Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Nesten pinlig å være på øverste seedingnivå

Men Hangeland slår fast at Norge har fortjent det.

BÅDE GLAD OG SKUFFET: Landslagskaptein Brede Hangeland virket nesten flau over den svake kampen mot Litauen da han møtte pressen etterpå. Samtidig var han svært glad over å ha sikret plassen i seedinggruppe 1 foran trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene for 2014. - Lagene fra gruppe 2, 3, 4 og 5 kommer til å ønske seg Norge, sier han med et smil. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
BÅDE GLAD OG SKUFFET: Landslagskaptein Brede Hangeland virket nesten flau over den svake kampen mot Litauen da han møtte pressen etterpå. Samtidig var han svært glad over å ha sikret plassen i seedinggruppe 1 foran trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene for 2014. - Lagene fra gruppe 2, 3, 4 og 5 kommer til å ønske seg Norge, sier han med et smil. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Norge - Litauen 1-0

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I en treningskamp er gjerne prestasjonen vel så viktig som resultatet.

Slik var det imidlertid ikke på Ullevaal i går kveld, der landslagssjef Egil «Drillo» Olsen betegnet forskjellen på seier og tap som enorm.

Takket være det sene målet signert Morten Gamst Pedersen er Norge nemlig toppseedet når kvalifiseringsgruppene til VM 2014 trekkes 30. juli, som det niende beste laget i Europa. Med uavgjort ville den posisjonen vært truet - med tap ville vi sannsynligvis vært i gruppe 2.

Landslagskaptein Brede Hangeland beskriver følelsen av å være i samme selskap som Spania, England, Tyskland, Nederland, Portugal, Kroatia, Hellas og Italia slik overfor Dagbladet:

- Det er vi utrolig glade for, selv om det nesten er litt pinlig etter denne prestasjon. Men det er jo fortjent, hvis vi ser på det i et lengre løp. FIFA-rankingen er jo en tabell som blir bygget opp av resultater over lang tid. Er vi i seedinggruppe 1 er vi vel så gode.

- Vi var virkelig motiverte
Mot Litauen i går kveld var Norge derimot ikke gode i det hele tatt. Etter over en time hadde vi fortsatt ikke skapt en eneste målsjanse -  på hjemmebane mot en høyst overkommelig motstander som attpåtil stilte med et B-preget mannskap.

Da Norge sleit tungt borte mot Island i fjor høst, og lå under 0-1, tok Hangeland ordet i garderoben og holdt en liten tordentale. Det gjorde han ikke denne gangen.

Norge gjorde uansett jobben, det var tross alt det viktigste. Men Hangeland virket nesten beskjemmet da han møtte pressen etterpå.

- Dette var meget svakt. Vi har hatt noen kamper under pari, men denne var dårlig, altså. Vi virket tunge og slappe, både i hodet og beina. Det var som om kampen på lørdag ikke var ute av systemet.

SATTE RETUREN I MÅL: Morten Gamst Pedersens straffespark var lite å skryte av, men på returen overlistet han Litauens keeper Ernestas Setkus. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SATTE RETUREN I MÅL: Morten Gamst Pedersens straffespark var lite å skryte av, men på returen overlistet han Litauens keeper Ernestas Setkus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Selv om spillerne visste hva som sto på spill virket det ikke som om motivasjonen var på topp. Det avkrefter Hangeland.

- Det virket kanskje ikke sånn, men vi var virkelig motiverte. Alle var fullt innstilt på å gjøre en god jobb, men av en eller annen grunn, kanskje det jeg sa nettopp, klarte vi ikke å levere en god prestasjon. Den var til og med direkte dårlig. Men seieren var tross alt det viktigste, sier han.

Lover at Norge blir mye bedre
Litauen-kampen skulle være nyttig øving foran de meget viktige EM-kvalifiseringskampene mot Island og Kypros på Ullevaal i høst. De to kampene må trolig gi seks poeng om det skal være realistisk håp om EM-billett neste sommer.

Sånn sett var det urovekkende å se hvor mye Norge sleit.

- Jeg er helt sikker på at vi kommer til å spille mye bedre når Island og Kypros kommer på besøk. Det må vi også, ellers har vi ingenting i et EM å gjøre, sier Hangeland.

Han mener det blir for enkelt å bruke kampen mot Litauen som et eksempel på at Norge ikke hører hjemme der.

- Det går ikke an å sammenligne, kamper er forskjellige ut fra hvem man spiller mot. Vi spilte mot Portugal på bortebane lørdag, og leverte en helt annen prestasjon. Mot Litauen, under disse omstendighetene, var ikke laget til å kjenne igjen. Så det blir en for enkel konklusjon.

- Hva var hovedproblemet i denne kampen?

- Vi sleit med hvor ballen skulle slås, vi sleit med å få tempo i spillet, og det så ut som vi hadde trøtte bein. De gangene hvor vi hadde ballen bak der manglet det alternativer.

Best til å ødelegge
- Viste kampen at Norge bør legge vekk 4-4-2 og kjøre 4-5-1 framover?

- Det får de som analyserer vurdere. Vi er definitivt best når alle er friske og raske, og vi greier å løpe mer enn vi gjorde i dag.

- ALLE VAR MOTIVERTE: - Det virket kanskje ikke sånn, men vi var virkelig motiverte, sier Hangeland. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- ALLE VAR MOTIVERTE: - Det virket kanskje ikke sånn, men vi var virkelig motiverte, sier Hangeland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det ser ut som Norge nesten konsekvent gjør sine beste matcher mot antatt bedre motstand, og motsatt?

- Sånn har det alltid vært. Det har en enkel forklaring: Vi er flinkere på å bryte ned enn å bygge opp, vi er bedre i forsvar enn i angrep.

- Er det en erkjennelse som er tung å svelge?

- Nei, alle lag vil enten være best i angrep eller i forsvar. Vi har definitivt en kultur for å være gode i forsvar.

- Kunne vi trent mer på spill mot etablert forsvar?

- Det kunne vi nok, men vi har vel innsett at det er visse begrensninger der. Men det må selvsagt bli bedre enn det vi viste mot Litauen, sier Hangeland til Dagbladet.