Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Nesten en parodi

Vebjørn Rodal har kjent til dopingryktene om Carl Lewis i lang tid.

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Rodal mener at det er sløsing med ressurser å teste norske utøvere som har vært reine i 15 år istedenfor å sette inn støtet der det syndes i system.

Dopingskandalen i USA rulles nå opp dag for dag. Carl Lewis har innrømmet dopingbruken. Samtidig forsøker både Lewis og amerikanske idrettsledere - ribbet for ære - å bagatellisere at minst 100 utøvere ble dopingtatt - uten å bli straffet.

- Jeg har visst om dette i rykteform i lang tid, også om de utøverne som vi her har hørt om, sier OL-gullvinneren på 800-meter fra 1996, Vebjørn Rodal, til Dagbladet.

Han mener det er en viss rettferdighet i det som skjer, men påpeker at det fortsatt er lang vei å gå for internasjonal friidrett.

- Det må testes utenfor konkurranse på likt grunnlag over hele verden. Det må heller brukes ressurser på dette enn å teste norske utøvere som har vært reine i 15 år. Det må bli større presisjon i testingen. Inntil det skjer, er antidopingarbeidet i friidretten nesten en parodi, sier Rodal.

Handlet bevisst

Geir Moen tror ikke Carl Lewis handlet i god tro da han brukte doping før OL i 1988.

- Når han innrømmer bruken, så må han ha visst noe, sier Geir Moen til Dagbladet.

Moen konkurrerte to-tre ganger i samme heat som Lewis.

- De stoffene han skal ha tatt, er ikke de råeste, men jeg er uansett spent på hva som skjer videre, sier Geir Moen til Dagbladet.

Den tidligere norske toppsprinteren mener amerikanerne over lengre tid har hatt slakke holdninger når det gjelder doping.

- Når de sier ifra til utøverne før de skal bli testet, er det liten vits i testingen. De testet også utøverne sine veldig sjelden. Det var det vi reagerte mest på.

- Ikke organisert

Friidrettspresident Svein Arne Hansen tror for sin del ikke at den amerikanske juksingen var satt i system.

- Det er kultur for doping i andre idretter, som baseball og amerikansk fotball. Men det er ikke så mange som driver med friidrett i USA. Etter college-nivå er utøverne organisert i private klubber. Jeg tror ikke det amerikanske friidrettsmiljøet drev med organisert doping.

Hansen møtte Carl Lewis for første gang i 1981, og var flere ganger invitert hjem til ham. Nå har Bislett-Hansen mistet alle illusjoner om mannen med ni OL-gull.

- Han uttalte seg veldig sterkt mot doping. Nå er han tatt selv. Carl Lewis er den største stjernen vi har hatt. Nå viser det seg at alt var bygd på juks og fanteri.

- Systematisk doping

Johann Olav Koss følger dopingskandalen hjemme i Toronto. Han spiller fortsatt en ledende rolle i antidopingorganisasjonen WADA, og er regelrett rasende.

- Det er opprørende når verdens største idrettsnasjon gjør noe slikt. Trolig er dette bare toppen av isfjellet. Det er grunn til å frykte en systematisk doping som har vært holdt skjult, sier Koss til Dagbladet.

Dick Pound, lederen av WADA sier at Lewis' gullmedalje burde ha vært annulert og at han ikke burde ha fått representere USA i Seoul.

- I stedet ender han opp med to gullmedaljer, en for 100-meter og en for hykleri, sier Pound.

SKUFFET: Vebjørn Rodal.
SKUFFER: Carl Lewis inrømmer dopingbruk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media