Nervene sviktet for «Mikke Mus»

LONDON (Dagbladet): Avslutningen på årets «verdensmesterskap» i golf på Carnoustie i Skottland ble en thriller av de store, med Mikke Mus-spilleren Jean van de Velde i hovedrollen. Franskmannen maktet ikke å holde nervene under kontroll, og ble slått av skotten Paul Lawrie i en meget spennende avslutning.

Den unge skotten vant på hjemmebane - vel fortjent. Han beholdt nervene under kontroll hele tida, da det ble klart at franskmannen ikke ville hente hjem seieren etter 18 hull. De to lå sammen med amerikaneren Justin Leonard likt, og det hele ble avgjort ved såkalt playoff på de siste fire hullene.

Franskmannen kan takke seg selv for at han ikke ble mester på Carnoustie. Van de Velde spiller like mye i rough og bunker som på fairway, men han har under hele mesterskapet hatt en unik evne til å ta seg inn på greenen.

Sponset som han er av Disneyland i Paris sier vittige tunger derfor at han spiller som Mikke Mus. Det går i hytt og pine.

Slumset

Jean van de Velde lå godt an før han slo ut på det 18. hullet. Etter en perfekt drive, tok han unødvendige sjanser. Han dro til og håpet på det beste. Ballen for ut av banen, men traff tribunen og ble kastet tilbake i roughen. Så sviktet nervene for van de Velde. I ren Mikke Mus-stil havnet ballen i elva, men franskmannen ville ikke gi seg.

Han håpet i det lengste på å kunne slå ballen ut av elva og inn på greenen. Men etter å ha vasset ut tok han til vettet, plukket ballen opp og droppet den.

Tre slags forsprang ble redusert med to straffeslag. Under stort nervepress chipet franskmannen rett i bunkeren, før han til slutt klarte å hulle ut. En klar ledelse var redusert til playoff med amerikaneren Justin Leonard og skotten Paul Lawrie.

Tiger Woods som mange trodde skulle stikke av med sølvmuggen - The Claret Mug - og 4,4 millioner kroner, havnet på sjuende plass - ti slag over par, mens «The Shark», Greg Norman, ble nummer seks med ni slag over par. Svensken Jesper Parnevik maktet heller ikke å hevde seg i toppen denne gang. 11 over par ga en tiende plass.

Kritikk

Det har vært en spennende golfuke på skotske Carnoustie. De amerikanske golfspillerne har klaget over forholdene, fordi de mente banen var for vanskelig. Mesterskapsbanen er en skikkelig linksbane, med mye vind, høy rough og trange fairways. Dette passer ikke amerikanerne, men det er dette som er golf. I Carnoustie og andre steder i Skottland ble det spilt golf lenge før Christoffer Columbus krysset Atlanterhavet. Det er ikke bare banen som er skyld i at David Duval - som er ranket som nummer to i verden - havnet på 62. plass under årets The Open.

Men forholdene på mesterskapsbanen er ikke vanskeligere enn på en normal norsk golfbane som middels gode golfere spiller på hver dag.

Årets The Open ble ikke bare en seier for Paul Lawrie, men også for golfsporten som helhet. Golf er mer enn en drive, chip og to putter. Dette er erfaringer som amerikanerne har med seg i bagasjen hjem.