Newcastle ansetter «klovn» og «idiot»

Supportere raser mot ny sportsdirektør.

TILBAKE: Joe Kinnear som Newcastle-manager høsten 2008. Nå er han tilbake i klubben som sportsdirektør, og skal jobbe over manager Alan Pardew.Foto: Glyn Kirk, AFP / NTB Scanpix
TILBAKE: Joe Kinnear som Newcastle-manager høsten 2008. Nå er han tilbake i klubben som sportsdirektør, og skal jobbe over manager Alan Pardew.Foto: Glyn Kirk, AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Joe Kinnear ga seg som Newcastle-manager etter et halvår da han måtte hjerteopereres tidlig i 2009.

Nå er han tilbake i klubben, denne gangen som sportsdirektør. Det bekrefter han selv overfor Sky Sports. Han sier han kun skal være til hjelp for manager Alan Pardew, men sier samtidig at han vil ha det avgjørende ordet i overgangssaker.

- Jeg har vært i forhandlinger med Mike (klubbeier Ashley - journ. anm.) og vi har bestemt hva min rolle vil være. Jeg vil blant annet ha ansvar for overganger, og å se på styrker og svakheter i laget vi har. Jeg skal hjelpe Alan Pardew på alle mulige måter og bruke den erfaringen jeg har innen fotballen, sier Kinnear.

Ansettelsen overrasker engelske medier. «You must be Joe-king, Newcastle», skriver Daily Mail. «Joe Kinnear stuns Newcastle fans by returning as director of football», hevder Guardian. The Sun viderebringer twittermeldinger fra supportere som omtaler Kinnear både som «klovn» og «idiot».

52 banneord 66-åringen er kanskje mest kjent for å lede Wimbledon-laget som var kjent som «The Crazy Gang» på 1990-tallet. Han ga seg imidlertid etter et hjerteinfarkt i 1999, og ble erstattet av Egil Drillo Olsen.

Newcastles ansettelsen av Kinnear i 2008 var en omdiskutert avgjørelse. Han startet med å sone karantene som han hadde pådratt seg fire år tidligere, da han kalte en dommer for «Coco the Clown».

Det hjalp neppe på arbeidsforholdene hans at han gikk rett i strupen på de lokale journalistene på sin første pressekonferanse i Newcastle. Kinnear var rasende på hvordan avisene tolket at han ga førstelaget fri på hans første arbeidsdag i klubben.

I løpet av fem minutter fikk Kinnear klemt inn 52 banneord.

KRITIKER: Ståle Solbakken i spill for Wimbledon. Nordmannen kom på kant med Kinnear og har i ettertid uttalt seg meget kritisk om managerens evner og metoder. Foto: Stefan Rousseau, AP / NTB Scanpix
KRITIKER: Ståle Solbakken i spill for Wimbledon. Nordmannen kom på kant med Kinnear og har i ettertid uttalt seg meget kritisk om managerens evner og metoder. Foto: Stefan Rousseau, AP / NTB Scanpix Vis mer

Han måtte altså gi seg i februar 2009. Newcastle rykket ned noen måneder seinere, men Kinnear mener han urettmessig har fått skylda for det nedrykket.

- Hvis jeg fortsatt hadde vært der, ville det aldri ha skjedd. Bare for å ha nevnt det, har jeg aldri vært manager i en klubb som har rykket ned, sier han til Daily Mail.

- Som en idiot Blant spillerne som spilte under Kinnear i Wimbledon var Ståle Solbakken. Nordmannen kom på kant med sjefen, og har i ettertid hatt lite pent å si om Kinnear som manager.

- Han oppførte seg som en idiot og regjerte med frykt og undertrykkelse. Alt var bare tilfeldigheter. Han hadde ikke planer for noe som helst. Det var null planlegging og null taktikk, sa Solbakken til Dagbladets Sportsmagasinet i 2006.

I 2012 sa Solbakken i et intervju med Magasinet at Kinnear må ha skjønt at han fotballfaglig var Solbakken totalt underlegen.