Neymar vant maktkamp med treneren som 18-åring

Er 21-åringen voksen nok til å takle Barcelona-regimet?

- EN ÆRE: - Det er en ære å få spille sammen med Messi, Iniesta og Xavi, sier Neymar. Beholder han den ydmyke tonen, kan han bli en suksess på Camp Nou. Her i kamp for Santos mot Messi i finalen i klubb-VM i desember 2011. Shuji Kajiyama, AP / NTB Scanpix
- EN ÆRE: - Det er en ære å få spille sammen med Messi, Iniesta og Xavi, sier Neymar. Beholder han den ydmyke tonen, kan han bli en suksess på Camp Nou. Her i kamp for Santos mot Messi i finalen i klubb-VM i desember 2011. Shuji Kajiyama, AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Neymar kommer fra superstjernestatus i Brasil til et Barcelona som har bygget suksessen sin på et kollektiv uten rom for stjernenykker.

- Det kan være litt problematisk, Barcelona har ikke alltid truffet så godt, for eksempel Zlatan Ibrahimovic, sier sjefsredaktør Thomas Dragsnes i supporternettstedet Blaugrana.no til Dagbladet.

Han mener kollektivet har vært alfa og omega for de gode resultatene Barcelona har oppnådd. Spillere som ikke har innordnet seg, har blitt solgt.

- Kollektivet går foran enkeltspillere. De spillerne som viser stjernenykker blir fort presset ut, slik man har sett med Zlatan, Ronaldinho og Deco.

Enorme forventninger Når det er sagt, tror Dragsnes at Neymar kan klare omstillingen, blant annet basert på uttalelser om hvor sterkt han ønsker å spille ved siden av spillere som Messi, Xavi og Iniesta.

- Det virker som han er villig til å tilpasse seg kollektivet.

Neymar har spilt for a-laget til Santos siden han så vidt var fylt 17 år våren 2009. Gamle brasilianske storheter som Pelé, Ronaldo og Ronaldinho har alle spådd at han vil bli verdens beste spiller.

TÅREVÅT AVSKJED: Neymar tørket tårene foran sin siste kamp for Santos etter at han hadde kunngjort at han blir Barcelona-spiller. Ballguttene var heller ikke spesielt glade for å miste helten sin. Foto: Ueslei Marcelino, Reuters / NTB Scanpix
TÅREVÅT AVSKJED: Neymar tørket tårene foran sin siste kamp for Santos etter at han hadde kunngjort at han blir Barcelona-spiller. Ballguttene var heller ikke spesielt glade for å miste helten sin. Foto: Ueslei Marcelino, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men Pelé har seinere uttalt seg mer kritisk, og sa i februar i år at Neymar er mer opptatt av å endre stil og hårsveis, og av medieoppmerksomheten, enn å prestere på banen.

Treneren ble sparket En episode som både viser Neymars mørkeste side - og statusen han har hatt i Santos - var da han kostet treneren jobben for to og et halvt år siden.

Neymar var fortsatt bare 18 år gammel da han havnet i en krangel med Santos-trener Dorival Junior under en kamp mot Atletico Goianiense. Neymar ble felt i straffefeltet, og ville ta straffesparket selv. Men treneren pekte ut en annen straffeskytter, og Neymar opponerte i full offentlighet mot treneren.

Klubben ga tenåringen bot og én kamps utestengelse. Dorival Junior ville utestenge ham i én uke til, men klubben ville ha Neymar tilbake til lokaloppgjøret mot São Paulo-klubben Corinthians.

Treneren sto imidlertid på sitt, men fikk svi for det. Neymar spilte kampen, Dorival Junior fikk sparken.

Angret Men kanskje vokste Neymar litt etter denne episoden. Beklagelsen kom dagen etter:

- Jeg er ikke her for å komme med unnskyldninger, men for å beklage til alle som er glad i fotball. Den virkelige Neymar er ikke den Neymar dere så i går. Den virkelige Neymar er en blid fotballspiller, alltid glad og med et smil om munnen, sa han.

En måned seinere fortalte han om dårlig samvittighet overfor treneren. Og om hvordan episoden plaget ham, ikke minst på grunn av foreldrenes reaksjon da han kom hjem etter krangelen med treneren.

FIKK SPARKEN: Santos-spillerne kastet trener Dorival Junior i været i mai 2010. Fem måneder seinere fikk treneren sparken etter en krangel med Neymar - som da var 18 år gammel. Foto: Paulo Whitaker, Reuters / NTB Scanpix
FIKK SPARKEN: Santos-spillerne kastet trener Dorival Junior i været i mai 2010. Fem måneder seinere fikk treneren sparken etter en krangel med Neymar - som da var 18 år gammel. Foto: Paulo Whitaker, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var flau etter kampen. Jeg ble skamfull da jeg kom hjem og så moren og faren min gråte. Det var veldig tøft. Moren min sa at jeg ikke var sønnen hennes, jeg var ikke den gutten hun hadde oppdratt. Hun ville ha tilbake den virkelige Neymar, hun ville ha tilbake Juninho som jeg blir kalt hjemme, sa han i et intervju med Globoesporte, oversatt og gjengitt av Goal.com.

Må rydde I Barcelona skal det nok mye til at klubben tar Neymars parti i en eventuell konflikt med treneren. En annen sak er at det må ryddes plass i troppen.

- Det er en del folk på vingplass nå, sier Dragsnes i Blaugrana.no.

- Ibrahim Affelay som har vært utlånt til Schalke, er vel så godt som ferdig i klubben. Bojan Krkic kommer tilbake fra lån, men blir antakelig solgt. Isaac Cuenca kommer nok til å forlenge lånet med Ajax. David Villa blir trolig solgt.

Dermed vil trolig Neymar bli kantalternativ sammen med Alexis Sánchez, Cristian Tello og Pedro.

I Barcelona blir han også lagkamerat med landsmennene Dani Alves og Adriano, som begge har flere sesonger bak seg i spansk fotball etter å ha gått veien via Sevilla til Barcelona.

Alves er klar for å bidra til at Neymar finner seg til rette i Catalonia.

- Han vet at han kommer til Barcelona, et sted hvor han vil vokse som person og som profesjonell spiller. Han vet at denne klubben behandler spillerne sine bra, og når han kommer hit vil han se at dette er den beste klubben for ham. Forhåpentligvis kan vi alle hjelpe ham slik at han kan hjelpe oss, sier han til klubbens nettside.

Det er flere eksempler på store stjerner i Brasil som har slitt med å takle overgangen til europeisk fotball. Barcelona-fansen håper selvsagt at Neymar skal bli en av solskinnshistoriene.

- Han må få litt tid til å tilpasse seg, men forventingene til alle Barcelona-supportere er relativt høye, sier Dragsnes.

RIS OG ROS: Pele (t.h.) er en av de gamle storhetene som mener Neymar vil bli verdens beste spiller. Men han har også kritisert unggutten for å være for opptatt av stil, frisyrer og mediaoppmerksomhet. Foto: Nelson Antoine, AP / NTB Scanpix
RIS OG ROS: Pele (t.h.) er en av de gamle storhetene som mener Neymar vil bli verdens beste spiller. Men han har også kritisert unggutten for å være for opptatt av stil, frisyrer og mediaoppmerksomhet. Foto: Nelson Antoine, AP / NTB Scanpix Vis mer