Neymar la Ronaldinho og Rivaldo bak seg

Brasil møter Chile i åttedelsfinalen.

HELT:  Ingen er større i Brasil enn Neymar nå. Juvelen scoret to mål i kveldens kamp. Foto: NTB Scanpix
HELT: Ingen er større i Brasil enn Neymar nå. Juvelen scoret to mål i kveldens kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Kamerun - Brasil 1-4 (1-2)

BRASILIA(Dagbladet):  1-0 satte han inn med en elegant styring i hjørnet, på en måte som minnet kraftig om 94-helten Bebeto.

På 2-1 avanserte han 15 meter, før han skjøt iskaldt og gjennomtenkt langs bakken — og da liknet han plutselig Bebetos rekkekamerat Romario.

Men det Neymar er i ferd med å gjøre for Brasil nå, begrenses ikke til å kopiere de beste sambaspillerne i moderne tid.

Han er i ferd med å passere dem alle. Med ballen i beina, målet foran seg og et smil om munnen.

Neymar-show For kampen mot Kamerun handlet vel egentlig bare om Neymar. Akkurat som de to første kampene deres gjorde.

Helt fra det øyeblikk det brasilianske landslaget åpenbarte seg for første gang på Mane Garrincha stadion i hovedstaden, var det Neymar alle så etter. Det skjedde inne i spillertunnelen, på vei ut til oppvarming, hvor en ung gutt i rullestol ventet på sine helter.

De flokket seg rundt ham, alle sammen.

Minus én.

Neymar kom gående litt etter.

Store stjerner liker å ha sin egen entré. Med alle til stede kunne bildet endelig tas, og før han gikk ut på banen til enorm jubel, tok Neymar seg tid til å gjøre guttens dag fullkommen med et ekstra håndtrykk og et varmt smil.

Vakkert I pausen var alle andre hjemmesupporterne også meget fornøyde med rikets tilstand. Vel hadde Kamerun utliknet til 1-1 i en dårlig brasiliansk periode, men der og da skjedde det noe vakkert:

I stedet for å gi hissig uttrykk for sin kravstorhet, gikk det en bølge av gul fandenivoldskhet over setene, og «Brasil! Brasil!» runget over det sirkulære tribuneanlegget.

Så gikk det ti minutter, og Neymar hadde scoret Romario-målet sitt. Dermed er han VMs toppscorer.

Det var hans 35. mål på 52 landskamper. I kveld plasserte han seg foran både Ronaldinho og Rivaldo — i en alder av 22 år.

På overtid av omgangen var det han som fikk med seg resten av de gule på VMs første skikkelige sambaangrep, og selv om Fred endelig fikk et lykkelig øyeblikk i dette VM ved å nikke inn 3-1 i andre omgang, før Fernandinho punkterte kampen like før slutt — dette var en historie vi hadde lest før, og den handlet om Neymar da Silva Santos Júnior.

Kan det bli for mye for en 22-åring?

- Neymar kan ikke vinne alene, og han kan ikke tape alene, sa landslagssjef Luiz Felipe Scolari i forkant av kampen.

Han legger til:

- Han er en del av et lag. Noen ganger viser han at han kan overgå andre spillere, det vet vi alle, også spillerne vet det. Men han er en del av en gruppe.

Tåler presset Det må plantes mye i Amazonas for å dekke behovet for alt avispapiret som brukes til å lage daglige sportsbilag i Brasil under VM. Neymar er giganten, og det er han som tapetserer kveldssendingene i de mange sportskanalene her borte også.

KAMPFAKTA

Kamerun - Brasil 1-4 (1-2)

Mål: 0-1 Neymar (17), 1-1 Joel Matip (26), 1-2 Neymar (34), 1-3 Fred (50), 1-4 Fernandinho (83).


Neymar, Brasil:
Hva skal man si?
Hele Brasil forventer at
mannen med det frekke håret skal levere. Og for en kamp Neymar presterer. Banker inn to mål, sterkt delaktig offensivt og får det meste til å se enkelt ut.

  Fred, Brasil:

Den utskjelte spissen fikk endelig målet sitt. At det var en enkel heading fra to meter bryr nok spissen seg om. Er blitt pepet ut av egne fans to kamper på rad - får Fred endelig fred nå?

  Thiago Silva, Brasil :
Holder på å score to selvmål. Header i tverrliggeren og skyter like utenfor eget bur.

Surret sammen med midtstopperduo David Luiz - som har en dårlig inntreden på Kameruns mål. Overraskende svak under press.  Må skjerpe seg mot tøffere motstand.

- Starten hans på VM har vært utrolig, sier Thiago Salata, fotballreporter i den brasilianske sportsavisa Lance!.

- Det er veldig bra å score i alle de tre første kampene — det gjorde ikke Ronaldo en gang. Men han er en ung spiller, og presset er stort. Både fansen og mediene dyrker ham som en helt, sier Salata.

-Er han sterk nok til å bære det presset?
- Ja, det tror jeg faktisk. Han er vant til press, for han er blitt dyrket i mange år her borte. Det er en grunn til at han har fått den statistikken du refererer til.

Neste møte blir imidlertid tøffere enn et fortapt Kamerun. Åttendedelsfinalen går mot Chile i Belo Horizonte 28. juni.

- Det vil være en katastrofe for nasjonen om vi ikke vinner. Verre enn da det ble tap i finalen på Maracana i 1950, sier fotballreporter Salata til Dagbladet.

Lista er lagt, Neymar.

FAKTA

Brasils toppscorere:

Pelé - 77
Zico - 66
Ronaldo - 62
Romário - 55
Bebeto - 39
Neymar - 35

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer