ISLANDSK JUBEL: Trenere i NFF inspireres av Islands enorme suksess, men vil ikke ta i bruk alle av landets arbeidsmetoder. Foto: Scanpix
ISLANDSK JUBEL: Trenere i NFF inspireres av Islands enorme suksess, men vil ikke ta i bruk alle av landets arbeidsmetoder. Foto: ScanpixVis mer

NFF erkjente feil, men vil ikke kopiere Island: Slik skal Norge utvikle spillere i verdensklasse

Norges Fotballforbund har revitalisert spillerutviklingsmodellen.

PORSGRUNN (Dagbladet): Etter at Island sto for EM-historiens kanskje største sensasjon med seieren over England i 8-delsfinalen i det pågående mesterskapet i Frankrike, har telefonen til medieansvarlig Ómar Smárason gått varm.

Personer fra hele Europa lurer på hvordan landet med den lille befolkningen sør for polarsirkelen har klart å skape et av kontinentets beste landslag.

- Det har vært utrolig. Det er galskap! Jeg får mailer og forespørsler som jeg aldri har opplevd før. Det virker som hele verdens øyne er rettet mot oss, forteller Smárason til Dagbladet.

NFF erkjente mangler

I sterk kontrast står de 16 årene som har gått siden det norske landslaget sist kvalifiserte seg til et sluttspill. Den innholdsfattige perioden har ikke bare ført til mange kritiske spørsmål i debatten om «den norske modellen», den har gått på stoltheten løs. Samtidig har de sportslige sjefene i Norges Fotballforbund stått som forsvarere av talentarbeidet som har blitt gjort.

I 2013 skjedde det imidlertid noe som trolig de færreste har fått med seg. For mens mange nordmenn i disse dager roper etter radikale endringer og ber NFF kopiere Islands suksessoppskrift, har lederne i NFF-systemet for lengst erkjent at arbeidsmetodene ikke har vært gode nok.

For tre år siden startet de derfor en omfattende prosess. I samarbeid med toppfotballsjef Nils Johan Semb, U21-trener Leif Gunnar Smerud, daværende A-lagsassistent Jarl Torske og nåværende fagansvarlig for kvinner Even Pellerud, fikk nyansatt talentsjef Håkon Grøttland hovedansvaret for å stake ut en ny kurs.

Tok grep

I to år jobbet Grøttland med Norges nye sportsplan, som siden våren 2015 har ført til store endringer i måten NFF arbeider på. Overfor Dagbladet forteller Grøttland, U15-landslagstrener Gunnar Halle og U16-sjef Erland Johnsen, som alle kom inn i rollene sine etter 2013, at de allerede ser resultater.

- Man kan jo av og til få inntrykk av at man i fotballforbundet går rundt og klapper hverandre på skulderen og er fornøyde med alt hele tiden, men sånn er det jo ikke. Vi revitaliserte hele spillerutviklingsmodellen vår, forteller Grøttland.

TALENTSJEF: Håkon Grøttland har hatt hovedansvaret for revitaliseringen av NFFs arbeidsmetoder. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TALENTSJEF: Håkon Grøttland har hatt hovedansvaret for revitaliseringen av NFFs arbeidsmetoder. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Nye treningsmetoder

Et av ankepunktene i kritikken mot det norske A-landslaget har vært at det nærmest er blottet for enere - både offensivt og defensivt. Hvor er stopperkjemper som Rune Bratseth, Ronny Johnsen og Henning Berg blitt av? Hvor er spisser som Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo og John Carew?

Det ønsker Grøttland og de øvrige NFF-lederne å gjøre noe med. Trioen syns det i lang tid har vært et altfor stort fokus på ballbesittelse på norske treninger, noe de mener har vært feil.

Den nye sportsplanen inneholder derfor nye retningslinjer hvor for eksempel midtstoppere og angripere ikke lenger skal trene på samme måte. I stedet skal hver enkelt spiller dyrkes i sine roller. «Landslagsskolen» er begrepet for den nye modellen. Det er en skole hvor undervisningen skreddersys for spillere fra 12 til 16 år. NFFs mål er å påvirke unge gutter og jenter ukentlig med et felles faglig innhold, enten gjennom samlinger i kretsregi, på landslag eller ute i klubbene. Ambisjonen er å bevisstgjøre og trene talentene på hva som kreves i de ulike rollene.

- Vi mangler sjefer

Erland Johnsen var selv en kompromissløs stopper for klubber som Rosenborg, Bayern München og Chelsea sin tid. Han mener det er vanskelig å si når fokuset på å rendyrke spillere i bestemte roller ble borte, men medgir at det har vært en mangelvare etter at den gylne 90-tallsgenerasjonen forsvant. Med implementeringen av den nye sportsplanen tror 49-åringen at Norge nå kan ta store steg på seniornivå innen fem til seks år.

- Jeg tror du kan ha en enorm påvirkning gjennom treningsarbeidet. Man må ha utviklingsmål, spillersamtaler og et fokus på at for eksempel de som er forsvarere skal forsvare. En midtstopper må trene helt annerledes enn en høyre ving, sier Johnsen og fortsetter:

- Vi mangler sjefer i forsvar, både i Tippeligaen og på A-landslaget. Det må vi få fram om vi skal klare å kvalifisere oss til mesterskap igjen. Det går på ærgjerrighet og å virkelig ofre seg for å hindre mål. Jeg tror fortsatt vi er inne i en trend hvor bare det offensive blir kommentert. Du får ikke beskjed når det er dårlig forsvarsspill, når du ikke markerer og mannen din scorer mål. Før hadde vi en indre justis, spesielt på landslaget, som gjorde at du fikk huden full hvis mannen din scoret. Jeg syns det Håkon har satt i gang er kjempebra. Nå har vi fått fokus på det igjen.

TROR PÅ STOR EFFEKT: G16-landslagssjef Erland Johnsen mener norsk fotball må fokusere på vinnervilje og ærgjerrighet, og er klar på at det er trenbart. Foto: Scanpix
TROR PÅ STOR EFFEKT: G16-landslagssjef Erland Johnsen mener norsk fotball må fokusere på vinnervilje og ærgjerrighet, og er klar på at det er trenbart. Foto: Scanpix Vis mer

Inspirert av Belgia

Grøttland studerte blant annet Belgias utviklingsmodell i arbeidet med Norges nye strategi. Belgierne gikk rundt år 2000 over til å fokusere mer på rolletrening, dyrking av formasjonen 4-3-3 på alle nivå og tok i bruk doble landslag for 15- og 16-åringer slik at de nest beste ikke skal falle fra. Det står i kontrast til Island, hvor de er for topping av lagene allerede fra seksårsalderen.

Spissing i ung alder er heller ikke noe NFF vil adoptere fra våre naboer i nord. Verken Grøttland, Johnsen eller Halle har tro på at det er en avgjørende suksessfaktor. I stedet vil Norge bruke tid på rolleoppgaver og spillprinsipper.

- Prinsippene handler om ulike faser i spillet. Det vi har løftet veldig høyt nå, er det som skjer på siste tredjedel - å komme til scoringsmuligheter. Det har vi nesten ikke jobbet med i norsk fotball de siste 15 årene. Vi har stort sett bare jobbet med «possession», tiki-taka og de greiene der, så har vi glemt siste tredjedel, sier Grøttland.

INSPIRERT AV BELGIA OG ISLAND: Men Grøttland og NFF vil ikke kopiere alt landene har gjort innenfor spillerutvikling. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
INSPIRERT AV BELGIA OG ISLAND: Men Grøttland og NFF vil ikke kopiere alt landene har gjort innenfor spillerutvikling. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Alle bør ha trenerutdanning

Mens det finnes rundt 20 000 registrerte fotballspillere på Island, begynner det å nærme seg 400 000 i Norge. Forskjellen er enorm. Dessverre for oss, gjelder det også resultatene. Det som trekkes frem som en av Islands fremste suksessfaktorer, er at samtlige av nasjonens fotballtrenere er utdannet. Grøttland er klar på at det også er noe NFF ønsker, selv om de ikke har det som et krav slik det islandske forbundet har.

- Jeg mener at alle som har trenerverv i norsk fotball bør ha utdanning - helt ned til seksårsalderen. Det er et hårete mål vi har. Har du tid til å ta på deg et trenerverv, har du også tid til å ta utdanningsløpet på det nederste nivået, sier Grøttland.

- Hva er den største forskjellen på måten Island og Norge driver på?

- Jeg vil starte med å si at vi har latt oss inspirere og begeistre av Island. Jeg er mektig imponert over det de har fått til. Forskjellen? For det første har de en spillestil som utelukkende handler om effektivitet, om å dra maks ut av et relativt ordinært spillemateriell. Det er litt der vi var på 1990-tallet. Det er ikke noe mer de prøver på. De tar utgangspunkt i at de er en «underdog», og dyrker det. Så har de spillere som er ekstremt dedikerte. De har vinnevilje, og er gode i egen boks. I forsvar har de noe som vi ikke har. De ofrer litt, altså.

Står ikke tilbake for Island

- Hvordan vurderer du nivået på deres ungdomslag kontra våre?

- Det skal jeg være litt forsiktig med å si noe om, men det vil overraske meg hvis de er foran oss.

- Så selv om mange stiller spørsmål ved hvorfor Norge ikke gjør som Island på flere områder, mener ikke du at nivået er bedre på Island?

- Nei. Det har vi ingen grunn til å tro. Når vi ser på aldersbestemte landskamper, er det ingenting som tyder på det. Men det er noe med at de klarer å utvikle seniorspillere som som vi ikke helt har.

Flere endringer

Et annet grep NFF har gjort, er å lage et program som kalles for «kvalitetsklubb». Som navnet indikerer, er det et ledd i å kvalitetssikre arbeidet som blir gjort rundt omkring i landet. For at man som skal få titulere seg som en kvalitetsklubb, som ifølge Grøttland er en ettertraktet merkelapp, må man blant annet ha utdannede trenere i tråd med sportsplanen.

Et tredje virkemiddel NFF har tatt i bruk er heltidsansatte spillerutviklere i samtlige 18 idrettskretser. En av dem er tidligere utenlandsproff Geir Frigård. Han jobber i Akershus, og er positiv til den nye strategien som fotballforbundet har lagt.

- Det er en veldig bra, rød tråd i den planen som NFF har utarbeidet. Målet vårt er å få den implementert i kretsene. Alt vi gjør er i henhold til sportsplanen. Det er et kjempebra dokument. På sikt vil det løfte norsk fotball, det er jeg helt overbevist om, sier Frigård til Dagbladet.

POSITIV: Geir Frigård opplever at det er en rød tråd i det norske talentarbeidet. Han er selv talentutvikler i Akershus idrettskrets og assistent på G15-landslaget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
POSITIV: Geir Frigård opplever at det er en rød tråd i det norske talentarbeidet. Han er selv talentutvikler i Akershus idrettskrets og assistent på G15-landslaget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Må spille mer

Dokumentet, som blant annet inneholder øvelser og beskrivelser over hvordan man best utvikler unge talenter til gode seniorspillere, er arbeidsmanualen til enhver kretstrener.

- Når trenere i mitt kretsapparat kommer inn, er det ikke sånn at de kan ha med seg noe hjemmesnekra. Da er det klart hva de skal jobbe med i de forskjellige årskullene. Vi prøver også å implementere dette ute i klubbene, men det er ikke dermed sagt at det skal overføres som en blåkopi. Sånn som vi jobber skjer all trening i spill, men det er ikke feil at en klubbtrener kjører en isolert, teknisk øvelse. Vi må ikke bli helt firkanta på det, men jeg ønsker i størst mulig grad at klubbene jobber på samme måte, sier Frigård.

- For vi må spille mer. Vi kan ikke holde på i 45 minutter med isolerte øvelser. Man må jobbe med valgene til spillerne, og det skjer i spill. Man kan ikke sette opp 100 kjegler og tro at vi skal få jævla gode fotballspillere, for det skjer ikke. Se på Island. Vi skal ikke gjøre ting vanskeligere enn det de er. Der jobber folk steinhardt for hverandre. Det er det mest imponerende for meg.

Effekten

Ett år etter iverksettelsen av de nye metodene opplever NFF-trenerne allerede en klar framgang når det gjelder fotballforståelsen til spillerne de har inne på samlinger. Gunnar Halle startet med 1999-kullet for to år siden. Nå jobber den tidligere landslagsbacken med 2001-modellene, hvor en av guttene er supertalentet Edvard Sandvik Tagseth.

Halle ser en klar forskjell.

- Vi ser at de kjenner til rollene sine og er bedre forberedt enn de var da jeg overtok mitt første lag. Jeg syns vi er blitt mye bedre teknisk. Vi har fortsatt litt å gå på i pasningsspillet, men teknisk er vi fullt på høyde med de beste 15-årslagene i verden. Så har vi litt å gå på når det gjelder tøffhet og vinnervilje. Sånn som det har fungert så langt, føler jeg den nye planen har gitt et løft. Så vil det sikkert være ting som justeres etter hvert, forteller Halle.

SER FRAMGANG: G15-sjef Gunnar Halle mener han allerede merker forskjell på spillerne etter NFFs omlegging. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SER FRAMGANG: G15-sjef Gunnar Halle mener han allerede merker forskjell på spillerne etter NFFs omlegging. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Rösler er imponert

En av spillerne det er knyttet store forhåpninger til i fremtiden, er Colin Rösler. Sønnen til mer kjente Uwe spiller til daglig for Manchester City, hvor han den kommende sesongen blir en del av U18-laget.

Selv om 16-åringen kunne valgt å representere både Tyskland og England, har han bestemt seg for å spille for Norge. Overfor Dagbladet skryter Rösler av nivået på NFF-samlingene som i hans tilfelle er ledet av Erland Johnsen.

- Det er veldig bra. Det er mye taktisk. De går veldig mye i detaljer, og det er da man blir en bedre fotballspiller. Nivået og intensiteten er også bra. Jeg møter masse gode spillere her. Det er ganske likt måten vi trener på i City, forteller Rösler, som fredag dro tilbake til England for å starte oppkjøringen under ledelse av den tidligere Everton-kolossen Lee Carsley.

SKRYTER AV NIVÅET: G16-landslagsspiller Colin Rösler er fornøyd med samlingene til NFF. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKRYTER AV NIVÅET: G16-landslagsspiller Colin Rösler er fornøyd med samlingene til NFF. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vil utvikle spillere i verdensklasse

Da Per-Mathias Høgmo ble ansatt som landslagssjef i 2013, var den uttalte målsettingen å kvalifisere seg til sommerens EM-sluttspill og spille seg til en semifinale i VM i 2018. Del én mislyktes som kjent og mange vil nok påstå at del to ser enda vanskeligere ut.

De norske talentsjefene ser på sin side lengre fram i tid. Med revitaliseringen som har blitt gjort, tror de at Norge kan utvikle spillere i verdensklasse på sikt - akkurat som Belgia har gjort i Eden Hazard og Kevin De Bruyne - og bli en outsider til å vinne EM om ti år.

- Vi må jo ha tro på det. Det vil være veldig fattigslig og stusslig om vi ikke har tro på at vi kan få til noe her. Det er veldig mange mennesker som står opp hver dag og jobber beinhardt for at vi skal bli konkurransedyktige, sier Grøttland.

Island vil ryste Frankrike

Høres det lite sannsynlig ut, tenker du? Vel, hvorfor skal det ikke være mulig når lille Island allerede i kveld kan skrive nye kapitler i EM-eventyret? Kanskje er det vi, i dette fotballgale landet, som har en kvartfinale å se frem til i et stort mesterskap om noen år.

Island er i alle fall klar til å overraske på nytt. Denne gang mot vertsnasjonen Frankrike.

- Vi er veldig selvsikre etter å ha slått England i en kamp vi følte vi fortjente å vinne. Det er en stor selvtillitsboost. Vi har sagt før hver match at vi går for å vinne. Det gjør vi i kveld også, forteller islandske Smárason, før han legger til:

- Magien med fotball er jo at alt er mulig.