Jan Åge Fjørtoft

- Nesten uvirkelig

Jan Åge Fjørtoft om folketomme tribuner, den nye arbeidshverdagen i Champions League og «den norske storkampen» mellom Ole Gunnar Solskjær og Alexander Sørloth i kveld.

MR. CHAMPIONS LEAGUE: Jan Åge Fjørtoft. Foto: NTB
MR. CHAMPIONS LEAGUE: Jan Åge Fjørtoft. Foto: NTB Vis mer
Publisert
  • Manchester United - RB Leipzig, klokka 21.00

Vanligvis reiser han fra stadion til stadion i Champions League. Men også for Jan Åge Fjørtoft (53) og V sport (tidligere Viasport) har coronaen rammet med styrke.

- Nå gjør vi alt på Skype. Tirsdag hadde jeg Ole Gunnar Solskjær (Manchester United) og Julian Nagelsmann (RB Leipzig) på Skype. Det er sånn vi jobber nå i den nærmeste framtida.

- Hvor lenge blir det sånn?

- Jeg har ingen anelse. Det får du nesten ta med regjeringen og de som lager den type ordninger, sier Fjørtoft og sikter til karantenereglene.

IMPONERT: Jan Åge Fjørtoft er imponert over hvordan fotballen har løst utfordringene med coronaviruset. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
IMPONERT: Jan Åge Fjørtoft er imponert over hvordan fotballen har løst utfordringene med coronaviruset. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Du må bare forholde deg til sånn reglene er. Det gjør vi til punkt og prikke, påpeker Fjørtoft.

- Jeg var ute sist uke (i Roma og Amsterdam). Deretter er smittevernregler med testing og karantene fulgt. Men nå som alt har blitt skjerpet, ser vi det an og blir hjemme nå, forteller «Mr. Champions League».

Verdens gjeveste klubbturnering spilles for fullt i Europa - og ruller over TV-skjermene. Klokka 21.00 i kveld er det klart for en godbit sett med norske øyne, Manchester United mot RB Leipzig. Det er Ole Gunnar Solskjær mot Alexander Sørloth.

Også denne kampen går for tomme tribuner på Old Trafford. Og sånn kommer det til å bli i uoverskuelig framtid.

- Det er jo trist, påpeker Fjørtoft.

- Første kamp jeg var på med tomme tribuner var Paris Saint-Germain mot Borussia Dortmund (11. mars). Jeg fikk nesten sjokk at det var mulig. Så må jeg si at smittevernregimet rundt om på stadionene gjør meg litt stolt på fotballens vegne.

KRITISK: Jan Åge Fjørtoft er ikke overrasket over at Jadon Sancho ikke havnet i Manchester United. Vis mer

- Forrige uke var jeg både i Roma (Lazio - Borussia Dortmund) og Amsterdam (Ajax - Liverpool). Måten de ivaretok de strenge reglene på, imponerte meg. Det sa jeg også på sending sist uke. Det er nesten uvirkelig å komme til stadionene.

Spøkelseskamper eller ikke: Interessen for Champions League er fortsatt enorm i Norge og resten av Europa.

Dessverre har ikke Norge hatt et lag i gruppespillet siden 2007 (Rosenborg). Men det betyr ikke at vi ikke har hatt norske aktører. Onsdag blir det til og med to på Old Trafford - med Solskjær og Sørloth.

Når Dagbladet snakker med Fjørtoft, har han nettopp «skypet» med managerne Solskjær og Nagelsmann.

RINGSIDE: Jan Åge Fjørtoft (t.v.), Magne Hoseth og Rune Bratseth under første kamp i playoff til Champions League mellom Molde og Ferencvaros på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
RINGSIDE: Jan Åge Fjørtoft (t.v.), Magne Hoseth og Rune Bratseth under første kamp i playoff til Champions League mellom Molde og Ferencvaros på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Nagelsmann diskuterer Sørloth og Sørloths rolle, røper Fjørtoft om intervjuet som blir vist før kampen i kveld.

- Med norske øyne blir det en veldig spennende kamp. Jeg tror det er to lag som står godt til hverandre.

Begge lag vant sine første kamper i gruppa mot henholdsvis Paris Saint-Germain og Istanbul Basaksehir.

I Premier League ligger Manchester United på 15. plass. RB Leipzig leder Bundesliga.

- Det er to managere som er ganske like i sinn. De er positive. De vil ut på banen og gjøre en god kamp. Det er alltid spennende å se Nagelsmann. Det er en trener som kommer til å være aktuell for alle klubber i England når de trenger en manager, tror Fjørtoft.

Tyskeren er bare 33 år og har lenge vært et av de største trenertalentene i Europa. Han kom fra Hoffenheim i 2019.

RB LEIPZIG-SJEF: Julian Nagelsmann er blant de største trenertalentene i verden. Foto: NTB
RB LEIPZIG-SJEF: Julian Nagelsmann er blant de største trenertalentene i verden. Foto: NTB Vis mer

- For to år siden takket han nei til Real Madrid. Dette er en mann som blir nevnt overalt. Jeg kjenner han ganske godt, fordi sjefen hans i Hoffenheim - Alexander Rosen - er en ganske god kompis av meg. Da Nagelsmann var juniortrener i Hoffenheim, sa han: «Du vil ikke tro hvilket fantastisk talent vi har i klubben.» Da var Nagelsmann 26-27 år.

- Hvordan vurderer du sesongstarten til Solskjær og Manchester United?

- Han er litt som da han var spiller: Alltid da United trengte et mål, så dukket han opp et eller annet sted og scoret. Han har tatt med noe av det samme inn i trenergjerningen. Det virker sånn når du ser det utenfra. Når han trenger en seier, så vinner han. Det var sånn i Paris da han fikk kontrakt med klubben. Og vi så det etter tennisresultatet mot Tottenham (1-6 på Old Trafford). Jeg synes sesongen til United har kommet ganske godt i gang etter hvert. Men de to-tre første kampene var ikke bra.

TELLER NED: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United gleder seg til å ta imot RB Leipzig på Old Trafford. Foto: NTB
TELLER NED: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United gleder seg til å ta imot RB Leipzig på Old Trafford. Foto: NTB Vis mer

- Hva blir viktig for at det fortsatt skal være positivitet rundt han og klubben?

- Det spørs hvilke parametere United har. Da jeg spilte i England, og Ole Gunnar var i United, så ble andreplass sett på som en mislykket sesong. Men nå har United et annet utgangspunkt. I fjor ble det tredjeplass, Champions League-plass og semifinale i Europa League. Fansen forventer hele tida at du skal ta neste steg. Det er det ingen som vet så godt som Ole Gunnar. Han var tross alt med da United var supergode.

Selv sier Solskjær at laget ønsker å utfordre om en tittel denne sesongen. RB Leipzig blir en solid prøve. Tyskerne kom til semifinale i Champions League forrige sesong. Der ble Paris Saint-Germain for sterke.

- I et gruppespill med fire lag vil man tro det holder med ti poeng for å gå videre, sier Solskjær.

- Å komme til ti poeng så fort som mulig, er målet. Så fokuset vårt er på tre poeng, påpeker han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer