NFF erkjente feil, men vil ikke kopiere Island: Slik skal Norge utvikle spillere i verdensklasse

Norges Fotballforbund har revitalisert spillerutviklingsmodellen.

ISLANDSK JUBEL: Trenere i NFF inspireres av Islands enorme suksess, men vil ikke ta i bruk alle av landets arbeidsmetoder. Foto: Scanpix
ISLANDSK JUBEL: Trenere i NFF inspireres av Islands enorme suksess, men vil ikke ta i bruk alle av landets arbeidsmetoder. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PORSGRUNN (Dagbladet): Etter at Island sto for EM-historiens kanskje største sensasjon med seieren over England i 8-delsfinalen i det pågående mesterskapet i Frankrike, har telefonen til medieansvarlig Ómar Smárason gått varm.

Personer fra hele Europa lurer på hvordan landet med den lille befolkningen sør for polarsirkelen har klart å skape et av kontinentets beste landslag.

- Det har vært utrolig. Det er galskap! Jeg får mailer og forespørsler som jeg aldri har opplevd før. Det virker som hele verdens øyne er rettet mot oss, forteller Smárason til Dagbladet.

NFF erkjente mangler

I sterk kontrast står de 16 årene som har gått siden det norske landslaget sist kvalifiserte seg til et sluttspill. Den innholdsfattige perioden har ikke bare ført til mange kritiske spørsmål i debatten om «den norske modellen», den har gått på stoltheten løs. Samtidig har de sportslige sjefene i Norges Fotballforbund stått som forsvarere av talentarbeidet som har blitt gjort.

I 2013 skjedde det imidlertid noe som trolig de færreste har fått med seg. For mens mange nordmenn i disse dager roper etter radikale endringer og ber NFF kopiere Islands suksessoppskrift, har lederne i NFF-systemet for lengst erkjent at arbeidsmetodene ikke har vært gode nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer