Nesten vraket

De norske hopperne opplever nå det samme som tyskeren Martin Schmitt (21) gjorde for noen sesonger siden. Verdens beste skihopper greide ikke å automatisere bevegelsene etter en radikal treningsomlegging, og var nær å bli vraket på det tyske rekrutteringslandslaget.

- Martin Schmitt trengte veldig lang tid på å få automatisert bevegelsene. Han visste nøyaktig hva han skulle gjøre, men greide ikke å overføre de teoretiske kunnskapene til hoppbakken. For at teknikken skal sitte, trengs det tusenvis av gjentakelser. I slike faser må utøveren få arbeidsro, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Tysk besøk

I sommer hadde han tysk hoppbesøk på Toppidrettssenteret i Oslo.

- Der fortalte rekruttrener Andreas Bauer det samme som vi hele tida har trodd, nemlig at Tyskland og Norge bygger på de samme treningsprinsippene. Bauer sa også at når man endrer treningsregime så radikalt som vi har gjort, må det veldig mange gjentakelser til for å få automatisert bevegelsene, sier Stensbøl.

Han vil ikke delta i hylekoret etter den elendige norske hoppinnsatsen i verdenscup-premiéren i Kuopio, hvor Roar Ljøkelsøy ble beste nordmann på 22. og 16. plass.

- Foruten å jobbe etter de samme treningsprinsippene som tyskerne, har vi samarbeidsavtaler med japanerne og tilgang på all nødvendig kompetanse ved NTNU (Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet) og NIH (Norges idrettshøgskole). I stedet for synsing, bygger trenervirksomheten vår på bioakademiske analyser og forskning. Vi vet at prosessen tar tid, og har full tillit til den jobben trenerne og teamet rundt dem gjør, sier Stensbøl.

- På topp i OL

Han ønsker å utvikle trenerne i takt med laget.

- Fra og med fjorårssesongen har vi både trent mer mengde og jobbet metodisk ut fra biomekaniske analyser og nyere forskning. Etter min vurdering vil vi få bedring hvert år framover. I vinter forventer jeg enkeltprestasjoner på høyt nivå, men ikke jevne toppresultater. I OL i Salt Lake City (2002) bør vi være på toppen igjen, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

VÆRT DER: Tyskeren Martin Schmidt brukte lang tid på å automatisere de nye treningsbevegelsene.