Newcastle har Englands bleikeste supportere

De er hvite og de er mannfolk. Newcastle har den bleikeste og mest politisk ukorrekte supporterskaren i engelsk fotball. St. James4 Park er Andy Capp-land.

Det hjelper ikke å ha fargede profiler på banen, eller svarte og hvite striper på draktene. På tribunen er Newcastle alt annet enn fargerike. Hele 99,7 prosent av supporterne er hvite i huden.

Det bringer Newcastle helt til bunns på Premiere Leagues etniske supporter-tabell.

Newcastle har heller ikke særlig drag på damene. Bare fem prosent av sesongkortene på St. James'4 Park eies av kvinner. Også det er dårligst i Premiere League.

Men før du beskylder supporterne til Alan Shearer for rasisme, skal du vite at Newcastle har færre innbyggere fra etniske minoriteter enn andre engelske fotball-byer.

Verre er det i for eksempel Leicester. Nesten 30 prosent av byens innbyggere er fargede. Men andelen på tribunen er bare én prosent.

Piara Powar i den anti-rasistiske gruppen Kick It Out sier til avisa The Mirror:

- Mange fargede mennesker frykter for sikkerheten sin på tribunen. Mange klubber løser problemet bra, men det finnes eksempler på det motsatte.

- For eksempel i Leicester for noen uker siden, der tilreisende Leeds-fans ropte rasistiske slagord mot lokale, asiatiske grupperinger. Slike episoder setter utviklingen flere år tilbake.

Alt dette kommer fram i en undersøkelse fra universitetet i Leicester - avdeling for fotballstudier. De har tatt for seg supporterne til forrige sesongs Premiere League-lag.

  • Arsenal har det klart største innslaget av «ikke-hvite» supportere i den engelske toppdivisjonen. Men heller ikke Highbury er et spesielt fargerikt skue: Bare 2,8 prosent av fansen har sine røtter i en etnisk minoritet.
  • Leicester, Sheffield Wednesday og Coventry topper «dame-tabellen». De kan skilte med 16 prosent kvinnelige sesongkort-innehavere.
  • Newcastle-fansen topper i alle fall ei liste: De bruker mest penger på supporterutstyr - omtrent 1750 kroner hver i året.
  • Prisen på sesongbilletter økte med 12 prosent forrige sesong. Chelsea-tilhengerne må punge ut mest. En sesong på Stamford Bridge koster i gjennomsnitt 5000 kroner.