<strong>PÅ PIKEROMMET:</strong> Heidi Weng har funnet ut det er mest praktisk å bo hjemme, der mamma May Bente både er kokk og treningskompis. Foto: Torbjørn Berg
PÅ PIKEROMMET: Heidi Weng har funnet ut det er mest praktisk å bo hjemme, der mamma May Bente både er kokk og treningskompis. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

- Nervøs av å bli sammenlignet med Northug

Heidi (20) kalles «den nye Bjørgen» og «kvinnenes svar på Northug».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

YTRE ENEBAKK (Dagbladet): Langrennsinteresserte har visst om henne i mange år. I løpet av den siste måneden av skiesesongen presenterte hun seg også for det brede lag av folk. Heidi Weng (20) ble først nummer tre i Lahti. Så spurtet hun inn til andreplass både i den klassiske fellesstarten og den avsluttende fristiljaktstarten under verdenscupfinalen i Falun.

Og det er ikke til å undres over at jenta fra Ytre Enebakk er blitt god.

Hun kommer fra en skikkelig idrettsfamilie. Mamma May Bente og pappa Ole Morten var begge lovende idrettsutøvere — og begge er fortsatt i meget god form. Det samme gjelder storesøster Merete.

- Jeg har drevet med trening så lenge jeg kan huske. Og jeg har trent sammen med familien min. Pappa slo meg i løping før. Mamma kunne slå meg på ski. Og Merete var med på alt. Fortsatt drar vi ofte på treningstur sammen, alle samme, forteller Heidi.

Vinnerinstinkt Hun sitter ved spisebordet i stua — hjemme hos mamma og pappa, der hun fortsatt bor. Faktisk har hele familien samlet seg rundt bordet.

- Vi bodde jo nesten i skauen vi, Heidi, sier mamma May Bente.

Det viser seg at Heidi ikke bare er oppvokst med trening. Konkurranse har også vært en del av hverdagen. Som yngst, har Heidi alltid hatt behov for å vise de andre. Vinnerinstinktet er enormt.

<strong>GJENNOMBRUDDET:</strong> Marit Bjørgen gratulerer Heidi Weng med andreplass i verdenscupfinalen i Falun i mars. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
GJENNOMBRUDDET: Marit Bjørgen gratulerer Heidi Weng med andreplass i verdenscupfinalen i Falun i mars. Foto: Anders Wiklund/Scanpix Vis mer

- Ja, jeg er familiens dårligste taper, bekrefter hun uten å nøle.

Ingen av de andre rundt bordet protesterer. Tvert imot, det er enstemmig.

Sluttet på skolen Foreldrene har også backet yngstejenta i valgene hun har tatt. Som 17-åring sluttet hun på skolen, etter to år med helsefag på videregående — for å bli en best mulig langrennsløper.

- Jeg og Heidi hadde en prat allerede da hun var i konfirmasjonalderen. Hun sa hun hadde lyst til å bli en god skiløper, og spurte om det var greit at hun ikke gikk mer skole etter videregående. Vi var enige om at det er helt greit å gjøre én ting av gangen, sier pappa Ole Morten.

Både May Bente og Ole Morten innrømmer at de angrer litt på at de ikke gjorde det samme. Også Merete skulle gjerne valgt annerledes, og det var en samtale med storesøster som ble avgjørende for Heidi.

- Jeg sa til Merete: «Vet du hva, jeg slutter på skolen.» «Det tør du ikke,» svarte hun. Da tenkte jeg at «jo, det tør jeg søren meg», og så ble det sånn, smiler hun.

Inntil videre blir hun også boende hjemme, selv om kjæresten Emil Iversen bor i Meråker.

<strong>SPORTY FAMILIE:</strong> Familien Weng drar gjerne på to timers løpetur sammen. Fra venstre storesøster Merete, pappa Ole Morten, Heidi og mamma May Bente. Foto: Torbjørn Berg
SPORTY FAMILIE: Familien Weng drar gjerne på to timers løpetur sammen. Fra venstre storesøster Merete, pappa Ole Morten, Heidi og mamma May Bente. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

- Slik jeg har det nå, er det veldig praktisk å komme hjem til en mamma som tar oppvasken og lager mat. Det er deilig å kunne slappe av når jeg er hjemme, konstaterer Heidi.

Spurtdronning For ambisjonene er skyhøye, og da må man tenke praktisk. Hun har en drøm om å vinne Tour de Ski innen to år. Og at muligheten er der, er det ingen tvil om. Det er ikke uten grunn mange omtaler henne som «den nye Marit Bjørgen» og at landslagssjef Vidar Løfshus har utropt henne til «kvinnenes svar på Petter Northug».

- Sammenlikningen med Northug ble jeg litt nervøs av, innrømmer hun.

Men samtidig har hun selvtillit på det som også er Northugs varemerke, nemlig sugende spurter.

- Jeg har fått veldig god selvtillit i spurter og føler jeg kan slå hvem som helst!

- Også Marit Bjørgen?

- Hehe, jeg har jo ikke fått prøvd ennå, da!

Vil forbi Bjørgen Men målet er å bli like god som Bjørgen. Heidi Weng blir gjerne den neste norske langrennskvinnen med sammenlagtseier i verdenscupen.

<strong>TOUR-DRØM:</strong> Heidi mener det er mulig å komme på pallen sammenlagt i Tour de Ski i løpet av de neste to sesongene, og trigges mer av touren enn VM i Val di Fiemme.
TOUR-DRØM: Heidi mener det er mulig å komme på pallen sammenlagt i Tour de Ski i løpet av de neste to sesongene, og trigges mer av touren enn VM i Val di Fiemme. Vis mer

- Er det mulig å bli bedre enn Marit mens hun fortsatt er aktiv?

- Hva skal jeg si til det, da? Det er vel mulig ...

- Si ja, roper mamma May Bente og søster Merete i kor.

- Ok, ja!

CV

Heidi Weng
Født: 20. juli 1991.
Sivil status: Kjæreste med Emil Iversen. Bor hjemme hos mamma May Bente og pappa Ole Morten i Ytre Enebakk.
Yrke: Langrennsløper.
Klubb: IL BUL.
Meritter: To pallplasseringer i verdenscupen. Ett NM-gull. Sølv og bronse i rulleski-VM. Tre gull i junior-VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer