Beachhåndball

New Zealand-kaptein ut mot bikiniregel

Har kastet seg inn i debatten rundt den omdiskuterte bikiniregelen.

FÅR STØTTE: De norske beachhåndballjentene får støtte fra New Zealands kaptein, Erin Roxburgh-Makea. Her på første rekke helt til høyre. Foto: New Zealand Handball Federation
FÅR STØTTE: De norske beachhåndballjentene får støtte fra New Zealands kaptein, Erin Roxburgh-Makea. Her på første rekke helt til høyre. Foto: New Zealand Handball Federation Vis mer
Publisert

De siste ukene har de norske beachhåndballjentene fått internasjonal oppmerksomhet for sin høylytte misnøye med sportens klesregler.

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene», lyder den omstridte regelen.

- Vi er tvunget til å spille med truse, sa den norske beachhåndball-profilen Katinka Haltvik til Dagbladet tidligere denne måneden.

- Alltid bekymret

Nå har den newzealandske kapteinen, Erin Roxburgh-Makea, kastet seg inn i debatten. Hun sier til avisa Stuff at den eneste gangen hun føler seg komfortabel i bikinien, er når hun står helt stille.

- Kvinnene gjør slike atletiske, virkelig eksplosive bevegelser, og du er alltid bekymret for hvor ting glir … og når du har mensen er det en av de mest skremmende gangene jeg har på meg en bikiniunderdel, sier hun til Stuff.

KAPTEIN: Erin Roxburgh-Makea støtter de norske jentene. Foto: Skjermdump / New Zealand Handball Federation
KAPTEIN: Erin Roxburgh-Makea støtter de norske jentene. Foto: Skjermdump / New Zealand Handball Federation Vis mer

Roxburgh-Makea har vært kaptein for New Zealands beachhåndballag i seks år, og er medlem av seniorledelsesgruppen for New Zealands innendørs-håndballag.

Til Stuff sier hun videre at hun ikke kjenner noen som føler seg komfortable med bikinien. I tillegg vet hun om flere som ikke vil spille beachhåndball på grunn av drakta.

Demonstrerte

Under bronsefinalen i EM tidligere denne måneden valgte de norske spillerne å spille i shorts istedenfor truse.

Det fikk økonomiske konsekvenser, og laget ble ilagt ei bot på 150 euro per spiller for å spille i korte tights, totalt 1500 euro - tilsvarende 16 000 norske kroner.

Roxburgh-Makea sier at det handler om at man selv skal kunne ta avgjørelsen.

- Hovedpoenget er at kvinner har et valg, og autonomi når det gjelder hva de bestemmer seg for å ha og føle seg komfortable i, sier hun, og fortsetter:

- Jeg er helt for kroppspositivitet. Hvis du vil bruke bikiniunderdeler … det er utrolig, men hvis du vil bruke shorts, bør du kunne gjøre det. Det bør alltid handle om valg, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer