Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Nervøs» Hattestad suveren i Kuusamo-sprinten

- Kjempegod følelse å vinne allerede nå.

SUVEREN I STAKING: Verdensmester Ola Vigen Hattestad har slitt med sykdom i sesonginnledningen, men vant som han ville Kuusamo.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER MORIN
SUVEREN I STAKING: Verdensmester Ola Vigen Hattestad har slitt med sykdom i sesonginnledningen, men vant som han ville Kuusamo.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER MORIN Vis mer

||| KUUSAMO/OSLO (Dagbladet):Da Emil Jönsson trakk seg like før start med en føling på en strekkskade, var Norge garantert én mann på pallen, men seiersvante sprintgutter tok ikke til takke med det i overtall tre mot to.

Ola Vigen Hattestad har hatt en sesonginnledning preget av sykdom, men det virket ikke som om fjorårets sprintkonge var satt nevneverdig tilbake av den grunn da han vant med en maktdemonstrasjon man fikk tallrike eksempler på forrige sesong.

Seieren overgikk imidlertid østfoldingenes egne forhåndsforventninger.

- Jeg har vært nervøs den siste uka, siden jeg har vært småsjuk og ikke fått trent skikkelig. Derfor er en kjempegod følelse å vinne allerede nå, sier Hattestad til Dagbladet.

- Det er veldig viktig å få en så god sesongstart. Det gir trygghet. Nå håper jeg å få OL-klarsignal veldig tidlig, slik at jeg får ro til å trene i januar mot OL, fortsetter han.

Selv om sprintøvelsene i Vancouver er sesongens store mål, kommer han ikke til å bortprioritere verdenscupen fullstendig.

- Jeg skal gjøre alt for å beholde sprinttrøya utover vinteren, forsikrer han om der han står i den røde ledertrøya i sprintcupen, som han også bar i dagens konkurranse i og med at han vant sammenlagt forrige vinter.

Øystein «Pølsa» Pettersen ble nummer to, mens John Kristian Dahl ble nummer fire i premieren.

Sprek Pettersen

Russiske Nikita Krijukov fikk lov til å lede an ut fra stadion, men det tok ikke lang tid før trioen Dahl, Pettersen og Hattestad tok kommandoen.

Pettersen hadde gjennom hele konkurransedagen vist seg sterkest i den siste, tøffe motbakken og sprengte femmannsfeltet inn mot svingen før oppløpet.

Bare Ola Vigen Hattestad holdt følge, og i duell mann mot mann i staking, kunne selv ikke en pigg Pettersen hamle opp med Ørje-ekspressen på oppløpet.

SØRGET FOR DOBBELTSEIER: Øystein «Pølsa» Pettersen sørget for at det ble dobbelt norsk i sprintåpningen i Kuusamo.Foto: Heiko Junge / Scanpix
SØRGET FOR DOBBELTSEIER: Øystein «Pølsa» Pettersen sørget for at det ble dobbelt norsk i sprintåpningen i Kuusamo.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Jeg fikk bakskiene til Øystein i den siste bakken, og håpet at jeg hadde mer å gi på oppløpet, men jeg var på ingen måte sikker. «Pølsa» har nemligbanket meg på trening stort sett i hele høst.

- Sykdommen har med andre ord ikke satt den dobbelte verdensmesteren nevneverdig tilbake i OL-forberedelsene, og befestet sitt favorittstempel ytterligere foran øvelsene i Vancouver i januar.

«Pølsa» ble dermed nummer to, mens Krijukov forhindret at nordmennene tapetserte pallen da han fikk slengt ut en lang tå foran Dahl på målstreken.

Karrierebeste for «overfornøyd» Falla

Maiken Caspersen Falla hadde allerede prestert karrierebeste i klassisk sprint da hun tok seg til finale i Kuusamo, og hadde dermed all mulig grunn til å være storfornøyd før finalen. Hun hadde nemlig lite å stille opp med mot råsterke Justyna Kowalczyk.

Det hadde heller ikke de fire andre jentene i finalefeltet.

Den polske jenta er på ingen måte noen estetisk nytelse å se på rent skiteknisk, men har en fysisk kapasitet som mangler sidestykke blant langrennskvinnene.

Selv ikke fjorårets suverene sprintstjerne, Petra Majdic, var i nærheten, og Kowalczyk vant akkurat som hun ville. Alena Prochazkova ble nummer tre, mens Falla endte på en sjetteplass.

- Jeg er overfornøyd med å komme til finalen. Jeg hadde som mål å bli blant de 12 beste, men har vært småsjuk og gått to dager uten trening denne uka, så jeg var veldig usikker på formen. Jeg er veldig fornøyd med at det gikk bedre og bedre fra prologen og utover. I den siste bakken i finalen, hadde jeg ikke mer krefter, men det kan skyldes sykdommen, poengterer Falla overfor Dagbladet.

Også Celine Brun-Lie tok seg til semifinale, men nådde ikke opp i et knalltøft felt. Hun ble dermed nummer 11 til slutt.

Vi fulgte sprinten direkte:

KNELTE FOR SPRINTKONGEN: En smått ærbødig Øystein Pettersen gikk ned på kne foran lagkamerat Ola Vigen Hattestad under premieseremonien i Kuusamo.Foto: Heiko Junge / Scanpix
KNELTE FOR SPRINTKONGEN: En smått ærbødig Øystein Pettersen gikk ned på kne foran lagkamerat Ola Vigen Hattestad under premieseremonien i Kuusamo.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Semifinale, herrer:
Med Øystein «Pølsa» Pettersen, Eldar Rønning og John Kristian Dahl i samme felt, ble det snev av lagtempogåing over innledningen på heatet, men Nikita Krijukov og Emil Jönsson lot seg ikke affisere av den norske trioens «kompiskjøring». Bare Pettersen sto distansen og tok seg direkte til finale på annenplass bak Krijukov, mens Dahl, som kom på en fjerdeplass, måtte håpe at tida skulle være god nok til finaleplass.

Det skulle den vise seg å være, selv om heatet til Ola Vigen Hattestad og Johan Kjølstad ikke akkurat skubbet på farten. Hattestad viste at få har mulighet til å hamle opp med ham i staking, og vant en solid semifinaleseier, men Kjølstad var ikke med da det skulle gjøres opp om finaleplasser. Han fikk med seg finske Kalle Lassila til finale, mens russiske Aleksander Pantsjinskij falt fra annenplassen med et tragikomisk tryn.

Dermed hadde Pettersen, Dahl og Hattestad alle muligheten til å ta en verdenscupseier foran finalen.

Semifinale, kvinner:
Både Celine Brun-Lie og Maiken Caspersen Falla havnet i samme semifinaleheat. På samme startstrek sto også kanoner som Petra Majdic, Justyna Kowalczyk, Aino Kaisa Saarinen og Anna Olsson. Det skulle vise seg å bli en voksen oppgave for de to norske ungjentene.

Men med så gode løpere i feltet, blir også tidene deretter, og Fallas fjerdeplass var god nok til å ta seg til finalen. Brun-Lie startet oppløftende, men holdt ikke hele veien inn.

Kowalczyk vant heatet foran Saarinen og Majdic.

Fra den første semifinalen, gikk Jevgenija Sjapolova fra Russland og Alena Prochazkova fra Slovakia til finale.

Kvartfinale, herrer
Etter at Børre Næss skuffet i prologen, sto det sju nordmenn på startstrek i kvartfinalene.

Øystein «Pølsa» Pettersen og Timo André Bakken var trukket i det første heatet. Sistnevnte klinket til fra start, og tok en tidlig ledelse, men den tøffe løypa i Kuusamo krever sitt. Pølsa sto imidlertid distansen bedre, og gikk inn til seier, mens Bakken endte på en sisteplass.

VKARRIEREBESTE: Celine Brun-Lie (t.v.) og Maiken Caspersen Falla gikk videre til semifinale i sprinten i Düsseldorf. Brun-Lie må imidlertid se lagvenninnen gå finale aleine. Falla ble til slutt nummer seks i sin første finale i klassisk sprint.Foto: SCANPIX/REUTERS/Wolfgang Rattay
VKARRIEREBESTE: Celine Brun-Lie (t.v.) og Maiken Caspersen Falla gikk videre til semifinale i sprinten i Düsseldorf. Brun-Lie må imidlertid se lagvenninnen gå finale aleine. Falla ble til slutt nummer seks i sin første finale i klassisk sprint.Foto: SCANPIX/REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

Eldar Rønning var beste nordmann i prologen med en fjerdeplass, og skuffet heller ikke i kvartfinalen. Trønderen hadde god kontroll på resten av feltet da han gikk inn til annenplass bak russiske Nikita Krijukov.

John Kristian Dahl vant i den nasjonale åpningen på Beitostølen, og var rask også i prologen i Kuusamo. I kvartfinalen måtte han imidlertid se seg slått av Andrew Newell fra USA, men tok seg videre til semifinalen som nummer to. På oppløpet holdt det imidlertid på å gå galt for både Dahl og Anders Gløersen på oppløpet da de to nordmennene hektet i hverandre. Begge holdt seg på beina, men Gløersen var sjanseløs på å ta seg videre.

Fjorårets suverene éner, både i verdenscup og VM, Ola Vigen Hattestad, har blitt satt litt tilbake av sykdom i sesonginnledningen. I kvartfinalen var det duket for en duell med en annen sprintstorhet, svenske Björn Lind, og etter en litt forsiktig åpning tok Hattestad jerngrep om heatet, og imponerte stort i den siste tøffe stigningen opp mot oppløpet. Dermed tok Ørje-gutten en komfortabel heatseier. Lind ble nummer to
.

Også Hattestads makker i sprintstafetten i VM i Liberec, Johan Kjølstad, har hatt sykdomsproblemer i høst. Kyssesyken så også ut til å ha satt sine spor da han gikk litt tom i den siste motbakken. Russiske Aleksander Pantsjinskij stakk ifra inn mot oppløpet og suste inn til kvartfinalenes raskeste tid.

Dermed gikk fem nordmenn videre til semifinale.

Kvartfinale, kvinner
De norske sprintjentene kom alle videre fra prologen, men hang dårlig med tidsmessig. Dermed ventet formidabel motstand i kvartfinalene, og dermed ble det bråstopp for fire av seks.

Bare Celine Brun-Lie og Maiken Caspersen Falla tok seg videre til semifinale som nummer to i hvert sitt heat.

Men det var ikke bare de norske jentene som fikk det vanskelig. Også den finske hjemmefavorittene Virpi Kuitunen var ikke i nærheten av avansement i Kuusamo. Aino Kaisa Saarinen tok seg videre med et nødskrik på tid.

Prolog, herrer
Børre Næss ble utslått i sprintprologen i Kuusamo lørdag. Det betyr at veien fram til OL-plass blir lang for kraftpluggen.

Næss var den eneste norske som ikke tok seg til finalene senere lørdag. I OL er det kun fire norske plasser. Næss har kommet skjevt ut med tanke på en plass der. Lørdag endte han på 34.-plass, 9,47 sekunder bak svensken Emil Jönsson som var raskest av samtlige.

Hans landsmann Björn Lind gikk sin beste prolog på lang tid og var nest best av de 30 som tok seg videre til finalene.

Disse norske er klar for finalene: Eldar Rønning (4), John Kristian Dahl (6), Ola Vigen Hattestad (8), Øystein Pettersen (10), Timo André Bakken (11), Johan Kjølstad (13) og Anders Gløersen (26).

Prolog, kvinner

Alle de seks norske jentene gikk videre fra prologen i verdenscupsprinten i langrenn i Kuusamo lørdag.

Men tidsmessig var det langt opp til de beste.

Kari Vikhagen Gjeitnes var beste norske på 13.-plass, 6,57 sekunder bak raskeste kvinne, finske Aino Kaisa Saarinen.

Øvrige norske plasseringer:

Maiken Caspersen Falla (18), Celine Brun-Lie (19), Karianne Bjellånes (25), Marthe Kristoffersen (26) og Ingvild Flugstad Østberg (30).

De 30 beste er klar for finalene senere lørdag.

I fjor gikk fire norske jenter videre fra prologen, og Marit Bjørgen ble best til slutt med en 13.-plass. Bjørgen er forkjølet og stiller ikke i prologen.

(Dagbladet.no/NTB)

FEILET I PROLOGEN: Børre Næss var den eneste norske sprinteren på både herre- og kvinnesiden som ikke tok seg videre til kvartfinale på sprinten i Kuusamo.Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FEILET I PROLOGEN: Børre Næss var den eneste norske sprinteren på både herre- og kvinnesiden som ikke tok seg videre til kvartfinale på sprinten i Kuusamo.Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media