Nestenulykken

Frankrike- Paraguay 1-0 på golden goal. Hele Frankrike vred seg i smerte da klokka tikket mot straffesparkkonkurranse mot vesle Paraguay. Men da alle trodde alt håp var ute, dukket Laurent Blanc (32) opp og pirket inn VM-historiens første mål av den gylne typen.

Vertene skulle gjennom en middels tøff treningsøkt i åttendedelsfinalen mot Paraguay, foran kvartfinalen mot Italia på fredag. Men uten stjerna Zinedine Zidane sleit Frankrike med å tråkle seg gjennom Paraguay-forsvaret. Helt til Blancs drømmemål i det 116. spilleminutt.

- Dette ble veldig vanskelig uten Zidane, innrømmer trener Aime Jacquet.
- Han er lederen og playmakeren i laget. Heldigvis kommer han tilbake og løfter oss i kvartfinalen.

Zidane sjøl var trolig den lykkeligste på Felix Bollart stadion i Lens da Blanc satte tåa på ballen. For nå har Juventus-dirigenten sonet det tåpelige røde kortet fra kampen mot Saudi-Arabia, og er klar til å grave gull for Frankrike igjen.

Åtte målsjanser

Det franske spillet, som inntil i går har vært utilnærmelig, led helt korrekt fryktelig av Zidanes fravær. Klubbkollega fra Juventus, Didier Deschamps, jobbet og sleit på midtbanen men gjorde lite konstruktivt framover. Det samme kan sies om Emmanuel Petit. Det førte til bare åtte franske målsjanser i løpet av 116 minutter.

- Det ble vanskelig fordi vi spilte mot et defensivt og destruktivt lag. Vi løp oss blinde, og til slutt fikk jeg krampe, sier kaptein Deschamps.

Gårsdagens nesten-ulykke kunne fort ha blitt en kjempekatastrofe. For i en straffesparkkonkurranse hadde Paraguays keeper José Luis Chilavert fort blitt den store helten.

Italia

I stedet ble det en mann som ga skyhøy utbetaling for alle oddstippere: Olympique Marseille-stopperen Laurent Blanc.

32-åringen fikk ballen nydelig headet i beina fra spissen David Trezeguet, og umarkert fra seks meter hadde det vært en større prestasjon å ikke score. Det er Blanc innforstått med.

- Det var en lagseier. Jeg bare sparket ballen i en åpning jeg så. Deilig, for akkurat der og da var jeg utslitt, sier matchvinneren.

Og dermed har Frankrike brukt opp tabbekvoten sin, og alle forventer seier mot Italia i kvartfinalen.
- Vi er fortsatt i rute til VM-gull, konkluderer trener Jacquet.