BRANN BLE NEKTET:  Brann ønsket å skifte ut cornerflaggene med regnbueflagg. Det fikk de ikke lov til av NFF, som påstod at internasjonale regler sto i veien. I dag kom FIFA med en uttalelse som tilsier de reglene ikke eksisterer. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
BRANN BLE NEKTET: Brann ønsket å skifte ut cornerflaggene med regnbueflagg. Det fikk de ikke lov til av NFF, som påstod at internasjonale regler sto i veien. I dag kom FIFA med en uttalelse som tilsier de reglene ikke eksisterer. Foto: Mimsy Møller / SamfotoVis mer

NFF gjorde feil da de nektet Brann å bruke regnbueflagg som cornerflagg

Gjemte seg bak FIFA-regler.

(Dagbladet): Under 16. mai-kampen kampen i Bergen, ønsket Brann å bruke regnbueflagg som cornerflagg. Hos Norges Fotballforbund fikk de nei. Forbundet viste til FIFA-direktiv, som sier at det ikke er lov til å ha noen form for markeringer på spillebanen.

Nekten vakte oppsikt i utlandet, og den engelske storavisen The Telegraph skrev om NFFs avslag.

Etter nekten 16. mai, har Brann-supportere ved hjelp av organisasjonen Footballfans against Homophobia kommet i kontakt med FIFA. Svaret er gjengitt hos Josimar.

Ingen problemer «Takk for informasjonen om den interessante markeringen som involverer regnbueflagg som hjørneflagg hos SK Brann i Norge. Sett fra juridiske og markedsmessige perspektiver, er vi glade for å informere dere om at vi ikke har noen problemer med at en liga eller et landslag eller klubblag bruker regnbueflagg som hjørneflagg. Med tanke på denne saken, vil ikke bruk av regnbueflagg bryte noen av FIFAs spilleregler. Vi anser det heller ikke som kommersiell reklame,» Het det i svaret fra FIFAs leder for mangfold og antidiskriminering Gerd Dembowski.

Det står i sterk kontrast til svaret Brann fikk av NFF før 16. mai-kampen.

- I henhold til reglene er det ikke lov å ha noen former for markeringer på spillebanen, og det inkluderer målnett og cornerflagg, sier Vestlund - og legger til at regelverket er internasjonalt, og at derfor er noe NFF ikke kan overprøve, sa arrangementsansvarlig Dag Vestlund til Josimar.

- Oppmykninger Fredag ettermiddag kom NFF med en oppklarende melding, som tilsier at de har misforstått regelverket.

«NFF har i dag, gjennom media, blitt informert om at FIFA ikke vil legge hindringer i veien for bruk av pride-flagget til markeringer som det ble søkt om på Brann stadion 16. mai.  Da NFF var ukjent med disse justeringene, har vi i ettermiddag vært i kontakt med FIFA. Etter hva NFF forstår har FIFA gjort oppmykninger i sitt regelverk og justert sin strategi for inkluderings- og mangfoldighetsarbeidet og vil ikke lenger legge hindringer i veien for den type markeringer som søkt om på Brann stadion. Det ser NFF positivt på.

NFF er glad for å kunne legge denne saken bak oss og kan ikke se at der nå skulle være noen hindringer i veien for å bruke pride flagget som hjørneflagg. Saken ble diskutert denne uke på møtet i forbundsstyret og i NFFs etiske komite. Forbundsstyret er glade for at saken ser ut til å finne en løsning og at det internasonale regelverket ikke lenger gir føringer som gjør dette vanskelig.

Så snart NFF får en skriftlig bekrefelse fra FIFA, så vil vårt eget regelverk på dette området bli gjennomgått.»

2. divisjonsklubben Lyn trosset torsdag kveld NFFs forbud og skiftet ut cornerflaggene.

Overfor Aftenposten tidligere i dag varslet kommunikasjonsdirektør Yngve Haavik at de forventet en forklaring fra klubben.