NFF bøyde av for toppklubbenes krav

Neste år kan Occean, Mouelhi og Wehrman spille sammen.

(Dagbladet.no): Neste sesong kan Lillestrøm bruke både Olivier Occean, Kasey Wehrman og Khaled Mouelhi på banen samtidig. I dag vedtok styret i Norges Fotballforbund (NFF) at klubbene kan benytte tre spillere utenfra EU/EØS-området, mot to slik det var tidligere.

NFF var under sterkt press fra klubbene i Tippeligaen. I en rundspørring VG gjorde i går ønsket 10 av 14 klubber en endring av regelverket.

Informasjonssjef i NFF, Roger Solheim, erkjenner at synspunktene til toppklubbene har veid tungt.

- Signalene som har kommet fra toppklubbene har nådd fram til forbundsstyret, og var en del av grunnlaget for beslutningen, sier Solheim til Dagbladet.no.

I strid med norsk lov

Det er imidlertid ikke bare klubbene som har reagert på NFFs kontroversielle regel. Jurister har tidligere uttalt til Dagbladet at regelverket trolig er i strid med norsk lov. Likestillings- og diskrimineringsombudet har også vist interesse for saken.

I høst klaget Lillestrøm NFF inn for Likestillingsombudet, men klagen ble senere trukket tilbake da klubben fikk vite at NFF ville vurdere regelen på nytt.

- Vi gjorde LSK kjent med at det var en intern diskusjon på gang, sier Solheim.

NFF bøyde av for toppklubbenes krav

Han forteller at den noe mykere regelverket i Sverige og Danmark også bidro til dagens vedtak. I nabolandene åpnes det for å bruke føre opp tre ikke-EU/EØS-spillere på dommerkortet til hver kamp. - Vi ønsker en tilpasning til de andre skandinaviske landene. Det er viktig for norsk fotball at man har en god utviklingarena for spillerne som vil utvikle seg i Norge, og det har vært begrunnelsen for restriksjonene for antall spillere utenfor EU-området.

- Samtidig har vi sett at det er et noe lempligere system i Sverige og Danmark. Det vil vi tilpasse oss til, ikke minst siden klubbene konkurrerer i Royal League, sier Solheim.

Åtte lokale talenter

Men regelen om antall tre EØS-spillere var ikke den eneste som ble banket gjennom på styremøtet i dag.

Fra 1. januar 2008 må toppklubbene på herresiden også ha minst åtte lokalt utviklede spillere i troppen - som det per i dag ikke finnes noen regler for.

Fire av spillerne i en 25-mannstropp må ha vært utviklet i klubben, mens ytterligere fire må ha vært utviklet i en annen norsk klubb, i tiden fra 15 til 22 år.

Et tilsvarende regelverk for antall lokalt utviklede spillere til bruk i UEFA-cupen og Champions League ble innført av UEFA i 2006. Målet var å bremse utviklingen av utlendinger i de nasjonale ligaene, og å stimulere spillerutviklingen.

- Det har aldri vært satset mer på spillerutvikling i Norge enn de siste årene. Men det er viktig at vi også sikrer de beste talentene en kamparena i toppfotballen gjennom krav til lokalt utviklede spillere i troppene, sier fotballpresident Sondre Kåfjord i en pressemelding.

NFF bøyde av for toppklubbenes krav