Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Nesten like stort som et OL-gull

Bjørgen, Johaug og Steira sørget for norsk trippelseier på tremila i Kollen.

SPURTET BEST: Marit Bjørgen spurtslo Kristin Størmer Steira på oppløpet i Holmenkollen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SPURTET BEST: Marit Bjørgen spurtslo Kristin Størmer Steira på oppløpet i Holmenkollen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  Det eneste lille sporet av kritikk Marit Bjørgen fikk etter tilnærmet perfekt OL i Vancouver var da hun trosset trener Egil Kristiansen og tettet luka til Kristin Størmer Steira, og dro med seg Justyna Kowalczyk inn i gullkampen på tremila.

Da den samme distansen sto på programmet i neste års VM-løyper i Holmenkollen - uten råsterke Kowalczyk på start - gjennomførte imidlertid de norske jentene et taktisk uovertruffent løp.

Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og There Johaug la grunnlaget for en suveren trippelseier da de i kompaniskap utnyttet at Charlotte Kalla hektet i Riitta-Liisa Roponen og gikk i bakken halvveis ut i løpet og rykket ifra i front.

- Det skjedde et lite uhell i Styggedalen der Kalla hektet. Jeg klarte å ta igjen Therese og Kristin, og det ble luke. Da jobbet vi som et team, og avstanden økte, sier Bjørgen til NRK.

Den norske trioen fant den rette arbeidsfordelingen der Bjørgen dro i letterrenget, mens motbakkespesialistene Steira og Johaug tok ansvar da det gikk oppover.

På det meste var det 58 sekunder ned til fjerdeplassen, før Kalla fikk en oppsving mot slutten, og gikk fra forfølgergruppa.

Det var med andre ord ikke noe spørsmål om det skulle bli norsk seier, men i hvilken rekkefølge Bjørgen, Steira og Johaug skulle komme i mål.

LAGSEIER: Marit Bjørgen (f.h.), Kristin Størmer Steira og Therese Johaug samarbeidet seg til en fantastisk trippelseier i Holmenkollen.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
LAGSEIER: Marit Bjørgen (f.h.), Kristin Størmer Steira og Therese Johaug samarbeidet seg til en fantastisk trippelseier i Holmenkollen.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Spurtet til seier500 meter før mål satte Bjørgen inn signaturrykket i den siste motbakken opp mot Gratishaugen og fikk meter til landsvenninnene. Johaug var ferdig, men Steira bet tennene sammen, og krøp inn i ryggen på Bjørgen inn på stadion.

Kapasitetsløperen fra Tana besitter imidlertid ikke den store spurtstyrken, og selv om hun gjorde et hederlig forsøk, hadde Bjørgen kontroll på seieren foran et entusiastisk hjemmepublikum.

- Jeg ga fra meg noen meter på toppen, men jeg så at Marit var stiv. Jeg prøvde å gi alt, men sånn er det, sier Steira.

Like bak fulgte Therese Johaug, som ga nok et bevis på at hun for lengst har snudd motgangen tidlig i sesongen.

- Det er utrolig artig, ikke minst som i dag der vi var tre jenter foran der. Det var helt konge å gå sammen med to jenter. Jeg vet ikke om det har skjedd her før, sier Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen var stolt som en hane etter den fantastiske trippelen.

TRIPPELJUBEL: Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Marit Bjørgen jublet for tredobbelt norsk etter målgang.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRIPPELJUBEL: Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Marit Bjørgen jublet for tredobbelt norsk etter målgang.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke hver dag det er trippel norsk i Kollen på skøytedistanse. De gjorde en god jobb sammen som et lag, Marit i lettpartiet og de to andre oppover, sa Kristiansen til NRK.

- Vi var enig om at hvis vi skulle gå fra så måtte vi gjøre det 100 prosent. Dette er veldig stort, nesten like stort som å vinne OL-gull, la Kristiansen til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!