Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Neuner og Greis skjønner ikke Norge

- Topptrente utøvere kan gå alt, mener Greis.

ÖSTERSUND (Dagbladet.no): Norge ga blaffen i mixstafetten og fikk som fortjent.

Allerede etter Anne Ingstadbjørgs 1. etappe var det norske laget i praksis ute av medaljekampen, hun vekslet hele ett minutt og 24 sekunder bak lederlaget. Da Julie Bonnevie-Svendsen sendte Alexander Os ut på tredjeetappen var avstanden til teten økt voldsomt- til to minutter og 40 sekunder.

Det hjalp lite at Os og Rune Brattsveen leverte solide etapper. Norge endte på 8. plass, to minutter og 49 sekunder bak gullvinner Tyskland.

Greis gikk alt i fjor - med suksess

Grunnen til at Norge valgte å nedprioritere mixstafetten var frykten for at våre beste utøvere skulle «brenne kruttet» inn mot øvelser som i norske øyne er viktigere.

Flere land delte denne tankegangen. Tyskland var ett av dem, de sparte blant annet dobbelverdensmester Andrea Henkel og Alexander Wolf.

Sterke Magdalene Neuner og Michael Greis stilte derimot til start. Neuner fikk grønt lys ettersom hun ikke går normaldistansen i morgen, Greis fordi sykdom har hindret ham å delta tidligere i mesterskapet.

Begge stiller seg uansett uforstående til Norges holdning til mixstafetten.

GIKK ALENE: Magdalene Neuner gikk alene ut fra stående skyting. Tyskland vant mixstafetten med over 50 sekunder. Foto: AFP
GIKK ALENE: Magdalene Neuner gikk alene ut fra stående skyting. Tyskland vant mixstafetten med over 50 sekunder. Foto: AFP Vis mer

- Dette gullet smaker like godt som et vanlig stafettgull. Vi er verdensmestere. Jeg forstår ikke hva Norge tenkte, sier Neuner til Dagbladet.no.

Greis ser heller ikke hvorfor mixgull skulle bety mindre enn et annet gull.

- Sier Norge at mixstafett ikke er viktig? Kanskje de stiller et bedre lag neste år. Jeg er uenig i at det ikke viktig. Gull er gull, sier Greis.

Han mener også at topptrente utøvere ikke nødvendigvis blir redusert av å gå alle distanser - og trekker fram seg selv som et eksempel.

- Det kan jo være et problem. Men det trenger ikke svekke sjansene seinere om du er godt trent. I fjor gikk jeg alle øvelser i VM i Anterselva. Jeg gikk mitt beste løp noensinne på mixstafetten. Og jeg vant massestarten på mesterskapets siste dag, sier han.

Derfor vil ikke Greis devaluere mixstafetten, selv om VM-programmet er såpass intensivt. - Jeg liker mixstafett veldig godt, øvelsen fortjener at lagene stiller med sine beste løpere. Og Norge har jo bare ett gull. Det er spennende at gutter og jenter går sammen, og det er uforutsigbart. I dag mislyktes favoritten Russland, i fjor var det overraskende da Sverige vant, sier han.

Vår tidligere skiskytterdronning Liv Grete Poiree mener det var en feilvurdering å stille med fire VM-debutanter, og undrer seg hvorfor mixstafetten ble så nedprioritert.   

- Man henter seg bra inn på en hviledag, så for gutta ville det ikke blitt for tøft å gå mixedstafetten. Men for jentene kunne det blitt i tøffeste laget for dem som skal gå normaldistansen dagen etter, sier hun til NTB.

image: Neuner og Greis skjønner ikke Norge

- Var veldig motivert

Tyskland har en langt større bredde på kvinnesiden enn Norge, og kvinnetrener Uwe Müssiggang sier at jentene som ikke fikk gå stilte seg lojalt bak landslagsledelsens beslutning.

Selv om sterke kort fikk hvile mener sidestiller han likevel mixgull med andre gull.

- Det betyr like mye for oss, sier han.

Norges kvinnetrener, Audun Svartdal, forsikrer at de norske utøverne var motivert for oppgaven.

- De gikk så fort de kunne og var veldig motivert. Gutta leverte gode løp, men Anne og Julie hadde en tung dag i løypa. Vi hadde håpet at de to skulle være i bedre form, sier han til Dagbladet.no.

- Men man kunne kanskje ikke regne med mer enn 8. plass når øvelsen ikke ble prioritert?

- Vi hadde håpet på bedre. Vi fikk bronse i fjor, men når lagene foran var så jevne på standplass ble det vanskelig å ta inn noe, sier han.

GULLVINNERNE: Michael Greis, Andreas Birnbacher, Magdalena Neuner og Sabrina Buchholz
SKUFFENDE PLASSERING: Rune Brattsveen gikk inn til åttendeplass for Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media