FAVORITTER: Birger Meling og Stabæk har gode sjanser til å ta seg videre fra første kvalifiseringsrunde i Europa League. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FAVORITTER: Birger Meling og Stabæk har gode sjanser til å ta seg videre fra første kvalifiseringsrunde i Europa League. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Nestjumbo Stabæk blir storfavoritter i Europa League, men må spille hjemmekampen i Fredrikstad

Tippeligaens nestjumbo møter Europa Leagues dårligst rankede lag i første kvalifiseringsrunde. Stabæk får imidlertid ikke spille hjemmekampen på Nadderud.

(Dagbladet): Stabæk var seedet i første kvalifiseringsrunde i Europa League og var en attraktiv motstander for majoriteten av de useedede lagene i kraft av hva de har vist i årets Tippeliga.

Men Tippeligaens nest dårligste lag hittil denne sesongen blir likevel storfavoritter i den første kvalifiseringsrunden i Europas nest gjeveste klubbturnering. Stabæk møter nemlig Connah's Quay Nomads fra Wales.

Walisisk klubbfotball er ikke spesielt bra, selv om deres landslag imponerer i EM anført av stjerner som Gareth Bale og Aaron Ramsey. Disse er imidlertid avlet opp i engelske klubber, all den tid den walisiske ligaen er såpass svak.

Da AaFK møtte walisiske Neath i Europa League-kvalifiseringen i 2011, var sunnmøringene så overlegne at de vant 6-1 sammenlagt over to kamper. Også Stabæk er favoritter i denne duellen, selv om de risikerer å rykke ned til OBOS-ligaen etter sesongen.

Årsaken til at Stabæk representerer Norge i Europa, er den fabelaktige 3. plassen de kapret i fjorårets drømmesesong under Bob Bradleys ledelse. Nå ligger de på nedrykksplass, men bør ha gode muligheter til å ta seg videre i Europa.

Får ikke spille på Nadderud

Stabæk får imidlertid ikke spille hjemmeoppgjøret på sin egen hjemmebane. Nadderud er nemlig ikke godkjent av UEFA.

Etter en UEFA-inspeksjon i desember fikk Stabæk den nedslående nyheten om at arenaen ikke godkjennes for spill i Europa League.

TIL ÅLAND: Olivier Occéan og Odd møter IFK Mariehamn. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TIL ÅLAND: Olivier Occéan og Odd møter IFK Mariehamn. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Derfor må Stabæk spille på en annen arena. Valget falt på Fredrikstad Stadion, som Stabæk formidlet tidligere i en pressemelding tidligere i vår.

Odd til Åland

Odd får en noe hardere motstander, men blir også klare favoritter. Dag-Eilev Fagermos menn skal til Åland for å møte finske IFK Mariehamn. Odd har dokumentert storform denne sesongen og innehar 2. plassen bak Rosenborg i Tippeligaen etter 13 serierunder.

Både Stabæk og Odd starter med hjemmekamper. 96 lag er med i første kvalifiseringsrunde og oppgjørene spilles 30. juni og 7. juli.

Tidligere i dag ble det klart at Rosenborg møter den svenske seriemesteren, IFK Norrköping i Champions League-kvalifiseringen.

Trekningen i sveitsiske Nyon er ennå ikke over, og senere skal andre kvalifiseringsrunde til Europa League trekkes. I den runden kommer Strømsgodset inn.