Nora Mørk og Norge EM-gull i håndball 2020

Nesten felt av NRK-tabbe

Etter år med motgang jobbet Nora Mørk fram et norsk EM-gull. Men hun holdt på å glippe for NRK og en av årets viktigste sportspriser.

STRAFFER: Nora Mørk får skryt for straffene sine i EM. Etter dette gullet fortjener hun også priser. Nora leverte årets prestasjon i norsk idrett i dette mesterskapet. VIDEO: Viaplay https://viaplay.no/sport/handball/handball-em". Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA håndballjentene slet som verst mot Frankrike i EM-finalen, ville den erfarne TV3-kommentatoren Gunnar Pettersen helst ha Nora Mørk ut på benken. Han syntes hun våget for lite på høyrebacken, og hadde et poeng. Men så var det likevel Nora som snudde kampen for Norge:

  • Mens de franske jentene var som best, våget hun mest og kittet ballen i vinkelen fra langt, langt hold.

Under press er det bare de aller beste som gjør det på den måten. Og i 2020 er Nora Mørk aller best. Ikke bare for håndballjentene, men for Norge.

Da var det bra at NRK snudde i tolvte time og fikk med en pris på Idrettsgallaen for «Årets prestasjon»

Den prisen er som skapt for Nora Mørk.

NORGE er tilbake som gullvinnere i håndball fordi Nora Mørk var på plass igjen etter år med skader og motgang. Det var ikke slik at EMs suverene toppscorer alene bar laget gjennom mesterskapet og i denne dramatiske finalen, men 29-åringen kom med de ekstra kvalitetene som til sammen gjør Norge absolutt best i sporten.

Her er vi for lengst bortskjemt. Det er mange år siden det knallsterke produktet «håndballjentene» ble bygget opp av NRK. Siden den gang rakk TV2 å bli drømmepartneren, før jentene ble snappet opp av TV3/Viasat som har vist at de også klarer å gjøre denne sporten til topp underholdning. Som denne smått vanvittige EM-finalen mot Frankrike.

I HELE dette mesterskapet har Nora Mørk vært så god at hun er den jenta som har levert årets sterkeste prestasjon i norsk idrett. Den prestisjekåringen er det siste statskanalen NRK sitter igjen med av tilbud fra norsk håndball, men denne muligheten er til gjengjeld veldig god:

  • Den årlige Idrettsgallaen er blant de mest sette programmene på norsk TV.

Derfor ville det vært synd om NRK festet lørdag 9. januar uten Nora.

I KRYMPINGEN av Idrettsgallaen for virusåret 2020 var NRK nær ved å gjøre akkurat det. Det ville vært en av sportsårets større tabber, men akkurat det var det ikke så lett å se da antall priser ble kraftig redusert i den nødvendige coronafrykten sist sommer.

Lenge var det meningen å kutte ut absolutt alle priser basert på 2020-resultater på denne TV-festen. Det ble heldigvis forandret i tida:

  • Om to uker kan du stemme fram Nora Mørk, og akkurat den stemmen skulle bare mangle.

I et flott norsk idrettsår med mange sterke internasjonale resultater fra jenter i flere idrettsgrener, peker Nora og håndballen seg ut.

Det er forbløffende hva hun og norsk kvinnehåndball har prestert.

DE siste åra har det vært mye trist rundt Nora Mørk. Tunge skader, fire operasjoner, et modig oppgjør med all dritten som kan følge med det å være kvinnelig sportskjendis, men mest vond sykdom i den nærmeste familien. Det krever mye for å holde nok fokus på sportsjobben sin midt opp i sånt, men det har Nora klart:

  • Hun ble toppscorer i EM og løftet Norge fram til finalen med klokt spill mot Danmark.

Før hun altså våget det skuddet, de pasningene og de gjennombruddene som vippet EM-finalen Norges vei i en kamp der håndballjentene etter hvert egentlig bare fikk være med på moroa fordi forsvarsjobben var så bra og målvakt Silje Solberg sto så strålende.

KVINNEHÅNDBALL er norsk idretts største internasjonale suksess. Etter at Norge med EM-gull i 1998 vant sitt første internasjonale mesterskap, har norske jenter dominert denne sporten tydeligere enn nesten noen nasjon i noe annet olympisk lagspill.

Du må til USAs reelle posisjon i basketballsporten for å finne et liknende styrkeforhold. Men det gir liten mening å sammenlikne en av nasjonalsportene i en stormakt med kvinnehåndball i et land med bare fem millioner innbyggere.

Det gjør den norske medaljerekken så spesielle.

VOND TID: Nora Mørk snakker ut om den vonde tida etter at hun fant ut at mobilen ble hacket og private bilder kom på avveie. Video: NRK Vis mer

FOR på disse drøyt tjue åra har håndballjentene hentet inn 8 EM-gull, 3 VM-gull og 2 OL-gull. I 23 av 27 mesterskap har de vært i semifinale, og endt opp med 19 medaljer totalt.

Det er i denne perioden at Norges tilnærming til spillet har utviklet håndballen taktisk. Først og fremst gjennom en ekstrem tempoøkning som har satt helt nye fysiske krav til spillerne. Men også gjennom forankringen av den felles taktiske tenkningen i spillergruppa, der ansvaret er flyttet fra benken ut på banen.

Dette arbeidet med å ansvarliggjøre den enkelte spiller startet med eks-trener Marit Breivik, men gikk tidligere videre til Thorir Hergeirsson. Han kom inn på dette landslaget i 2001, og overtok jobben som sjeftrener i 2009.

DEN TV-vennlige tilgjengeligheten til håndballen, har gjort det lett å følge med på denne norske kunnskapsbaserte tilnærming til sporten. Da det bølget som verst mot Danmark før pausen i semifinalen på fredagskvelden, var Thorir som roligst.

Da snakket han stille om «en liten meter som manglet» i forflytningen bak, og minnet spillerne om den tryggheten på egne ferdigheter som alltid er nødvendig for å få til det avtalte spillet framover.

Eller som han ganske så rolig sa det om angrepstaktikken til spillerne i timeouten rett etter at Nora Mørk hadde skutt Norge tilbake i kampen, og EM-finalen kokte:

- Hvordan vil dere ha det?

FORDI det bare er disse to stødige trenerne som har frontet den norske storhetstida i håndball, har det vært enkelt å forstå styrken i en slik demokratisk, kunnskapsbasert ledelse. Men denne dominansen hadde ikke vært mulig uten en sport med mange faglig sterke lokale håndballmiljøer.

Nora Mørk kommer selv fra et slikt miljø. Hun er vokst opp i den lille, slitne Bækkelagshallen med mamma som første trener og pappa som sportslig veileder idet karrieren raskt tok av. Villastrøket på Oslos beste østkant er det tradisjonelle håndballdistriktet i hovedstaden. Her er det på imponerende vis stadig blitt utviklet nye, gode spillere, slik ulike lokale miljøer landet rundt jobber fram håndballspillere som holder et høyt internasjonalt nivå.

LYTT TIL OSS: Nora Mørk, Sander Sagosen, Mikkel Hansen, og Stine Bredal Oftedal er bare noen av stjernene som er med i videoen der spillerne ber om å bli hørt. Video: EHPU. Vis mer

har da også seks norske jenter blitt kåret til verdens beste i sporten i løpet av Norges gullalder. Først trønderen Trine Haltvik i 1998, så målvaktlegenden Cecilie Leganger fra Bergen i 2001, Gjøvik-jenta Gro Hammerseng i 2007, vestfoldingen Heidi Løke i 2011, Linn-Kristin Riegelhuth Koren fra Ski i 2017 og så til slutt Stine Bredal Oftedal fra Nittedal rett utenfor Oslo.

God geografisk spredning altså i en sport som før fotball-boomen var Norges desidert største idrett for jenter, og som nå igjen opplever flott vekst.

DET er den nasjonale utbredelsen og veksten som gjør kvinnehåndball så viktig for hele norsk idrett. At dette breddearbeidet lar seg kombinere med spillerutvikling på høyt nivå og en sammenhengende internasjonal suksess, gir priser ekstra mening.

Og nå er det tid for å gi prisen for årets prestasjon blant de norske toppidrettsjentene i 2020 til Nora Mørk.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer