Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Newcastle-rekord har stått i 13 år: - Svært overrasket

Michael Owen er Newcastles dyreste signering gjennom tidene. Han kostet 16 millioner pund tilbake i 2005. Hvorfor har det ikke skjedd noe de siste årene?

TIDENES DYRESTE: Ingen Newcastle-spillere har kostet mer enn Michael Owen. Foto: AP Photo/Scott Heppell/NTB Scanpix
TIDENES DYRESTE: Ingen Newcastle-spillere har kostet mer enn Michael Owen. Foto: AP Photo/Scott Heppell/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Michael Owens overgang fra Real Madrid til Newcastle i 2005 er fortsatt den høyeste prisen den engelske klubben har lagt på bordet for en spiller. Owen kostet 16 millioner pund (rundt 170 millioner kroner) for 13 år siden.

Et raskt søk på databasen til Transfermarkt viser at hele 100 Premier League-spillere har kostet 27 millioner pund eller mer.

Av Premier League-klubbene som ikke har brutt den berømte «20 millioner pund»-grensa, finner vi i tillegg til Newcastle følgende lag: Southampton, Huddersfield, Brighton, Watford, Cardiff, Burnley og Wolverhampton.

Til sammenlikning har en klubb som Everton kjøpt ni spillere til 20 millioner pund eller mer. Flest kjøp har Manchester City med hele 30 spillere.

Med tanke på hvor stor Newcastle som klubb er, er det merkelig at ikke rekorden har falt på 13 år. Særlig med tanke på at 170 millioner kroner i 2005 tilsvarer 222 millioner kroner i dag som følge av inflasjon.

FØRSTE ORD: Alex Ferguson forteller at han gleder seg til å se Manchester United igjen denne sesongen. Video: Manchester United / Facebook / NTB Scanpix / Ørjan Ryland Vis mer

Verdens dyreste

Det som skjer i Newcastle for tiden er en sterk kontrast til 90-tallet. I sin tid hadde Newcastle verdens dyreste spiller i Alan Shearer, som ble kjøpt for 15 millioner pund fra Blackburn i 1996. Den klubbrekorden sto helt til Owen ble hentet i 2005.

Seinere har spiller som Georginio Wijnaldum (15 millioner pund) og Aleksandar Mitrovic, Jonjo Shelvey og Florian Thauvin (alle rundt 13 millioner pund) snust på rekorden, som altså fortsatt er gjeldende.

Michael Owen innrømmer i et intervju med Cronicle Live at han er svært overrasket over at han fortsatt kan smykke seg med tittelen «tidenes dyreste Newcastle-spiller».

- Min overgangssum virker ganske liten sammenliknet med hva spillere blir solgt for i dag. Jeg vil være veldig overrasket om den rekorden ikke er brutt i løpet av de neste to vinduene, uttalte Owen sommeren 2017.

Et snaut år seinere og åtte dager igjen av overgangsvinduet, har det fortsatt ikke skjedd. Det til tross for at pengene aldri har sittet så løst i europeisk toppfotball, hvor spillere gjerne koster opp mot én milliard norske kroner.

- Jeg trodde jeg var en del av spillet i en god tid da fotballen ikke kunne bli mer populært. Men det har gått gjennom taket år etter år. Den rekorden vil garantert bli slått veldig, veldig snart, sier Owen.

I sommer har Newcastle hentet den sørkoreanske midtbanespilleren Ki Sung-yueng gratis fra Swansea og keeperen Martin Dúbravka, som kostet rundt fire millioner pund.

Så hva er årsaken til at Newcastle ikke er like villig til å vifte med sjekkheftet som andre Premier League-klubber?

Frustrasjon og sinne

Det er ikke noen tvil om at Newcastle-manager Rafael Benitez ønsker å hente nye spillere til St James' Park. Spanjolen har lenge etterlyst forsterkninger, og allerede sommeren 2016 var han tydelig frustrert over manglende vilje til å spytte inn penger til spillerkjøp.

Han har ved flere tilfeller offentlig beklaget den beskjedne pengebruken, og sa blant annet til BBC at han var frustrert og ikke fornøyd med at han ikke fikk de spillerne han ønsket forrige sommer.

Han hadde nok derfor et håp om at han ville få en stor del av de 129 millioner pundene som Newcastle genererte forrige sesong, men foreløpig kan han se langt etter de pengene.

Forrige sommer aksepterte Benitez at han ikke ville få særlige midler til spillerkjøp, da klubben hentet Joselu fra Stoke for fem millioner pund og Javier Manquillo for rundt fire millioner pund fra Atlético Madrid.

Newcastle-styret er veldig fornøyd med manageren - noe som ikke er så rart med tanke på det han har fått til med begrensede midler i klubben - og har følgelig tilbudt Benitez en ny kontrakt, men foreløpig har han ikke signert.

Det at klubben tilsynelatende ikke er villige til å bygge på fundamentet som Benitez har lagt etter opprykket før forrige sesong, er noe som er overraskende for mange.

Til sammenlikning har nyopprykkede Fulham knust sin egen overgangsrekord for den ettertraktede midtbanespilleren Jean Michaël Seri i sommer, en spiller som kostet rundt 25 millioner pund. Brighton og Huddersfield, som rykket opp forrige sesong, har bruk over 50 millioner pund på forsterkninger siden opprykket. Samtidig vender Newcastle hver eneste stein på overgangsmarkedet.

Stikkordet er Newcastle-eier Mike Ashley, som har vært i klubben i elleve år. Fra et økonomisk ståsted er det ikke rart om en eier er mer opptatt av klubbens verdi enn hvordan laget presterer på banen. Ashley blir sett på som en eier som ikke bryr seg om sølvtøy og ligaplasseringer, så lenge klubben han råder over tjener penger.

Etter Newcastles imponerende tiendeplass i Premier League forrige sesong, kom Ashley med en pressemelding der han blant annet skrev følgende:

«Rafa har som alltid min fulle støtte, og i motsetning til noen rapporter fra pressen som portretterer meg som en skurk, vil jeg fortsette å sørge for at alle pengene som blir generert av klubben vil være tilgjengelige for ham. Jeg håper inderlig at Rafa blir værende i Newcastle».

NEWCASTLE-EIER: Mike Ashley har vært eier siden 2007. Foto: NTB Scanpix
NEWCASTLE-EIER: Mike Ashley har vært eier siden 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil ha midler

Det har blitt rapportert i Daily Mirror at Benitez og styret hadde en muntlig avtale om at han skulle få en solid bunke penger til spillerkjøp, en avtale som ikke ble overholdt. I mai kom det meldinger om at Benitez ønsker en skriftlig avtale om at han skal få midler til å bruke.

Hovedpersonen selv har iallfall ved flere anledninger antydet at han ikke vil sette penn til papir med mindre han får garantier for at midler vil bli gjort tilgjengelige for spillerkjøp.

- Dersom du vil oppnå noe, så må vi forstå hvordan vi kan gjøre det. Du trenger penger, og du trenger en måte å bruke de pengene på. Det er måten å forbedre ting på, sier Benitez ifølge talkSport.

- Overgangsvinduet nå er veldig dyrt og du må også investere i akademiet og i treningsfasiliteter. Alle disse tingene gjør at du kan lokke til deg spillere og alle disse tingene kan utgjøre en forskjell. Kanskje det vil hjelpe deg til å få en spiller som viser seg å være en nøkkelspiller, sier Benitez videre.

Frustrasjon

Hele situasjonen frustrerer Newcastle-fansen, som er redde for at Benitez vil forlate klubben ved sesongslutt om ikke Ashley har solgt klubben eller åpnet sjekkheftet.

I går var det en svært åpen Benitez som snakket med pressen etter 0-4 mot Braga.

- Ti dager før sesongstart er dette en vekker. Vi må innse at vi ikke kan gjøre disse feilene. Ting går ikke bra utenfor banen og du kan se at det gjenspeiles på banen, sier Benitez.

På spørsmål om han refererte til spillerkjøp og spillersalg når han snakket om feil, svarte han «alt».

Manageren svarte «jeg har ikke peiling» på spørsmål om det er noen spillere på vei til klubben, i det som var en svært åpen samtale.

Denne uka solgte Newcastle Aleksandar Mitrovic til Fulham for rundt 20 millioner pund. Det er ventet at Benitez vil få muligheten til å forsterke laget med en erstatter for disse pengene.

Kanskje klubben endelig setter ny overgangsrekord?

P.S. Oktober i fjor la Mike Ashley Newcastle ut for salg, men ingen avtalte har blitt inngått. Ashley skal etter rapportene kreve 400 millioner pund for klubben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!