- NESP må brukes i uker

EPO og NESP må tas flere uker før en konkurranse for at det skal ha noen effekt, opplyser overlege Kåre Birkeland ved Aker sykehus.

- EPO er ikke et stoff som virker i løpet av timer eller dager. Man må ha holdt på i en del uker, sier Birkeland.

NESP er en forbedret utgave av stoffet EPO. Men NESP har lenger varighet og trenger ikke å injisers like ofte som EPO.

NESP står for Novel Erythropoisis Stimulating Protein og virker på samme måte som EPO.

- EPO er ikke et stoff som virker i løpet av timer eller dager. Man må ha holdt på i en del uker, sier overlege Kåre Birkeland ved Aker sykehus. Birkeland har frem til nå jobbet ved Dopinglaboratoriet.

- EPO må brukes over en viss tid for å få effekt. Det kan være snakk om mange måneder. NESP er modifisert EPO. Det har lenger varighet og må ikke injiseres like ofte.

For noen år siden var 20 studenter ved Norges Idrettshøgskole med på et forsøk med EPO. Forsøket viste at EPO økte oksygenopptaket med nærmere syv prosent.

Birkeland tror ikke testresultatene til Mühlegg kan ha noen naturlig forklaring.

- EPO er uviklet som medisin og brukes blant annet ved nyresvikt, enkelte kreftformer og noen alvorlige sykdommer, sier Birkeland.

Effekten av både NESP og EPO blir forsterket i tynn luft. Alle utøvere får høyere oksygenopptak, men det er begrenset hvor mye blodet klarer å transportere. Hemoglobininnholdet i blodet øker.

<B>VIRKER IKKE UMIDDELBART: Overlege Kåre Birkeland ved Aker sykehus sier at EPO/NESP må brukes over lengre tid for at det skal ha noen effekt.