Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nettside får klubber til å skjelve: - Ingen vet nøyaktig hva som skjer, men alle vet at de ikke ønsker å være den neste

Football Leaks deler fotballens største hemmeligheter.

STJERNELEKKASJER: Anthony Martial, Gareth Bale og Mesut Özil har alle fått sine kontrakter eller overgangspapirer offentliggjort. Foto: NTB Scanpix
STJERNELEKKASJER: Anthony Martial, Gareth Bale og Mesut Özil har alle fått sine kontrakter eller overgangspapirer offentliggjort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er tvilsom at veldig mange kjente til Football Leaks inntil for ei snau uke siden. Kanskje du kjente til nettsida dersom du har adresse i Nederland eller Portugal.

I første omgang ser nettsida det ut som en studentblogg. Men i dette tilfellet viser deg seg at skinnet bedrar.

Da spillerkontraktene til stjerner som Real Madrids Gareth Bale og Manchester Uniteds Anthony Martial begynte å spre seg på nettet, fikk nettsida etterlengtet oppmerksomhet.

Nå har også informasjon om overgangen til Mesut Özil havnet på nettsida.

Her kommer det blant annet fram at Real Madrid har 48 timer på å bestemme seg for om de ønsker å hente tilbake tyskeren, dersom Arsenal blir enig med en annen klubb om å selge midtbaneeleganten. Det skriver The Telegraph.

Anonyme Football Leaks ble stiftet september i fjor. De eller den som står bak nettsida vites foreløpig ikke, men de skal etter rapportene oppholde seg i Portugal. Her bruker de russiske servere, i et land hvor myndighetene ikke er like villige til å samarbeide med øvrige politimyndigheter i vestlige Europa, skriver New York Times, som har korrespondert med en av grunnleggerne.

Fotball Leaks er fotballens svar på WikiLeaks, et varslernettsted som publiserer lekkede dokumenter fra styresmakter og andre organisasjoner, og samtidig holder kildene anonyme.

Hovedformålet til nettsida var i første omgang å rette søkelyset mot lyssky virksomhet i portugisiske klubber.

Det gjaldt særlig den kontroversielle bruken av tredjeparts eierskap i fotballen. Det vil si at en spillers økonomiske rettigheter helt eller delvis eies av en tredjepart som ikke har noen direkte tilknytning til klubben. FIFA bestemte seg i fjor for å forby denne bruken.

Etter hvert begynte folkene bak nettsida å fokusere på nederlandske klubber. Deretter ble dokumenter fra fotballklubber i England, Spania og Frankrike også publisert. Nå er det ingen europeiske klubber som er «trygge» når det kommer til spredning av informasjon.

Tett til brystet Et styremedlem i en europeisk klubb kom med følgende uttalelse til New York Times:

- Ingen vet nøyaktig hva som skjer, men alle vet at de ikke ønsker å være den neste.

Han ønsker å være anonym, for å unngå å provosere de som står bak Football Leaks.

Fotballklubber pleier normalt å holde kortene tett til brystet i overgangssaker, både når det gjelder spillerens kontrakt og klausuler i overgangen.

Vanlige databrukere Football Leaks omtaler seg selv som en «nyetablert organisasjon som jakter på sannheten».

- Folk tror vi er hackere, men vi er bare vanlige databrukere, sier en person som omtaler seg som «John» til New York Times.

Det er folk som sender informasjonen til folkene bak nettsida. John forteller at de sitter på 300 gigabyte med informasjon, og at det stadig renner på med mer.

Flere høytstående personer i europeisk fotball har gått offentlig ut og fordømt lekkasjene. Sporting Lisboa skal ha politianmeldt Football Leaks etter at siden publiserte dokumenter fra en overgang i september.

Hardest motstand har de blitt møtt av den nederlandske klubben Twente, etter avsløringer om tredjeparts eierskap i klubben av investeringsselskapet Doyen Sports.

Twente ble seinere ilagt en straff på tre års utestengelse fra spill i Europa samt en bot på snaut 430 000 kroner etter at den nederlandske klubben ble etterforsket.

Etter sterkt press har deler av nettverket blitt stengt, men foreløpig er det ingen som klarer å kneble folkene bak Football Leaks.

- Nyttig FIFA innrømmer at de setter pris på informasjonen fra Football Leaks.

- For oss er alle strømmer av informasjon veldig, veldig nyttig, og det har denne også vært, sier Mark Goodard, som er ansvarlig for FIFAs overgangsregler, til Bloomberg.

Goodard er en pådriver for å gjøre klubber rundt om i verden oppmerksom på hvordan de opererer på overgangsmarkedet. Men han tror ikke lekkasjesider som Football Leaks er veien å gå.

- Det hadde vært fint om vi kunne ha en kontrollerbar troverdig kilde, i motsetning til baksiden av fotballmagasiner og nettsider, som lekker informasjon og den type ting, sier Goodard.

P.S. Falcaos låneovergang til Chelsea skal ikke ha kostet noe som helst. Det blir også avslørt på Football Leaks.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media