Neymar og Alves planla bananspisingen

Lei av spansk rasisme.

(Dagbladet): En hel verden har støttet Dani Alves eter at han plukket opp en banan og spiste den, da en Villareal-tilskuer kastet den mot Barcelona-spissen i helgen.

Haugevis av spillere, i tillegg til fotballens toppfolk som Sepp Blatter, har tatt avstand fra rasismen Alves ble utsatt for, og Villareal skal ifølge den spanske avisa AS ha gitt tislkueren som kastet bananen livstidsutestengelse fra arenaen.

Planlagt stunt
I dag skriver den samme avisa at bananspisingen har vært planlagt i lang tid.

De brasilianske stjernene Neymar og Dani Alves har vært mektig lei av apelyder og rasistiske tilrop på fotballstadionene rundt omkring i Spania. Sammen med rådgiverne sine diskuterte Neymar hvordan de kunne slå tilbake mot rasismen.

For flere uker siden kom de opp med ideen «Somos todos macacos», eller «Vi er alle aper». Ideen var at Neymar skulle ta opp og spise den neste bananen som ble kastet mot ham fra tribunen.

- En handling sier mer enn tusen ord. Gesten trenger ingen oversettelse, og det vi ser i dag er at dette har blitt globalt. Ideen var at Neymar skulle spise bananen, men at det var Alves som endte opp med å spise den spiller ingen rolle, sier Guga Ketzer i reklamebyrået Loducca til AS.

Rasistiske Spania
Ketzer er ansvarlig for den massive kampanjen de nå lanserer via nettet. Med hashtagen #somostodosmacacos og en t-skjorte med samme slogan, håper de brasilianske Barcelona-spillerne å få økt oppmerksomhet rundt rasismeproblemet i Spania.

BRER OM SEG: Bananspisingsprotesten har nådd helt inn i maktens indre gemakker. Her spiser den italienske statsministeren Matteo Renzi banan sommen med den italienske landslagstreneren Cesare Prandelli for å vise sin støtte til Alves.Foto: EPA/ETTORE FERRARI/ NTB Scanpix
BRER OM SEG: Bananspisingsprotesten har nådd helt inn i maktens indre gemakker. Her spiser den italienske statsministeren Matteo Renzi banan sommen med den italienske landslagstreneren Cesare Prandelli for å vise sin støtte til Alves.Foto: EPA/ETTORE FERRARI/ NTB Scanpix Vis mer

- De er rasistiske mot utlendinger. De selger landet sitt som et i-land, men på noen ting er de veldig tilbakestående, sier Dani Alves til den brasilianske Radio Globo, ifølge AS.

- Hvis jeg kunne ville jeg lagt ut et bilde av denne supporteren på nettet for å latterliggjøre ham. Verden har utviklet seg, og vi er nødt til å henge med i den utviklingen, fortsetter stjernebacken.

VIL HA VERDEN MED PÅ DETTE: Neymar og vennene hans i reklamebyrået Loducca vil ha oss til å gå med denne t-skjorta for å vise at vi tar avstand fra rasisme.
VIL HA VERDEN MED PÅ DETTE: Neymar og vennene hans i reklamebyrået Loducca vil ha oss til å gå med denne t-skjorta for å vise at vi tar avstand fra rasisme. Vis mer