Nest sist på børsen

I fjor ble Harald Martin Brattbakk toppscorer med 17 mål i Tippeligaen. Etter ni serierunder i år ligger han nest sist på Dagbladets spillerbørs.

184 spillere har så langt fått Dagbladets børspoeng denne sesongen. Med et gjennomsnitt på 3,1 poeng per kamp ligger Harald Martin Brattbakk på 183. plass. Han har fått poeng i de åtte kampene han har startet for RBK - 25 totalt.

Spillerbørser er omstridt, og de fleste mener mye om poengene vi deler ut etter hver eneste serierunde. Det er greit. Harald Martin Brattbakk er en av dem som hevder han ikke bryr seg om avisenes karakterer. Men han innrømmer - etter å ha møtt 183. plassen og gjennomsnittet på fattige 3,1 poeng med et spontant «oi, oi - er det så gæli» - at spillerbørsene gjenspeiler prestasjonene til en viss grad.

Hvilket betyr at han etter ni serierunder ikke har noe problem med å innse at innsatsen hans har vært som beskrivelsen bak karakteren 3 - svak.

- Jeg blir målt i scoringer, sier Brattbakk til Dagbladet. - Det er forståelig. Og det må jeg leve med. Det er jo jobben min.

God mot de dårlige

Vår jobb, blant annet, er å sette børskarakterer. Og for å si det på oversatt engelsk etter ni serierunder:

Brattbakk suger.

- Børsen gjenspeiler prestasjonene til en viss grad - selvfølgelig gjør den det, sier han.

Men:

- Det bryr jeg meg ikke om. Det ville vært uprofesjonelt om jeg gikk rundt og tenkte på det.

Forventningene har skylda

På to cuprunder - mot Rissa og Stjørdals/Blink - har Harald Martin Brattbakk scoret ni mål. Med andre ord - han er der når motstanden er dårlig. Og derfor småprates det allerede om at det er tippeliganivået som er RBK-spissens problem.

Er det jante eller realisme som får tvilerne til å avsette Brattbakk på dato?

- Jeg håper ikke det - jeg føler det i hvert fall ikke, svarer han på spørsmålet «er vi i ferd med å se slutten på Harald Martin Brattbakk?».

Og begrunner det på følgende måte:

- Jeg har hele tida et brennende ønske om å score ett mål til. Derfor vil jeg også påstå at jeg er like mye på hogget som før. Men jeg har ikke hatt like mange sjanser i år som på denne tida i fjor.

Etter seks scoringer mot Rissa i første cuprunde leste Harald Martin Brattbakk i avisa at «nå har det løsnet for Brattbakk».

- Det er for dumt, sier han. - Du kan jo ikke sammenlikne Rissa med Tromsø. Men for å si det på en annen måte - hadde jeg vært fornøyd med bare å være med, så hadde jeg ikke scoret seks mål i den kampen mot Rissa.

- Har dere begynt å tvile på det 13. seriemesterskapet på rad?

- Nei, vi gjør det vi skal og må gjøre hver eneste dag på trening. Og det tror vi på. Samtidig må vi leve med presset. Rosenborg med alle seriemesterskapene på rad, og jeg med alle mine scoringer, har skapt store forventninger.

- Det er bare sånn det er, sier Brattbakk.

Kollektivt børskrakk

Er, ja. Tabellen lyver jo ikke. Og ser man på børskarakterene til de 13 RBK-spillerne som har fått poeng så langt, er det ikke bare Harald Martin Brattbakk som ligger bak skjemaet.

Så:

- Hvordan blir det?

- Jeg mener å huske at vi lå 10 poeng bak Lyn da 11 serierunder gjensto i 2002, sier Brattbakk.

- Betyr det at dere ligger bra an nå?

- Nei, vi skulle gjerne hatt 27 poeng og hørt folk si «der stakk Rosenborg av med seriemesterskapet igjen», sier Harald Martin Brattbakk.

LISTEFYLL: Rosenborgs mangeårige toppscorer Harald Martin Brattbakk på trening på Lerkendal i går ettermiddag. Spissen tar det ikke så høytidelig at han bare er listefyll på Dagbladets spillerbørs.