Nevlands super-brasse

STAVANGER (Dagbladet): Viking- Tromsø 1- 0. Erik Nevland har øvd, Erik Nevland har prøvd og Erik Nevland har mislyktes. Helt fram til i går. Da brassesparket Stavanger Stadion har ventet på i 37 år sendte Viking til semifinalen. På den vakreste måten.

- Hvor lenge det er siden Viking har fått et sånt mål aner jeg ingen ting om, men fint var det, sier matchvinneren.

- Og det er kanskje litt typisk meg. For jeg har prøvd før - mange ganger - uten å få det til.

Og:

- Skal man lykkes er det viktig at man tør.

Vikings seiersmål var bare sekundene gammelt da fotballstatistiker Kåre Torgrimsen, sannsynligvis født med vikinghjelm, dro følgende fakta ut av lillehjernen:

- Sist Viking scoret på brassespark her på Stavanger Stadion var i seriekamp mot Brann i august 1964. Målscorer var Olav Nilsen og jeg husker det godt fordi jeg var her.

- Men det er 37 år siden?

- Ja, og jeg har vel sett bortimot alle kampene siden den gangen, sier Torgrimsen.

- Når jeg tenker meg om har jeg sett de fleste siden jeg begynte å gå her fast i 1954.

Så da så.

Et magisk øyeblikk

Og for å være helt ærlig: Målet var verd å vente på. Både i 37 år og 63 stangende Viking-minutter mot 4-5-1-kompakte Tromsø. For det måtte magi til for å få høl på gutan - alt Viking kastet i nordlig retning før Nevlands brassespark ble bare nesten. Og nesten igjen.

- Jeg ble veldig lettet, sier Viking-trener Benny Lennartsson.

- Jeg satt hele tida og ventet på en kontring imot. Men der har du Erik Nevland - han gjør de utroligste ting. Og det målet han scoret her er det ikke mange som gjør etter ham.

Men - og her kommer litt av forklaringen på hvorfor Erik Nevland er bedre i år enn i fjor:

- Han jobber knallhardt med seg sjøl, sier Benny Lennartsson.

- Og han gjøre det også. For fortsatt mener jeg han er alt- for ujevn i prestasjonene.

- Det går altfor mye opp og ned.

Får mye kjeft

Erik Nevland synes sjøl det har gått mest opp siden han jobbet seg inn i Viking-laget i løpet av fjorårssesongen. Så langt er det bare to kamper - mot Stabæk og Tromsø sist søndag - han er misfornøyd med. Men Nevland kjenner trenerens krav og vet at han er under spesiell overvåking. Derfor kjøper han Bennys krav.

- Det er bare å akseptere at det er hans måte å være på, sier Erik Nevland.

- Sjøl om jeg ikke alltid synes det er like kjekt å få kjeft har Benny gjort både meg og Viking bedre. Men noen ganger, og det har jeg ikke noe problem med å si, har jeg hatt lyst til å snu meg å dra til ham. Sånn føler sikkert han det også.

- Alle har dårlige dager på jobben.

Erik Nevland har ti seriemål og tre cupmål så langt i sesongen. Noen av dem er hentet fra den øverste skuffen. Og han har en brukbar forklaring på det også. Også det handler om å våge.

- Hvis du ikke prøver blir det i hvert fall ikke mål, sier han.

- Og jeg tenker mål, eller på å gjøre noe med ballen som i neste trekk kan føre til scoring, hver eneste gang jeg er involvert. Det henger kanskje igjen fra den gangen jeg var liten og det meste gikk min vei. Det er sånn jeg er som fotballspiller.

- Erik har unike avslutningskvaliteter, sier Benny Lennartsson.

Tålmodig

- Han er god i lufta, har stor fart og er tobeint. Men som sagt det blir for ujevnt. Det er den biten han må jobbe videre med for å ta steget fra en god Tippeliga-spiss til en angriper av europeisk klasse.

Da Norge møtte Hviterussland og Ukraina i VM-kvalifiseringskampene i juni, var Erik Nevland landslagsspiller. Når Nils Johan Semb tar ut troppen til sparringkampen mot Tyrkia, regner han ikke med noe som helst.

- Flo og Solskjær er tilbake og da blir det ikke plass til en spiss fra Viking, sier han. - Det var kjekt å være der og jeg har landslagsambisjoner. Men så lenge de andre er bedre er det bare naturlig at jeg står i køen. Jeg er bare 23 år og er ingen internasjonal spiss foreløpig.

I fjor var Erik Nevland og Viking med på å tape cupfinalen for Odd. I dag er de bare 90 minutter unna en ny finale. Og matchvinneren drømmer om en mulighet for revansje. Og han tror på det også.

- Det handler bare om én kamp, sier han.

- En seier til og så er vi der. Og det spiller ingen rolle hvem vi får i semifinalen. Skal du vinne, må du slå de beste uansett.

TIL FINALEN IGJEN? I fjor var Erik Nevland og Viking med på å tape cupfinalen for Odd. Gårsdagens matchvinner drømmer nå om en mulighet for revansje.
<B>TYPISK NEVLAND: </B> - Det er kanskje litt typisk meg. For jeg har prøvd før - mange ganger - uten å få det til, sier Erik Nevland om sin fantastiske scoring som avgjorde kvartfinalen i cupen.