaze er usikker på om han satser mot OL i London uten Hickstead. Samtidig er det en hard kamp om den avdøde hestens sæd.Foto: SCANPIX/AP/Bruno De Lorenzo Vis mer

- Verdien varierer veldig, men når hesten nå er død vil det være naturlig at prisene går oppover. Det blir som platene til Michael Jackson, dødsfallet øker verdien, sier Gulliksen.

- Vanlig pris kan ligge rundt 20 000 kroner, men nå finnes det neppe grenser oppover, det kommer bare an på hva folk er villige til å betale. For de beste galopphestene kan prisene ligge rundt en halv million, sier den erfarne sprangrytteren.

Han mener det er umulig å si hvor mange doser som er igjen etter Hickstead, og påpeker at hesten var så aktiv i sporten at tiden til avl var begrenset.

Samtidig er det ingen garanti for at sæden fører til nye OL-vinnere.

- Avl er veldig vanskelig, det blir akkurat som med brødre, de kan ha helt ulike egenskaper. Man må ikke tro at sæden fra Hickstead nødvendigvis fører til en ny topphest, det ligger absolutt ikke fast, sier Geir Gulliksen til Dagbladet.

- Det viktigste er uansett en god hoppe, den står for 60 prosent, sier han.

Vurderer å gi seg
Hicksteads rytter Eric Lamaze er knust etter at stjernehesten segnet om og døde, og er usikker på om han nå kommer til å satse mot OL i London neste år.

- Jeg mener han var historiens beste hest, og kanskje vil det aldri komme en like god hest.  Vi har noen veldig gode hester i stallen vår. De er gode nok for OL, men ikke til å ta en medalje, sier han, ifølge NTB.

INGEN GRENSER: Landslagsrytter Geir Gulliksen tror det bare er folks betalingsvilje som setter grenser for hva prisene på Hicksteads sæd kan øke til.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bobby Yip
INGEN GRENSER: Landslagsrytter Geir Gulliksen tror det bare er folks betalingsvilje som setter grenser for hva prisene på Hicksteads sæd kan øke til.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bobby Yip Vis mer

Ekvipasjen vant individuelt OL-gull og lagsølv i Beijing i 2008, og i fjor ble det bronse i VM. I tillegg har Lamaze og Hickstead fire ganger vunnet det store stevnet Spruce Meadows Summer Tournament, samt en rekke Grand Prix-seirer.

Ifølge Lamazes advokat døde hingsten etter at hovedpulsåren sprakk, men det vil ta uker å finne ut hvorfor dette skjedde.

Geir Gulliksen sier hestens dødsfall fortsatt er et samtaleemne i miljøet.

- Men det er ikke så mye man får gjort med det. Jeg har sett det skje med hester et par ganger tidligere, dessverre, sier landslagsrytteren til Dagbladet.