STJERNE: Mats Møller Dæhli er Norges heiteste og mest populære fotballspiller, skriver Dagbladet-kommentator  Morten Pedersen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STJERNE: Mats Møller Dæhli er Norges heiteste og mest populære fotballspiller, skriver Dagbladet-kommentator Morten Pedersen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

NFF danser rundt sin stjerne ...

... som om Mats Møller Dæhli er gullkalven selv.

PARIS (Dagbladet): Mats Møller Dæhli (19) får alle avdelinger i NFF, både sportslige og kommersielle, til å gni seg i hendene. Som om det er han som skal fikse alt vi ønsker oss på egenhånd.

To innhopp og en landskamp fra start, ved siden av de 13 kampene han har for Cardiff (fem fra start, åtte innhopp) har gjort Mats Møller Dæhli til Norges heiteste og mest populære fotballspiller. Han er ikke den beste, ikke ennå, men han er den alle mediekanaler helst vil ha eksklusivt - være seg Skavlan, VG Helg, Dagbladet eller nrk.no. Og som mediamann er ikke det vanskelig å forstå det - Mats Møller Dæhli er jo selve symbolet på den nye vinen hvis årgang alle med fotballgane har store forventninger til.

Det er når Norges Fotballforbund ikke får sagt navnet hans fort nok jeg blir litt bekymret.

ETTER GUTTENS FØRSTE Norge-halvtime mot Danmark i fjor høst - en sensasjonell debut muliggjort gjennom et utskjelt landslagstrenerskifte sju uker i forveien - begynte det umiddelbart å summe på Ullevaal Stadion. Talentet som til da var blitt oversett og forbigått på nivået han beviselig hørte hjemme (U21 og EM i Israel) var plutselig på alles lepper. Og det var ikke bare det han kunne levere på banen som fikk de viktigste dressene i Norges Fotballforbund til å klype seg i armen - med Mats Møller Dæhli så man også en omdømmegevinst fotballen trengte som en sprøyte i armen. MMD var rett og slett alt NFF kunne ønske seg rundt innsalget av Nye Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først til folket.

Deretter til sponsorer og samarbeidspartnere.

SIDEN DET HAR Mats Møller Dæhli vært i fotballandslagets sentrum. Før kampen mot Frankrike her i Paris i morgen kveld, litt mer enn det. For det er ikke bare matchen på Stade de France det snakkes om nå - det er framtida. Og i det perspektivet hører jeg guttens navn gå igjen i annenhver setning.

A) Fordi han er spilleren vi har ventet på så lenge.

B) Fordi han er spilleren/gutten/typen/personen alle (sponsorer) vil ha.

INNTIL VIDERE ER den massive oppmerksomheten lykkelige omstendigheter for unge Mats. Han er jo bare en fotballspiller som opplever pågangen som (enda) en bekreftelse på at det han har gjort og gjør både er riktig og godt. Det vil si at alt er på tur, og at det går den riktige veien. Men ingen vet bedre enn Mats Møller Dæhli at fotballspillere blir gode sammen.

Det er derfor han er der han er.

Og det er derfor jeg skulle ønske NFF kunne dempe seg en smule.

MATS MØLLER DÆHLI er et helt spesielt talent. Som kan bli gull gitt tid. Per i dag er det heller ingenting som tyder på at han ikke når det målet han strekker seg etter, og har som personlig ambisjon. Men 19-åringen med en A-lagskarriere på bare ti måneder (Molde, Norge, Cardiff  - i den rekkefølgen) kan ikke selge Per-Mathias Høgmos Norge til folket uansett hvor fort han blir så god vi håper og tror han kan bli.

Det er det bare resultatene som kan.

Altså laget.

OG DET MÅ ikke glemmes i den stadig eskalerende etterspørselen rundt MMD. Norge handler først og fremst om det Mats Møller Dæhli er en del av - Norge. At media til tider synes å mene noe annet får så være. Vi driver i en helt egen bransje, og vil aldri få nok av personene, stjernene, enkeltmannsprestasjonene og historiene. Men fra det offisielle Fotball-Norge, NFF, bør ansvar og forventninger spres fra mål til ytre venstre.

Om ikke media kjøper det vil i hvert fall alle (de andre) på laget føle seg mer verdsatt og betydningsfulle.