Neymar Jr: - Sørg for at du alltid er knyttet til familien din

Brasil-stjerna forteller om hvordan gatefotball og futsal påvirket spillestilen han har i dag.

FOR LANDSLAGET: Neymar. Foto: Mauro Horita/REX/Shutterstock 
FOR LANDSLAGET: Neymar. Foto: Mauro Horita/REX/Shutterstock Vis mer

- Hvordan var gatefotballen med på å forme den spilleren du er i dag?

- Det hjalp meg definitivt med å utvikle et raskt spill i tillegg til den brasilianske smartheten. Jeg husker som barn pleide jeg å våkne hver morgen og ville spille fotball, selv om jeg visste jeg måtte på skolen. Med en gang jeg kom hjem tok jeg fotballen min og gikk rett ut, så spilte jeg med vennene mine til sent på kvelden. Ingenting annet betydde noe på den alderen.

- Oppmuntret trenerne dine deg til å spille gatefotball?

- Nei – faktisk det motsatte. Trenerne mine var redde jeg skulle ble skadet og gå glipp av en trening eller en kamp. Det stoppet meg ikke.

- Hvilken trener har hatt størst innflytelse på karrieren din?

- Jeg har vært heldig som har spilt under så mange fantastiske trenere som har hjulpet til å forbedre spillet mitt på forskjellige måter, men den jeg er mest glad i er (tidligere Santos, Fluminense og Brasil-spiller) Lima. Han var min trener da jeg var en tenåring. Jeg hadde et ekte bånd med ham.

FIVE-A-SIDE: Neymar samarbeider med Red Bull om en futsal-turnering som heter Neymar JR Five.  Foto: FourFourTwo/Haymarket
FIVE-A-SIDE: Neymar samarbeider med Red Bull om en futsal-turnering som heter Neymar JR Five.  Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

- Hva husker du fra din profesjonelle debut for Santos som 17-åring? Hvordan føltes det når du gikk ut og supporterne ropte navnet ditt?

- Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre. Jeg visste ikke om jeg skulle smile, applaudere fansen, vinke eller forbli seriøs. Det føles ganske komplisert når man er så ung, men jeg endte opp med å spille den første kampen på Pacaembu (stadium) og resten er historie.

- Du er en veldig teknisk spiller. Hvordan utviklet du deg for å bli den spilleren du er i dag?

- Futsal hadde stor påvirkning på meg da jeg vokste opp. Det er et veldig krevende spill og det hjalp meg å utvikle teknikken min, farten på tankegangen og evnen til å spille på små flater. Jeg tror futsal er en fundamental del av en fotballspillers liv.

- Hvorfor?

- Du er tvunget til å tenke fort og bevege deg fortere – går du glipp av et sekund så forsvinner ballen. Det er et mer dynamisk spill og det kommer til nytte i Barcelona. Når vi spiller er det ikke mye plass så du må reagere raskt. Det er ingen tvil om at futsal har hjulpet meg mye i min karriere. Det er en av mine største lidenskaper i livet. Jeg pleide å elske å spille det, men uheldigvis måtte jeg slutte som 13 eller 14-åring for å vokse opp som en fotballspiller.

- Hva er ditt kjæreste minne fra den tiden?

- Jeg kan huske jeg bare var sju år gammel da jeg vant min første individuelle premie, noe som var en veldig spesiell følelse som barn. Jeg debuterte for Portuguesa (Santista) en annen klubb fra Santos by, og vi avsluttet på tredjeplass i en futsal-turnering. Jeg scoret 23 mål.

- Var overgangen fra futsal til fotball vanskelig?

- Ikke egentlig. Jeg begynte å spille fotball fra 11 årsalderen, og kombinerte de to til jeg var 14. Så kom det et punkt hvor jeg ikke kunne spille begge lenger og jeg måtte velge. Selvsagt valgte jeg fotball. Det er morsomt, jeg kan fortsatt huske faren min så futsalkampene mine og kommenterte hvordan jeg spilte selv da jeg var veldig ung. Han var alltid der, fulgte alt jeg gjorde.

FIVE-A-SIDE: Neymar på sin futsalturnering i samarbeid med Red Bull. Foto: FourFourTwo/Haymarket
FIVE-A-SIDE: Neymar på sin futsalturnering i samarbeid med Red Bull. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

- Hvem er ditt futsal-idol?

- Det må være (den brasilianske futsal-legenden) Falcao. Han er en av de idrettsutøverne som inspirerer meg mest. Vi har et veldig nært forhold – han er en av de menneskene som kommer inn i livet ditt og du vil beholde dem. Uansett, utenom at vi er venner, er han også en enestående spiller – den beste gjennom tidene. Han skulle egentlig vært her (på Neymar Jrs femmer fotballturnering i Praia Grande, Brasil), men uheldigvis var det ikke mulig. Om han var her hadde han spilt for mitt lag!

- Hvilket råd ville du gitt til unge spillere som driver med gatefotball og vil bli en proffspiller en gang?

- Det er veldig vanskelig å gi råd til unge spillere. Man ser flere unge spillere som har potensiale, men av forskjellige grunner når de ikke målene sine. Det er ganske trist når det skjer, men av min erfaring, om du har de samme drømmene som jeg hadde da jeg var barn er det enkelte ting du må gjøre. Du må være fokusert hele tiden og ignorere distraksjoner. Også må du sørge for at du alltid forblir knyttet til familien din. Du må stole på dem. Det er viktig å holde alle dine nærmeste venner rundt deg også – det er en annen viktig ting. Og på banen: alltid gi alt og tren hardt. Gjør alle de tingene og du gir deg selv en sjanse.