NFF fjerner EØS-regelen

Kan bruke 11 ikke-europeere fra start.

På denne tida i fjor endret Norges Fotballforbund på bestemmelsen som regulerer hvor mange spillere fra land utenfor EU og EØS et norsk Tippeliga- eller Adeccoliga-lag kan benytte i kamp.

Tidligere var det maksimalt lov til å sende to ikke-europeiske spillere ut på banen. Før årets sesong ble grensen hevet til tre spillere.

Nå fjerner NFF denne bestemmelsen helt.

I stedet settes det krav til at minimum 14 spillere i en stall på 25 skal være «lokalt utviklede» spillere, og av disse 14 må minst to ha vært utviklet i egen klubb.

En spiller regnes som utviklet i egen klubb dersom spilleren har tilbrakt tre hele sesonger i klubben i perioden mellom fylte 15 og fylte 21 år.

En spiller som Abdou Razack Traore vil for eksempel kunne regnes som utviklet i Rosenborg dersom han fullfører kontrakten som går ut i 2010.

Det er satt en maksgrense på 11 såkalt «frie» spillere.

Det betyr at et lag i teorien kan sette opp en førsteellever som utelukkende består av ikke-europeiske spillere.

FRITT FRAM: Til nå har Fredrikstad FK vært nødt til å begrense antall ikke-europeere til tre spillere. Nå kan de bruke Kasey Wehrman, Brian West, Serge Kouadio og Ismael Beko Fofana samtidig. Foto/montasje: SCANPIX/DAGBLADET
FRITT FRAM: Til nå har Fredrikstad FK vært nødt til å begrense antall ikke-europeere til tre spillere. Nå kan de bruke Kasey Wehrman, Brian West, Serge Kouadio og Ismael Beko Fofana samtidig. Foto/montasje: SCANPIX/DAGBLADET Vis mer

Følger UEFA

UEFA innførte i 2006 et regelverk for antall lokalt utviklede spillere til bruk i UEFA-cupen og Champions League, og fra 15. januar 2008 vil det innføres regler som regulerer antall «frie» spillere i spillertroppen til klubber i Tippeligaen og Adeccoligaen, skriver NFF på sine nettsider.

Forbundsstyret har med bakgrunn i en bred høring og innspill fra toppklubbene vedtatt å skjerpe kravene til lokalt utviklede spillere.

- Det har aldri vært satset mer på spillerutvikling i Norge enn de siste årene. Men det er viktig at vi også sikrer de beste talentene en kamparena i toppfotballen gjennom krav til lokalt utviklede spillere i troppene, sier visepresident Erik Loe i NFF.

Vedtaket om skjerpede krav til lokalt utviklede spillere som har blitt sendt ut på høring, har i dag blitt lagt frem for sportsdirektørene i Tippeligaklubbene i en samling på Gardermoen.

- Bra for norsk fotball

Stiller klubbene seg positive til vedtaket, vil Forbundsstyret gå inn for å fjerne begrensningen på antall spillere fra land som ikke er tilknyttet EU eller EØS.

Dette vil tjene norsk fotball, mener forbundet.

- Forbundsstyret har med denne modellen vedtatt at hoveddelen av spillertroppen i norske klubber skal bestå av spillere som er utviklet i Norge. Vi er overbevist om at det vil tjene både toppklubbene, breddeklubbene og landslagene, sier Erik Loe som opplevde en positiv stemning blant toppklubbene på Gardermoen i dag.

Dersom vedtaket blir endelig vedtatt av Forbundsstyret 8. januar, vil bestemmelsen om lokalt utviklede spillere tre i kraft fra 15. januar 2008.

AFRIKANSK TRIO: Siden Lars Hirschfeld har tysk pass, har Rosenborg funnet plass til både Didier Konan Ya, Abdou Traore og Yssouf Kone. Men EØS-regelen har vært skjebnesvanger for RBK, som ikke har kunnet bruke verken Alejandro Lago eller Jahmir Hyka.