Neste år er ikke Tour de France-dominans nok for Team Sky

Kopierer vinnerformel til nytt treukersprosjekt.

AKILLESHÆL: Rigoberto Urans andreplass fra 2013 er det nærmeste Team Sky har kommet podiet etter Giro d´Italia. Det skal lage gjøre noe med i 2016. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
AKILLESHÆL: Rigoberto Urans andreplass fra 2013 er det nærmeste Team Sky har kommet podiet etter Giro d´Italia. Det skal lage gjøre noe med i 2016. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

(procycling.no): For et par uker tilbake sendte Team Sky ut sportsdirektør Dario Cioni på rekognoseringstur til etappe 19 og 20 av neste års Giro d´Italia.

At turen ble tatt allerede nå, har sin enkle forklaring:

- Det dreier seg om fjellpass som er vinterstengt nå, og som ikke åpner igjen før rundt ti dager i forkant av giroen, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

Han tar plass i Sky-bilen med kollega Cioni neste vår.
 
Har aldri vunnet giroen Under rekognoseringsturen gikk ferden til Alpene på grensen mellom Italia og Frankrike. Her filmet de blant annet veien mot toppene Colle Dell´Agnello (2744) og Colle della Lombarda (2350) og Col de la Bonette (2715).

Siden 2012 har det britiske laget vunnet tre av fire utgaver av Tour de France, men har aldri stått på toppet av podiet under giroen. Nærmest kom Rigoberto Uran som måtte se seg slått av Vincenzo Nibali i 2013-utgaven.

• Følg procycling.no på Facebook - trykk her!

Målet er å endre på det nå:

- Vi har vært flinke til å rekruttere ryttere i år, mener Arvesen.

De to viktigste brikkene i Grand Tour-satsingen er utvilsomt Mikel Landa og Beñat Intxausti.

- Det viktigste vil være å vinne touren. Det berget på en måte hele fjorårssesongen. Vi ønsker en jevnere sesong og å kjempe helt i toppen i flere ritt. Jeg vil tro vi er forsterket både til giroen og Ardennene.

Klatrere i fleng Med Chris Froome, Geraint Thomas, Mikel Nieve og Leopold König under kontrakt — i tillegg til de to sterke nykommerne, får Skys sportslige utvalg en jobb med å sjonglere de forskjellige kortene utover sesongen.

Det er selvsagt langt flere fordeler enn det er ulemper ved å råde over et så sterkt mannskap.

- Vi har 12 mann på papiret til både giroen og touren. Noen vil få muligheten til å kjøre begge deler, men det gjelder ikke mange. Vi har flere gode ryttere og gir dem muligheten til å spisse formen både fysisk og mentalt til én Grand Tour. Det er en større fordel enn å ta med en antatt bedre syklist til begge to. Å få vite hvilket ritt du skal sikte deg inn mot god tid i forveien, er også en åpenbar fordel.

Den endelige planen for hvem som skal hvor, legges under Sky-samlingen i desember.

Det er allerede klart at Landa får muligheten til å forbedre årets tredjeplass i Skys farger. Plasseringen på podiet tok han sågar som hjelperytter for Fabio Aru.

Laget sendes til høyden Foran 2016-sesongen er målet å gi girogjengen de samme ressursene som Froomes hjelpere har benyttet i veien mot Tour de France.

Det betyr treningssamling i høyden ved Teide på Tenerife. Av praktiske årsaker blir det mest sannsynlig én samling, selv om tourlaget, som skal i aksjon senere på året, gjerne pleier å ta to.

- Vi har 29 ryttere i stallen, så vi har muligheten til å sende noen vekk på samling. De fleste som skal til touren eller giroen blir å se i Paris-Nice og Tirreno-Adriatico. Samlingen på Tenerife skjer nok i forkant av det. Vi har gode erfaringer med det fra foregående sesonger.
 
Hva med klassikerne? Ettersom satsingen mot giroen og Ardennene styrkes, verdensmester Michal Kwiatkowski er hentet inn på laget til sistnevnte, er det betimelig å spørre hva som skjer med «brosteinsrevolusjonen».

Les også: Slik skal Sky revolusjonere brosteinsklassikerne

procycling.no vet at Sky dropper Tour of Oman og Tour of Qatar, men Arvesen mener det ligger lite dramatikk knyttet til dette.

- Det er to ritt både Etixx og Katjusja sverger til, og har hatt suksess med å ta med seg under oppkjøringen til klassikerne?

- Vi er absolutt ikke avhengig av å kjøre i Midtøsten i forkant. Det finnes nok av andre gode løp, sier Arvesen og nevner Algarve, Valencia og Ruta del Sol.

- Så det dreier seg ikke om en nedgradering av klassikersatsingen?

- Vi har fortsatt en god klassikertropp. De som var unge og lovende, har nå blitt voksne menn med mer erfaring. De skal begynne å bryne seg i toppen av ritt som Paris-Roubaix og Flandern rundt nå. Ian Stannard har banket på døra i mange år, og har blant annet prestert godt under Het Nieuwsblad. Om han timer formen enda bedre i år, tipper jeg han vil gjøre det bra i Roubaix.

Etter Bernhard Eisels overgang til Dimension Data, er det Luke Rowe som overtar ansvaret som roadcaptain i Sky.

Geraint Thomas øker fokuset mot etapperitt neste år, men står fremdeles oppført med Flandern rundt på programmet. Der vil ventelig også Kwiatkowski legge ned et dagsverk for Dave Brailsfords utvalgte.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

SKAL TIL GIROEN: Kurt Asle Arvesen inntar franske og italienske fjell sammen med Dario Cioni neste vår.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SKAL TIL GIROEN: Kurt Asle Arvesen inntar franske og italienske fjell sammen med Dario Cioni neste vår. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer