I DOPINGSØKELYSET - IGJEN: Lance Armstrong har gjennom hele karrieren måttet kjempe mot dopingbeskyldninger, men har aldri avlagt en positiv prøve. Beskyldningene framsatt av tidligere lagkamerat Floyd Landis, har imidlertid initiert en føderal rettsprosess, og nå skal en storjury ha stevnet vitner.Foto: SCANPIX/EPA
I DOPINGSØKELYSET - IGJEN: Lance Armstrong har gjennom hele karrieren måttet kjempe mot dopingbeskyldninger, men har aldri avlagt en positiv prøve. Beskyldningene framsatt av tidligere lagkamerat Floyd Landis, har imidlertid initiert en føderal rettsprosess, og nå skal en storjury ha stevnet vitner.Foto: SCANPIX/EPAVis mer

Nettet snører seg rundt Armstrong

Føderale myndigheter har begynt å stevne vitner etter Landis-avsløringer.

|||10. etappe fra Chambéry til Gap direkte i Tour-studio fra kl. 13.

(Dagbladet): I kjølvannet av påstander framsatt av den dopingtatte rytteren Floyd Landis, har amerikanske antidopingmyndigheter og føderale myndigheter nedsatt en granskningskommisjon blant annet med det formål å bygge en sak mot Lance Armstrong og hans støttespillere.

melder New York Times at storjuryen som skal ta stilling i saken, har utstedt stevninger av vitner, noe som er en tydelig indikasjon på at prosessen mot Armstrong og andre involverte i Armstrongs profflag US Postal (senere Discovery Channel) fra slutten av 1990-tallet og frem til midten av 2000-tallet har kommet langt på vei.

Landis, som ble fratatt sammenlagtseieren i Tour de France i 2006 etter å ha testet positivt på ulovlige testosteronverdier, nektet lenge for at han hadde gjort noe ulovlig. Han bestemte seg imidlertid for å legge alle kortene på bordet for en tid tilbake, og har siden det samarbeidet med føderale myndigheter som informant.

- Som sur melk
Innholdet av Landis sine samtaler kom delvis til uttrykk i et intervju den tidligere US Postal- og Phonak-rytteren publisert i storavisa Wall Street Journal like før Tour-starten i Rotterdam. Der fortalte han blant annet om hvordan den angivelige dopingbruken i US Postal-tiden ble organisert, og at det var laget som finansierte misbruket. Sportsdirektør Johan Bruyneel (nå med Armstrong i Radioshack) skal atpåtil ha oppmuntret til dopingbruk.

Armstrong var rask med å tilbakevise påstandene fra sin tidligere lagkamerat, og argumenterte for at Landis, med sin forhistorie, ikke har noen injurerende kraft.

- Landis' kredibilitet er som en kartong med sur melk. En tar én slurk og så trenger du ikke drikke mer for du vet hele kartongen er dårlig, skrev Armstrong i en pressemelding.

Går etter pengene
Manglende kredibilitet eller ikke; føderale myndigheter ønsker å komme til bunns i om det finnes hold i påstandene fra Landis, og da kan ikke Armstrong lenger ignorere å svare på påstandene.

Etterforskerne er særlig interessert i dem som finansierte satsingen til US Postal - deriblant Lance Armstrong, sier kilder med nær tilknytning til saken til New York Times.

Laget var eid av selskapet Tailwind Sports - et selskap som ble stiftet av Thom Weisel fra investeringsbanken Thomas Weisel Partners Group i forkant av Armstrongs første sammenlagtseier i Touren i 1999. Senere kom også Armstrong, hans agent Bill Stapleton og sportsdirektør Johan Bruyneel inn på eiersiden i Tailwind.

Flere ryttere kontaktet
Landis er heller ikke den eneste informanten granskerne har benyttet seg av. Ifølge New York Times har minst to personer som var involvert i US Postal forklart seg om dopingbruken i laget.

Han har også uttalt seg om organisert misbruk i sin tid i Phonak. Flere av nøkkelpersonene i det sveitsiske laget, er nå involvert i det amerikanske BMC-laget. Også disse kan være gjenstand for etterforskernes oppmerksomhet.

Ifølge New York Times, er ikke Landis blant de stevnede vitnene som skal utspørres av føderale myndigheter foran storjuryen. Likevel er det andre ryttere, blant annet flere som deltar i årets Tour de France, som har blitt kontaktet av etterforskerne.

- Bryr meg ikke
Armstrong har alltid tilbakevist enhver anklage som har kommet mot ham gjennom karrieren, senest i et intervju med ESPN under årets Tour de France - hans siste i karrieren.

- Jeg er vant til det. Dette er det 11. året på rad at noen prøver seg på meg før starten på Touren. Jeg har lært meg ikke å bry meg, sier Armstrong, som virker resignert i forhold til å vinne Touren for åttende gang der han ligger håpløst plassert mer enn ett kvarter bak ledende Andy Schleck.

ESPN-journalisten som førte saken i pennen, Rick Reilly kommer med sine egne synspunkter avslutningsvis.

- Jeg vet ikke om Armstrong har dopet seg. Kanskje har han det. Han sier at han ikke har gjort det, men idrettsutøvere sier mye rart. Likevel vet jeg at han er den mest testede idrettsutøveren i amerikansk historie. En mann som har hatt folk til å overvåke at han tisser mer enn 1000 ganger, ifølge egne beregninger. Likevel har han aldri feilet på en eneste en av dem, skriver Reilly.