Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Neymar skal redde Brasils ære

Brasil har endelig funnet spilleren som skal gjenopprette gammel storhet. Det er godt nytt foran åpningskampen mot Venezuela i Copa America.

IKKE BARE SNILL GUTT: Neymar har imponert med sine ferdigheter, men også forårsaket masseslagsmål og kranglet med trenere. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA
IKKE BARE SNILL GUTT: Neymar har imponert med sine ferdigheter, men også forårsaket masseslagsmål og kranglet med trenere. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SÃO PAULO/OSLO (Dagbladet): Vann i lungene, betennelse i bukspyttkjertelen og betennelse i hjerteposen.

Alt på grunn av år med kronisk alkoholisme.

Slik døde Manuel Francisco Dos Santos nedsunket i elendighet 20. januar 1983 - bare 49 år gammel.

I fotballverden var han kjent som Garrincha, en av de største fotballstjernene Brasil hadde fostret.

I hjemlandet var han elsket tross sine åpenbare feil. Han betalte tilbake i form av driblinger, finter og flere driblinger. Han beveget seg med ballen i en dans som fullstendig tok pusten av motspillerne.

MÅLKÅT: Neymar har allerede scoret fire ganger på fem landskamper for «a Seleção».Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON
MÅLKÅT: Neymar har allerede scoret fire ganger på fem landskamper for «a Seleção».Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

Garrincha, som vant VM-gull med Brasil i 1958 og 62, og som bare tapte én av sine 60 landskamper, møtte sympati over alt I hjemlandet. På tross av et liv utenfor banen preget alkohol, og det faktum at han hadde 14 barn med forskjellige koner og elskerinner.

I Garrinchas fotspor Det er denne spilleren Brasils nye fotballyndling Neymar identifiserer seg med.

- Neymar har noe av Pelés talent og Robinhos ballferdigheter. Men Pelé er verdens beste spiller. Neymar fortjener ikke å bli sammenliknet med Pelé. Neymar er som Garrincha, sier Neymar selv.

I intervjuet gjort for Dagbladet omtaler han seg selv i tredjeperson - akkurat slik Pelé hadde for vane.

Allerede som smågutt sammenliknet faren, Neymar senior, sønnen med Garrincha. Luis Mónaco, redaktør i dagbladet O Estado de São Paulo, forteller:

- Du minner om en gammel brasiliansk landslagsspiller, sa Neymar senior til sønnen.

MYE Å LEVE OPP TIL: Neymar sammenlignes allerede med gode, gamle Garrincha, som her er i aksjon for Brasil mot Wales under VM i 1958.
Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/INTERCONTINENTALE
MYE Å LEVE OPP TIL: Neymar sammenlignes allerede med gode, gamle Garrincha, som her er i aksjon for Brasil mot Wales under VM i 1958. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/INTERCONTINENTALE Vis mer

Det var i 2002 og junior hadde ikke fylt 10 år. Gutten ba om å få se videoer av den gamle helten, og satt fortryllet foran skjermen.

- Gang etter gang så han kampene med den hjulbeinte dribleren som av mange er blitt sambaliknende bevegelser med ballen. «Jeg vil lære å spille slik», sa Neymar junior til faren, forteller redaktøren i O Estado de São Paulo.

Året etter, som 11-åring, ble Neymar en del av ungdomsakademiet i Pelés gamle klubb Santos.

Debuten for førstelaget fikk han allerede i 2009, bare 17 år gammel. To år seinere har han scoret hele 67 mål for klubben.

Alle elsker Neymar Alt tyder nå på at Neymar er på vei til Europa. Denne uka meldte flere medier at Neymar selv skal ha fortalt en medspiller at han skal til Spania og Real Madrid. I går gikk Santos-president Luis Alvaro Ribeiro ut og avkreftet nyheten.

- Neymar er ikke forhandlingsbar på grunn av sportslige, forretningsmessige og følelsesmessige grunner, skrev presidenten i en pressemelding, og sørget dermed for enda mer forvirring rundt sommerens heteste spillerobjekt.

Ifølge ryktene jaktes han av bade Chelsea og Barcelona i tillegg til José Mourinho i Madrid. Prislappen ligger nærmere 400 millioner.

Det betyr også at årslønna vil skyte i været fra de omkring 10 millionene 19-åringen har I dag. At  storkonsern som Nike, Panasonic, Seara (barneklær), Nextel (telefoni) og Red Bull har unggutten i sine rekker er ikke tilfeldig — i Brasil er Neymar synonymt med omsetning. Alle elsker Neymar.

Spilleren selv, med sin karakteristiske hanekam og matchende selvtillit, er utvilsomt klar over sin markedsverdi. Unge Neymar føler seg rett og slett overlegen andre.

Garrincha, dribleren med den tragiske skjebnen, er ett av få unntak.

Som å høre Garrincha Likhetene er der: spillestilen og driblekunstene, kjærligheten fra brasilianerne og forholdet til kvinner.

19-årige Neymar venter allerede sitt første barn med en av sine damebekjentskaper, men har tydelig sagt at han ikke kommer til å gifte seg med barnets mor.

TIL ANGREP: Her viser Neymar en av sine mindre gode sider når han angriper en motspiller som ligger nede i Copa Libertadores-finalen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Silvia Izquierdo
TIL ANGREP: Her viser Neymar en av sine mindre gode sider når han angriper en motspiller som ligger nede i Copa Libertadores-finalen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Silvia Izquierdo Vis mer

- Men jeg vil ta meg godt av barnet og vil alltid være I nærheten. Mitt barn skal aldri mangle noe, forsikrer Neymar.

For brasilianerne er likheten med Garrincha slående. Men enkelte er også bekymret. Deriblant selveste Pelé.

- Han har allerede vist at han har talent. Men han er for ung til å ta belastningen av å være stjerne på sine skuldrer, sier Pelé, som har møtt Santos-talentet flere ganger.

Neymar er klar over sammenlikningene med tidligere storheter.

- Neymar var knapt dukket opp på fotballscenen før sammenlikningene med Robinho og Pelé startet. Jeg tror at Neymar har det som skal til for å bli bedre enn disse to, sa brasilianeren nylig i et intervju med hjemlandets presse.

FANSENS FAVORITT: Neymar-masker er et vanlig syn på brasilianske tribuner.Foto: Reuters/Scanpix
FANSENS FAVORITT: Neymar-masker er et vanlig syn på brasilianske tribuner.Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Igjen omtalte han seg selv i tredjeperson.

Protesterte Den voldsomme selvtilliten er kanskje nødvendig. Neymar er spilleren som skal redde Brasils image, et image som ifølge kritikerne ble kraftig svekket under landslagssjef Carlos Dunga. Brasilianerne likte ikke Dungas defensive taktikk og sa klart ifra.

Da Neymar ikke ble tatt ut I troppen til fjorårets fotball-VM, protesterte både Pelé og Romario høylytt.

Men de måtte vente på at Mano Menezes hadde tatt over som landslagssjef før debuten kom. 28 minutter brukte Neymar før han headet ballen i mål i 2-0-seieren mot USA. Den nye sjefen er ikke i tvil.

- Neymar har en sikker plass i mitt lag.

Han er en annerledes angriper med et vanvittig potensial. Han skal bare modnes og vokse. Det gjør man bare ved å spille mange kamper. Brasiliansk fotball har mistet litt av sin identitet de siste åra. Med en spiller som Neymar kan vi gjenvinne landets tapte prestisje.