- Neste vinter blir hard å komme igjennom

Jon Herwig Carlsen (74) pensjonerer seg.

SLUTT: Etter 45 år som kommentator i NRK, skal Herwig Carlsen nå gå av med pensjon.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SLUTT: Etter 45 år som kommentator i NRK, skal Herwig Carlsen nå gå av med pensjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): - Jeg har tenkt litt på hva i all verdens land skal jeg drive med om vintrene. Om sommeren har jeg fått tid til å venne meg gradvis til å bli pensjonist, ettersom jeg de siste årene stort sett bare har jobbet om vinteren.

Neste vinter blir nok kanskje hard å komme igjennom, sier Herwig Carlsen til Dagbladet.  

Kommentatorlegenden ser utover den nesten tomme spisesalen på Ruhpoldinger Hof. Han har ikke tall på hvor mange ganger han har bodd på det gemyttlige hotellet midt i sentrum av den tyske skiskytterlandsbyen. Men dette er siste gang, i hvert fall i jobbsammenheng.  

Etter 45 år i NRK, er det ubønnhørlig slutt. Årets VM i skiskyting blir hans siste. Fra og med 18. mars er han pensjonist på heltid, selv om han også skal kommentere seiling under sommerens OL i London. Flere comeback blir det ikke.

Vil slippe leserinnlegg - Jeg har jo jobbet fem år på overtid allerede, jeg gikk jo av med pensjon da jeg fylte 70. Jeg vil savne miljøet og kollegaene, først og fremst. Jeg kommer helt sikkert til å følge med på TV, fastslår han.  

- Hvorfor er det slutt nå?  

- Jeg ønsker ikke å se leserinnlegg om at "nå må dere bli kvitt han gamle mannen som sitter og rører og bare prater tull". Jeg vil være litt i forkant. Og så kan du si at man blir fornøyd av å reise. Vi har jo ganske heftig reisevirksomhet, poengterer Carlsen.  

Til tross for omfattende reising i mer enn fire tiår, føler ikke den folkekjære kommentatoren at han har forsaket mye. Det har i hvert fall ikke gått på bekostning av forholdet til sønnen Jon Christian (26).  

- Voksen far - Da sønnen min var yngre, var han med en god del på reise, når det passet. For eksempel var han med til OL i Salt Lake City og på Formel 1-løp rundt om i Europa. Jeg var jo 48 da han ble født, så jeg var en ganske voksen far.  

- Hva slags forhold har dere nå?  

- Nå studerer han medisin i Polen, så jeg ser ham egentlig bare i juleferien og sommerferien. Men vi snakker sammen ofte, blant annet på skype. Det er bare å trykke på knappen, så har vi kontakt, gliser Carlsen, som ellers ikke bruker data mer enn han må.  

- Er han like sportsinteressert som deg?  

- Nei. Han følger selvfølgelig med, men han er ikke så interessert. Og for å være helt ærlig, er jeg ikke så veldig interessert i sport, jeg heller. Jeg ser for eksempel aldri på fotball på TV.  

Trives alene I løpet av årene som Norges mest populære formidler av sportsbegivenheter, har Carlsen også hatt to lange forhold. Allerede som 15-åring møte han Turid, som skulle bli hans kone i 24 år. Etterpå fulgte et 18 år langt samboerforhold til flyvertinnen Siri, som han traff i Paris og som ble mor til hans eneste barn.  

- Begge to er gode venner av meg fortsatt. Livet er rett og slett for kort til å være uvenner med noen, påpeker han.  

Å innlede et nytt forhold, inngår ikke i framtidsplanene.  

- Det blir det ikke snakk om. Jeg trives veldig godt med å bo aleine. Da kan jeg stå opp når jeg vil og legge meg når jeg vil og gjøre hva jeg vil. Det høres veldig egoistisk ut, men etter 24 års ekteskap og 18 års samboerskap, har jeg gjort mitt på det området der, fastslår Carlsen med et smil om munnen.  

Hundreårsgaranti Det betyr ikke at han har tenkt å sitte alene. Når han er hjemme, møter han hver eneste dag en fast gjeng til kaffe og verdensproblemløsing.  

- Vi kaller oss PPU. Det står for Pensjonistpartiets Ungdom. Men jeg tror ikke noen av oss stemmer Pensjonistpartiet, forteller han, fortsatt smilende.  

Gamle kollegaer blir det mindre omgang med. Blant annet fordi mange er gått bort.  

- Jeg har mistet veldig mange, ikke minst Kjell Kristian Rike, som jeg jobbet veldig tett med i over 30 år. Men også Øyvind Johnsen, Knut Bjørnsen, Terje Dalby, Rolf Hovden, Knut Th. Gleditsch ... De fleste er jo borte, egentlig, av den gamle gjengen. Det er jo ikke noe hyggelig å tenke på, innrømmer Carlsen i en langt mer alvorlig tone.  

- Frykter du døden?  

- Jeg prøver vel å la være å tenke på den. Jeg har lovet sønnen min at jeg skal bli undre år! Men når jeg dør, håper jeg det skjer på en rask og smertefri måte.  

Tigerkysset Minst én av de gamle kollegaene lever imidlertid i beste velgående. Og kanskje vil Jon Herwig Carlsen huskes aller best for den legendariske ordvekslingen med Arne Scheie da Tommy "Tiger?n" Ingebrigtsen ble verdensmester i storbakken i Thunder Bay i 1995.

Scheie: "Får jeg kysse deg, Jon? Jeg er så glad!"  

GODT KJENT: Slik er vi vant til å se ham - i kommentatorbua. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GODT KJENT: Slik er vi vant til å se ham - i kommentatorbua. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Carlsen: "Jaaaa! Jaaaa!"  

Nå kan imidlertid Carlsen avsløre at det aldri ble noe kyss.  

- Nei, ikke der og da. Men jeg fikk kysset på en benk utenfor NRK-bygget på Marienlyst litt senere, framprovosert av Synnøve Svabø. Men det var et spesielt utbrudd av Scheie, som normalt er e veldig nøktern mann, sier Carlsen, som sliter å rangere sine største opplevelser i kommentatorbua.  

Men aller øverst står kanskje åpningsseremonien under OL på Lillehammer:  

- Jeg følte det som en ære å kommentere den. Jeg husker vi lurte fælt på hvordan den skulle bli — om seremonien skulle bli litt "sidrompa" med et reinsdyr og en som spilte lur — men så ble det den flotte forestillingen som vi alle var stolte av. En fantastisk opplevelse.

I TYSKLAND: 74-åringen syns det var stort å være kommentator under OL på Lillehammer. - En fantastisk opplevelse. Her er han i Ruhpolding i anledning VM i skiskyting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I TYSKLAND: 74-åringen syns det var stort å være kommentator under OL på Lillehammer. - En fantastisk opplevelse. Her er han i Ruhpolding i anledning VM i skiskyting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer