Nesten umulig å få VM-billetter

Hver dag får Norges Fotballforbund (NFF) 20-30 brev fra fotballinteresserte nordmenn som ønsker å følge Drillos i Frankrike. De aller fleste vil få nei fra NFF - og det verste av alt: Det er omtrent umulig å skaffe seg billetter på annet vis.

Med mindre du har slekt eller venner i Frankrike - som allerede har kjøpt VM-billetter - er det bort i mot nyttesløst å få tak i VM-billetter.

Dagbladet :på nettet har snakket med representanter fra NFF, den franske VM-organisasjonen og turoperatørene. Alle konkluderer med at etterspørselen vil overgå tilbudet av billetter mange ganger.

Verre enn i USA

Tilskuerkapasiteten under fotball-VM i USA i 1994 var betraktelig større enn i Frankrike, noe som tilsier at færre fotballinteresserte får se kampene fra tribunehold.

Under Norges tre innledende kamper, vil NFF kun få en liten prosentandel av tilskuerplassene.

- NFF får etter all sannsynlighet tilgang til rundt 3 000 billetter på to av de tre innledende kampene. Disse skal gå til sponsorer, samarbeidspartnere, medlemmer av Norges Fotballforbund og fotballinteresserte nordmenn, sier prosjektleder for Norges VM-forberedelser i NFF, Svein Mundal. Er Norge så heldige at de får spille den tredje kampen på stadionen i Paris, kan NFF få rundt 7 000 billetter til denne kampen. Men det er også alt.

Loddtrekning

Mundal regner med at NFF må ha loddtrekning blant de mange interesserte som har sendt inn skriftlige forespørsler om billetter.

- I prinsippet ser det ut til at de som får billetter gjennom NFF kun får se én kamp, sier Mundal. Han viser til at kampen om billettene er knallhard og at NFF ønsker at flest mulig skal få oppleve Drillos i Frankrike.

De mange skriftlige henvendelsene NFF har fått fra billettinteresserte nordmenn ligger i hele seks feite og bugnende ringpermer.

Snart utsolgt

VM-landet Frankrike får rundt 66 prosent av billettene til mesterskapet.

- Interessen for fotball-VM i Frankrike er enorm og vi har solgt ut omtrent alle billettene, sier pressesjef i VM-organisasjone, Laurent Chetrit til Dagbladet :på nettet. Han mener det er nyttesløst å forsøke og få noen i Frankrike til å kjøpe billetter for deg.

- Det er omtrent ingen billetter igjen av den franske kvoten, sukker pressesjefen og viser til at interesserte nå må satse på å få billetter gjennom NFF eller turoperatører.

Rundt 1 000

Eier av Sport- & Spesialreiser, Odd Bævre, tror firmaet hans vil få rundt 1 000 billetter til Frankrike-VM. Allerede 250 av disse er solgt for rundt 12-14 000 kroner.

I tillegg kommer reiseavgiften mellom de ulike VM-byene.

- Frankrike har lagt opp til en innviklet fordelingsmodell som gjør at de få billettene tilgjengelig, blir kostbare, sier Bævre. Han viser til at turoperatørene har vært i gjennom en budrunde der de fem offisielle operatørene har måttet betalt fra to til hele tre og en halv millioner francs.

- For at de skal få igjen alle pengene de har brukt på billettkjøp, må billettene bli dyre, sier Bævre.

Men uansett - dyre billetter eller ikke: Sjansen for at du klarer å skaffe deg en VM-billett er dessverre minimal.