Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

16. plass til Aksel Lund Svindal

Neste gang Kjetil André Aamodt snakker, bør fartsgutta ta av hjelmen og høre på det han sier

Når yngstemann er best kan Aksel Lund Svindal kjøre sitt siste renn med god samvittighet. Han vet hvordan det er.

YNGST OG MINST DÅRLIG: Adrian Smiseth Sejersted (24) leverte som forventet, åttendeplassen i Super-G er nivået han har inne. Men alle de andre norske løperne sviktet kapitalt. Det er ikke første gangen i denne disiplinen. Foto: Jonathan Nackstrand/ AFP
YNGST OG MINST DÅRLIG: Adrian Smiseth Sejersted (24) leverte som forventet, åttendeplassen i Super-G er nivået han har inne. Men alle de andre norske løperne sviktet kapitalt. Det er ikke første gangen i denne disiplinen. Foto: Jonathan Nackstrand/ AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER INGEN fare med rekrutteringen og framtida i fartsdisiplinene i norsk alpinsport selv om enda et VM-renn i super-G gikk i vasken, og Aksel Lund Svindal kjører sitt siste renn til lørdag.

Der vi er nå har vi vært før.

Utvikling er Norges greie.

Det kommer alltid noen nye.

Oppbygd kompetanse over 25 år sørger for det.

ADRIAN SMISTETH SEJERSTED, 24 åringen som egentlig har vært mer skadet enn aktiv så langt i karrieren, ble VM-åpningens eksempel på det. På en skuffende norsk dag ble han Norges beste på åttende plass.

DET VAR BRA for Smisteth Sejersted, det er nivået hans. Men veldig dårlig for Norge. Det var ikke sånn det skulle gå på Aksel Lund Svindals nest siste dag. Det var ikke en 16. plass (Aksel Lund Svindal), en 20. plass (Kjetil Jansrud) og en 21. plass (Aleksander Aamodt Kilde) vi så på forhånd.

Men sånn gikk det.

Hadde de enda sett det Kjetil André Aamodt så.

KJETIL ANDRE AAMODT er en alpin stemme verd å lytte til. Når NRK-eksperten sier han blir engstelig på bakgrunn av det han har hørt fra en av de norske kjørerne, er det grunn til å spisse ører. Så da han reagerte på Aleksander Aamodt Kildes utsagn om at det bare var å gå rett på, det skulle ikke være så vanskelig, noterte jeg ordet trøbbel i margen.

Og trøbbel ble det.

HAN VET NEMLIG hva han snakker om, Kjetil André Aamodt. Det er en grunn til at han vant 20 mesterskapsmedaljer og 21 verdenscuprenn fra 1991 til 2006. Det er en grunn til at han er en av de største vi har. Og poenget hans før dette VM-rennet, etter å ha brukt litt tid i traseen i timene før sending, var at det kom til å gå fort.

Fortere enn det så ut til.

Fortere enn man kunne tro.

For fort for veldig mange.

ALEKSANDER AAMODT KILDE ble, som veldig mange andre, tatt av det Kjetil André Aamodt hadde sett bedre enn han.

- Det var mye større fart enn det jeg trodde, var også det første sesongens beste norske Super-g-kjører innrømmet i mål. Og Kjetil Jansrud, ikke helt frisk etter bruddet i handa, men likevel friskmeldt til å kjøre skirenn, var inne på det han også:

- Det gikk så vanvittig fort.

- Tempoet var veldig høyt.

DET ER INGEN unnskyldning, norske fartskjørere trenger ikke unnskylde noe som helst. Men det er en forklaring. Unormalt mange meget gode alpinister kom aldri til mål. Stort sett alle de andre ble tatt av utfordringene i Åres vanskelige Super G. Av svingene som kom fortere enn de hadde planlagt. Av ujevnhetene og slagene de ikke så. Og de som evnet å begrense det og gjøre færrest feil i løpet av ett minutt og tjuefire sekunder pluss hundredeler, havnet på pallen.

Hadde du spurt verdensmester Dominik Paris om han trodde på medalje da han passerte målstreken, er jeg rimelig sikker på at han hadde svart nei.

SUPER-G ER Norges paradegren i alpint. Bortsett fra i VM. Fire av de fem siste OL-gullene det er kjørt om siden disiplinen kom på kalenderen er på norske hender. Sju av de siste super-G-cupene er også vunnet av nordmenn. Men vi har ingen VM-gull i super-G siden 1999.

I VM har super-G vært utgjort siden årtusenskiftet.

- SKIKKELIG DÅRLIG, ER Aksel Lund Svindals ord på det. Den eneste han gir klapp på skuldra er yngstemannen, Adrian Smisted Sejersted. Hvilket betyr at den neste generasjonen er der den skal være.

Det er norsk alpinsport også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!