Hockey:

Neste års OL blir trolig uten NHL-stjernene, men landslagssjefen håper siste ord ikke er sagt: - Trist

Håper spillerorganisasjonen kjemper litt til.

UTEN NHL-STJERNENE TIL OL?: Landslagstrener Petter Thoresen (bak til venstre) kan stå uten Mats Zuccarello og Andreas Martinsen i neste vinters OL i Sør Korea. Assistenttrener Per-Erik Alcen (bak til høyre). Foran fra venstre: Eirik Salsten, Ken Andre Olimb, Mathis Olimb, Andreas Martinsen og Martin Røymark under OL-kvalifiseringskampen i ishockey mellom Norge og Italia på Jordal Amfi i fjor høst.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTEN NHL-STJERNENE TIL OL?: Landslagstrener Petter Thoresen (bak til venstre) kan stå uten Mats Zuccarello og Andreas Martinsen i neste vinters OL i Sør Korea. Assistenttrener Per-Erik Alcen (bak til høyre). Foran fra venstre: Eirik Salsten, Ken Andre Olimb, Mathis Olimb, Andreas Martinsen og Martin Røymark under OL-kvalifiseringskampen i ishockey mellom Norge og Italia på Jordal Amfi i fjor høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går ble det kjent at den nordamerikanske hockeyligaen NHL ikke vil ta en tre ukers pause for at spillerne skal få reise til OL i Pyeongchang i februar neste år.

Flere klubbeiere har klaget over at det ikke er verdt å ta tre ukers spillefri hvert fjerde år for at spillerne skal få reise til vinter-OL, derfor har NHL-ledelsen altså besluttet å ikke fri noen spillere til de olympiske vinterlekene.

Landslagssjef Petter Thoresen står dermed i fare for å ha to færre spillere i sitt uttak neste år: Mats Zuccarello Aasen og Andreas Martinsen, som til daglig spiller i New York Rangers og Montreal Canadiens.

Nå tror Thoresen at NHL-spillerne vil ta med i kontraktene sine at de vil fristilles til OL.

- OL er jo faktisk ganske stort. Det er alltid bra for NHL-proffene å få en pause fra ligaen, i tillegg er det stas å spille for landet sitt, sier Thoresen til Dagbladet.

Håper på spillerorganisasjonen

Den tidligere hockeyspilleren tok over landslaget i fjor, etter nåværende Vålerenga-trener Roy Johansen. Sistnevnte ledet landslaget i sitt siste VM for snart ett år siden, da gutta ble nummer ti under VM i Russland. Så tok Thoresen over, og det første som ventet ham var OL-kvalifiseringen på hjemmebane i høst.

Rangers-spiller Mats Zuccarello Aasen ble kvalifiseringens beste poengplukker da Norge kvalifiserte seg til OL, men nå tyder altså det meste på at han ikke kan hjelpe Norge under selve OL.

- Jeg tror ikke siste ord er sagt her. Jeg tror spillerorganisasjonen kommer til å gjøre en liten sak ut av det. Men vi forholder oss nå til at det ikke blir noe OL for NHL-proffene våre, forteller Thoresen.

VAR GOD I KVALIKEN: Mats Zuccarello var en av de viktigste spillerne Norge hadde på banen under OL-kvalifiseringen på Jordal i høst. Her jubler han med Anders Bastiansen etter å ha sendt Norge i ledelsen mot Frankrike i den siste og avgjørende kampen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VAR GOD I KVALIKEN: Mats Zuccarello var en av de viktigste spillerne Norge hadde på banen under OL-kvalifiseringen på Jordal i høst. Her jubler han med Anders Bastiansen etter å ha sendt Norge i ledelsen mot Frankrike i den siste og avgjørende kampen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Han synes det er synd hvis NHL-proffene ikke kan ta del i «den største turneringa som finnes».

- Det blir jo OL uansett, men det er synd for spillerne som synes det er en stor ting å være med i OL. Det er mange unge hockeyspillere som blomstrer i NHL som ikke får muligheten til å reise til OL, men som kanskje har lyst. De vi har der borte synes det er fint å være med i OL. Det er jo litt trist det her, selvfølgelig, innrømmer Thoresen.

- NHL forlanger veldig mye

En av NHL-proffene som uansett blir å se i Pyeongchang, er russiske Alex Ovetsjkin, som til daglig spiller i Washington Capitals.

- Jeg tror treneren der har sagt at de som vil skal få delta i OL. Det er jo ganske stort, selv for Ovetsjkin. Han vil jo spille med gamle kompiser og representere Russland.

- Er NHL-ledelsen litt sånn at de tror de er bedre enn alle andre siden de ikke slipper spillerne til OL fordi de ikke vil stoppe ligaen?

- Ja, det er vel litt sånn. De forlanger veldig mye. Det er nok økonomiske greier inne i bildet som OL-organisasjonen ikke har godkjent sikkert. Og de at OL ødelegger produktet deres når ligaen der borte blir stoppet. Men OL blir det jo noe av uansett, selv om vi går glipp av veldig mange gode spillere fra hele verden.

Thoresen tror ligaen har satt opp et regneark, der de har sett at de setter seg litt i økoniomisk fare dersom de sender spillere til OL og tar en tre ukers pause.

- Alle som har spilt OL sier jo at det er det største de har vært med på.

- Bryr meg ikke så mye nå

Selv om det nå er mye fokus på OL i media, er det ikke vinterlekene som er i hodet på landslagssjef Thoresen.

- Jeg tenker egentlig mest på VM enn på OL nå. Jeg registrerer det med OL, men bryr meg ikke så mye akkurat nå. Jeg tenker også på spillerne som helst ville vært med til OL, og håper det løser seg.

I mai er det nemlig VM i Tyskland og Frankrike, der de norske gutta møter Canada, Finland, Tsjekkia, Sveits, Hviterussland, Frankrike og Slovenia i gruppespillet i Paris.

- Vi skal ut og spille åtte treningskamper fra den kommende uka. Nå må vi gjøre det vi kan for å forberede oss best mulig. Vi ser at starten på VM blir veldig viktig for oss, og at vi må være gode fra starten.

- Skuffa

I en pressemelding sendt ut av spillerorganisasjonen The National Hockey League Players' Association (NHLPA) i går, står det at spillerne er svært skuffa, og at de er uenige med NHLs «korttenkte beslutning om å ikke fortsette OL-deltakelsen».

NHLPA mener OL-nekten hindrer veksten av spillet, ved å gå bort fra en mulighet til å nå sportsinteresserte over hele verden.

- NHL-spillere er patriotiske og de tar ikke dette lett. Dette er NHLs avgjørelse, og deres alene. Dette er svært uheldig for spillet, spillerne og millioner av lojale hockeyfans, skriver NHLPA på sin nettside.

SKUFFA: New York Rangers-målvakt Henrik Lundqvist er ikke fornøyd med NHLs beslutning. Her fra en kamp mot Philadelphia Flyers i helga. Foto: AP Photo / Julie Jacobson / NTB Scanpix
SKUFFA: New York Rangers-målvakt Henrik Lundqvist er ikke fornøyd med NHLs beslutning. Her fra en kamp mot Philadelphia Flyers i helga. Foto: AP Photo / Julie Jacobson / NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke bare spillerorganisasjonen som er skuffa. Den svenske New York Rangers-målvakta Henrik Lundqvist skrev på Twitter at avgjørelsen er en skuffelse.

- En stor mulighet til å markedsføre sporten på en større arena er sløst bort, men framfor alt er dette en stor skuffelse for alle spillerne som ikke får delta i det mest spennende eventyret innen idretten, skrev lagkameraten til Mats Zuccarello.

– Fullstendig katastrofe og verdens verste beslutning, sier Ottawa Senators Erik Karlsson til Expressen.

– Jeg trodde det var en forsinket aprilspøk, sier Colorado Avalanche-stjernen Gabriel Landeskog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer