AVLYST: New York City Marathon er avlyst. Det tradisjonsrike løpet skulle blitt arrangert søndag. Dette bildet er fra 2011-utgaven. Foto:  AP Photo/Jason DeCrow
AVLYST: New York City Marathon er avlyst. Det tradisjonsrike løpet skulle blitt arrangert søndag. Dette bildet er fra 2011-utgaven. Foto: AP Photo/Jason DeCrowVis mer

New York Marathon er avlyst

Skulle arrangeres søndag.

(Dagbladet): Orkanen Sandy har herjet i New York den siste uka - og det har gått hardt ut over infrastrukturen.

New York Marathon skulle arrangeres i storbyen denne helga - men det er nå bestemt at arrangementet blir avlyst.

Det bekrefter borgermester Michael Bloomberg i en pressemelding.

Fokus på gjenoppbygging
- Løpet har alltid samlet hele byen og inspirert oss med historier om mot. Vi vil ikke ødelegge dette, og har bestemt oss for å avlyse, sier Bloomberg.

- Maratonløpet har gjennom 40 år vært en viktig del av New York. Selv om det å gjennomføre løpet ikke hadde gått utover arbeidet med å gjenreise byen, er det blitt kontroverser som følge av orkanen. Vi ville ikke at løpet og dets deltakere skulle føle seg ukomfortable ved å delta og bestemte oss for å avlyse det.

SKULLE LØPE I NEW YORK: Odd-Bjørn Hjelmeset var påmeldt til New York Marathon.  FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
SKULLE LØPE I NEW YORK: Odd-Bjørn Hjelmeset var påmeldt til New York Marathon. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Spørsmålene om løpet burde arrangeres har ført til splittelse, og det har gjort at løpet nå avlyses.

- Vi kan ikke tillate å arrangere et slik kontroverielt arrangement, og ta fokus bort fra den viktige innsatsen som legges ned for å stable byen på beina, sier Bloomberg.

Hjelmeset skulle løpt
Langrennsprofil Odd-Bjørn Hjelmeset skulle egentlig løpt i New York. Dagbladet har ikke lykkes å få tak i Hjelmeset fredag kveld, men han uttalte følgende til Dagbladet for få dager siden.

Han skulle løpe for Aktiv for Kreft.

- Jeg er stolt over å springe for Aktiv mot kreft. Det er viktig å støtte dem, men jeg tror andre blir mer lei seg enn meg om det ikke blir noe New York maraton i år. Jeg skal alltids finne et nytt maraton, sa Hjelmeset til Dagbladet.

- Jeg blir jo lei meg på New York sine vegne. Det er veldig viktig at sikkerheten står i førersetet, så det ikke er farlig verken å stå ved løypa eller å løpe.
Løpet er blitt arrangert hvert år siden 1970 og er et av verdens største idrettsarrangement med nærmere 47.000 fullførende maratonløpere i 2011, ifølge NTB.

Grete Waitz vant New York Marathon ni ganger og Ingrid Kristiansen én gang.
Så sent som onsdag sa Bloomberg at arrangementet ville gå som normalt.

KAOS: Orkanene Sandy ødela store deler av New York. Foto:  AP Photo/Seth Wenig
KAOS: Orkanene Sandy ødela store deler av New York. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer