SUVEREN: Therese Johaug vant tremila i Holmenkollen med rekordstor margin.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SUVEREN: Therese Johaug vant tremila i Holmenkollen med rekordstor margin. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Nettet tar av etter Johaugs superløp i Kollen. Knuste Skari og Lazutinas rekorder

Johaug vant tremila med tidenes største seiersmargin.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Den norske folkefesten fortsatte i Holmenkollen. Til tross for tett tåke og surt vær, var den sagnomsuste løypa overbefolket av engasjerte og jublende nordmenn.

Det var ikke så lett å se noe for tilskuerne, men i front kunne man skimte mye rødt, hvitt og blått. Og langt foran alle gikk verdenseneren Therese Johaug.

27-åringen, som tok sitt første individuelle mesterskapsgull på tremila i Holmenkollen i 2011, var i en helt egen klasse på dagens tremil. I det yrende folkelivet og den strålende stemningen rykket hun ifra konkurrentene allerede etter to minutter. Løpet var over før det var i gang.

Aldri har noen gått ifra så tidlig på en tremil i moderne langrenn. Aldri har noen vunnet ei tremil så suverent. I mål var Johaug hele 3.46 minutter foran Ingvild Flugstad Østberg.


- Det var et rått løp i dag. Jeg var litt nervøs. På torsdag fikk jeg ikke opp pulsen og sa: «Enten er noe galt, eller så er jeg i ekstremt god form». Jeg var visst det siste, sier Johaug til NRK og ler.

- Det var en rå dag, og jeg hadde fantastisk gode ski. Dette var utrolig moro.

Flugstad Østberg ble utklasset i dag, men kapret en oppsiktsvekkende sterk 2. plass og sørget dermed for at spenningen lever i kampen om den gule trøya. Denne 2. plassen er Gjøvik-jentas klart beste resultat på en tremil noensinne. Finske Anne Kyllönen kapret 3. plassen, mens Heidi Weng ble nr. 4.

Slo alle rekorder
Den tidligere norske rekorden i størst seiersmargin på tremila i Kollen hadde Bente Skari fra 2003, da hun vant 2.07,4 foran Annmari Viljanmaa, som nå jobber i FIS.


Russiske Larissa Lazutina, som senere ble dopingtatt, vant med en seiersmargin på 2.23 minutter i 1998. Johaug vant altså med nesten fire minutter i tåkehavet i dag og knuste alle rekorder.

- Det er en helt utrolig utklassing, ropte SVTs langrennsekspert Anders Blomquist under sendingen.


- Jeg vil bli som Johaug i mitt neste liv. Umenneskelig, skriver den svenske fotballspilleren Sarah Storck på Twitter.

- Jeg er overbevist om at Therese Johaug hadde slått Marcus Hellner i dag, supplerer den svenske langrennsbloggeren Moa Höjer.


Finske Virpi Kutuinen hadde noen lignende løp hvor hun gikk ifra svært tidlig og bare økte og økte, men var aldri i nærheten av å være så suveren som Johaug. Enere som Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk dominerte samtidig og har dermed ikke vært i nærheten av så store seiermarginer som Johaug.

Tidenes største seiersmargin på Kollen-femmila er for øvrig 5.22 minutter da Thomas Magnusson vant i 1977 foran Ivar Formo. Johaug var lenge i rute til å tukte denne rekorden, men tapte litt på de siste kilometerne da Flugstad Østberg rykket fra forfølgergruppa.


- Jeg jublet som om jeg hadde vunnet. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle være sterk nok til å bli nr. 2. Jeg er stolt over dette. Så får jeg bare ta av meg hatten for Therese. Jeg tror ikke folk skjønner hvor imponerende det er å være så overlegen. Vi trener tross alt litt vi andre også, sier Østberg.

Rykket etter to minutter Til tross for sykdom i kroppen og en trøblete oppkjøring, kopierte Therese Johaug Martin Johnsrud Sundbys sjokkåpning fra i går. Allerede etter to minutter rykket verdenscuplederen fra konkurrentene og fikk luke. Det er oppsiktsvekkende tidlig på en tremil.

- Dette er helt utrolig. Det er enda tidligere enn Sundby i går, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn.Etter 2,7 av 30 kilometer ledet Johaug med 20 sekunder. Etter 7,2 kilometer ledet motbakkedronninga med hele 1.19 minutter, mens avstanden var hele 2.07 minutter etter 13,3 kilometer.

Én runde før mål ledet Johaug hele 3.40 minutter foran resten av forfølgerne. Statsminister Erna Solberg er svært imponert over 27-åringen fra Dalsbygda.


- Johaug er jo utrolig sterk på denne typen løp. Hun er den sterkeste skiløperen på dette nå som Bjørgen ikke er med, sier statsministeren til NRK.

I mål var avstanden ned til Flugstad Østberg 3.46 minutter etter en sterk avslutning av sistnevnte. Kyllönen kapret den siste pallplassen.

JUBEL: 
Therese Johaug jublet etter å ha vunnet verdenscuprennet i 30 km fellesstart langrenn for kvinner i Holmenkollen søndag. Ingvild Flugstad Østberg kom på 2. plass, mens Anne Kyllönen fra Finland tok 3. plassen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
JUBEL: Therese Johaug jublet etter å ha vunnet verdenscuprennet i 30 km fellesstart langrenn for kvinner i Holmenkollen søndag. Ingvild Flugstad Østberg kom på 2. plass, mens Anne Kyllönen fra Finland tok 3. plassen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer